Jasmina Detela
19.2.2020

Znova padali rekordi, za hlod dobrih 29 tisočakov

Znova padali rekordi, za hlod dobrih 29 tisočakov
Andrej Petelinsek Helena Jaksetič iz Pivke, njena družina je dobila največ za hlod, in domačin Srečko Bricman, njegov hlod je na dražbi dosegel drugo mesto.
Aktualno

Najvišje cene tudi letos dosegel gorski javor rebraš, razlika med hlodoma, ki sta dosegla prvo in drugo mesto, le borih 31,92 evrov

Letošnja, 14 licitacija vrednejših lesnih sortimentov, največja tovrstna v Evropi, ki je prvič potekala na novi lokaciji v Podgorju pri Slovenj Gradcu, je znova postregla z rekordi na vseh področjih. Hlode je pripeljalo kar 865 lastnikov, skupno skoraj dvakrat več hlodovine kot lani. Kupci so lahko izbirali med 6620 hlodi oziroma 6969 kubičnimi metri lesa. Najvišje cene je znova dosegel gorski javor rebraš.

Na prvo mesto se je uvrstil hlod iz snežniških gozdov, kupec iz Nemčije je zanj odštel 29.161,52 evrov, na zahodnem Pohorju pa je bil posekan prav tako gorski javor, odpeljal ga bo kupec iz Italije. Zanj je odštel 29.129,60 evra, zrasel pa je na kmetiji Temnikar v lasti domačina Srečka Bricmana.

"To je za nas mala sedmica"

Kupci, skupno jih je bilo 43 (20 slovenskih, en hrvaški, devet avstrijskih, pet nemških, sedem italijanskih in en madžarski), so skupno oddali 21 tisoč ponudb. Jože Jeromel iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline je povedal, da so bili nad številom ponudb malo presenečeni. "Nekaj kupcev je manjkalo, predvsem italijanskih. A potem smo izvedeli, da je furnirnica Merkscha iz Celja oddala enotno ponudbo za osem italijanskih in enega kupca iz Švice." Sicer gre skupno direktno ali preko posrednikov več kot polovica lesa iz licitacije v tujino. Največ lesa, okoli 1700 kubičnih metrov, je preko slovenskega posrednika kupil kitajski kupec. Tja bo odplul z ladijskimi kontejnerji. Porabil se bo za izdelavo pohištva, parketov... Avstrijci, italijani in Nemci pa v glavnem kupujejo vrhunske lesne asortimente in zanje ponujajo najvišje cene. Končal bo v razkošnih jahtah, armaturnih ploščah dragih avtomobilov in glasbilih. Kupci so organizatorje tudi že spraševali, kakšen bo njihov finančni učinek. "Razmerje je 1 proti 3. Če so za les plačali 30 tisoč evrov, bo na koncu izplen 90 tisoč evrov," pojasni Jeromel.

image
Andrej Petelinsek Za hlod je največ dobila družina Helene Jaksetič iz Pivke
 

Najdražji hlod je bil posekan v snežniških gozdovih in je star okoli sto let. "Nismo verjeli. Pričakovali smo 1500 evrov za kubični meter, dobili pa smo preko 14 tisoč evrov. To je za nas mala sedmica," je povedala Helena Jaksetič. V družinskem podjetju sicer predelujejo bukovino. "To je za 300 kubičnih metrov bukovine, tako, da bomo imeli delo naprej," pove. Na dražbi so sodelovali prvič, poleg javorja so pripeljali še brest, oreh in hrast. Tudi drugi najdražji hlod je bil v primerjavi z doseženimi cenami v prejšnjih letih rekorder. Njegov lastnik Srečko Bricman je na licitaciji prav tako sodeloval prvič. "Zrastel je na domačiji na težko dostopnem prostoru. Zanj smo vedeli že več let, še več podobnih dreves imamo. Dosežena vrednost je ekstremna. Denar bom vložil nazaj v kmetijo na Legnu pri Slovenj Gradcu," je povedal.

image
Andrej Petelinsek

Učilnica vrednejšega lesa

Visoke cene so poleg javorja dosegale tudi druge drevesne vrste (macesen, oreh, veliki jesen). To pomeni, da je v slovenskih gozdovih veliko kvalitetnega lesa. "Licitacija ni samo prodaja hlodov. Največ je vredno, da se lahko na teh primerih vsi skupaj učimo, kaj je kvaliteten les. Pomembno je kvaliteten les prepoznati, tako za gozdarje kot lastnike gozdov. Potem se ne bo več zgodilo, da se bodo najkvalitetnejši javorji rebraši in ostali gozdni sortimenti kurili v pečeh ali prodajali za nekaj sto evrov. To je velika učilnica vrednejšega lesa," je prepričan Jeromel. Zaradi pripomb nekaterih tujih kupcev pri krojenju hlodov bodo v začetku marca v furnirnici Merkscha v Celju organizirali strokovno izobraževanje za gozdarje in člane društev lastnikov gozdov.

image
Andrej Petelinsek Licitacija lesa

Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove Slovenije je povedal, da so lastniki gozdov na licitacijo pripeljali največ hlodov hrasta gardna, gorskega javorja in smreke. "Pri kupcih je najbolj cenjen gorski javor, spada pa v skupino, ki zaseda komaj štiri odstotke slovenske lesne zaloge. Lahko bi se kdo ustrašil, da bo te drevesne vrste zmanjkalo. Mi želimo poskrbeti, da se to ne bo zgodilo. Drevesne vrste, ki so najbolj priljubljene pri kupcih, so najbolj priljubljene tudi pri divjadi. Tudi za to bo v okviru naše službe in države poskrbljeno."

Licitacija ni samo prodaja hlodov, ampak tudi učilnica, kaj je kvaliteten les

Dražba je letos prvič potekala v Podgorju pri Slovenj Gradcu, saj je na prejšnji lokaciji na Ozarah zrasla podjetniška cona. A se zna zgoditi, da se tudi ta nova lokacija ne bo ohranila. "Prostor je premajhen, zato smo morali okoli 600 kubičnih metrov lesa zložiti drugam," pojasnjuje Jeromel. Rešitve bodo tudi v prihodnje iskali v sodelovanju z občino. Slovenjgraški župan Tilen Klugler je povedal, da so lastniku prostora, kjer poteka licitacija, ponudili možnost prve košnje na občinskem zemljišču. Na licitaciji se sicer obrne okoli dva milijona evrov.

image
Andrej Petelinsek