Jasmina Detela
15.2.2020

Znova cenejši prostori za podjetnike

Znova cenejši prostori za podjetnike
Primoževa šola doživetij Med podjetji, ki so dejavnost začela v inkubatorju, je tudi Primoževa šola doživetij. Eno takih so smučarski tečaji na Kopah. 
Aktualno

Po petih letih na območju občine Ravne znova naložba v prostore podjetniškega inkubatorja, ki so po vsej Koroški ves čas polno zasedeni.

Občina Ravne na Koroškem v letošnjem letu načrtuje gradnjo novega proizvodnega inkubatorja. Kot je že praksa iz preteklosti, jo bodo uresničili ob precejšnji podpori evropskih sredstev. V koroški regiji je bila zadnja investicija v Mrežni podjetniški inkubator Koroška sklenjena v letu 2015. Ugodne pogoje za razvoj gospodarstva in spodbujanje podjetništva koroške občine sicer ustvarjajo tudi z urejanjem in posodobitvami poslovnih con in nekaterimi drugimi ukrepi. V aktualnem dogovoru za razvoj regij skupaj z evropskimi sredstvi zanje namenjajo 9,3 milijona evrov. Poleg gradnje novega inkubatorja in poslovnih con znesek zajema še projekt Podjetno nad izzive (Poni), namenjen razvijanju in realizaciji poslovnih idej brezposelnih, uresničili jih bodo do leta 2023.

​Pet podjetnikov bi najelo prostore na Ravnah

Ravne so edina med koroškimi občinami, ki se po petih letih premora znova lotevajo gradnje inkubatorja. Tokrat bodo pridobili šest novih proizvodnih enot. Vrednost naložbe je 1,5 milijona evrov, od tega pričakujejo skoraj 1,2 milijona evrov evropskih sredstev iz dogovora za razvoj regij. Zgradili ga bodo v poslovni coni v Dobji vasi, gradbeno dovoljenje so že pridobili. Novi inkubator bo imel šest proizvodnih enot. Tri bodo v velikosti 180 kvadratnim metrov, tri pa v velikosti 175 kvadratnim metrov neto površin.

Pozitivna izkušnja
Med podjetji, ki so dejavnost začela v inkubatorju, je tudi Primož Tertinek iz Primoževe šole doživetij - Nitro Kope. "To je fenomenalna zadeva, res pozitivna izkušnja. V najemu sem imel okoli 16 kvadratnih metrov velik prostor v radeljskem inkubatorju, v njem je bilo pohištvo, računalnik, to je za začetnika super osnova. Najemnina je bila zelo ugodna, 0,80 evrov na kvadratni meter. Poleg cenovno ugodnega prostora so mi omogočali tudi razna brezplačna podjetniška svetovanja, ki so bila zelo koristna. V inkubatorju sem bil štiri leta, v začetku sem se ukvarjal s prostočasnimi dejavnostmi, kasneje sem registriral še dodatne dejavnosti. Zdaj imam v najemu pisarno v obrtni hiši v Radljah ob Dravi, poslovno enoto pa tudi na Kopah, kjer pozimi omogočam tečaje smučanja in deskanja, poleti pa team buildinge, kolesarjenje ... Prostočasne dejavnosti izvajam tudi v tujini."

Občina Ravne je v minulih letih zgradila oziroma uredila že več enot proizvodnega in pisarniškega inkubatorja. Na Trgu svobode in v Dobji vasi so na vsaki od lokaciji uredili po tri pisarne. Proizvodni inkubatorji so v Dobji vasi, v dveh objektih je skupaj 13 proizvodnih enot, ki so jih zgradili med letoma 2010 in 2015. Predvidoma letos spomladi bodo začeli gradnjo tretjega objekta Mrežnega podjetniškega inkubatorja prav tako v Dobji vasi, so sporočili iz ravenske občine, ki je sicer pred tremi leti prodala eno enoto proizvodnega inkubatorja inkubirancu, ki je zanjo izrazil interes.

Vsi prostori so trenutno zasedeni, prosta je le ena pisarna, večji je interes za najem prostorov v proizvodnem inkubatorju. Kot pojasnjujejo, povpraševanje presega ponudbo. Občina je že podpisala pismo o nameri s petimi podjetniki, ki so izrazili interes za najem prostorov v bodočem proizvodnem inkubatorju.

image
Disk golf na Kopah

V inkubatorjih 78 zaposlenih

Mrežni podjetniški inkubator je regijski projekt, ki ga občine Ravne, Slovenj Gradec, Radlje ob Dravi in Dravograd uresničujejo v sodelovanju z Regionalno razvojno agencijo (RRA) Koroška. V omenjenih štirih občinah je do leta 2015 nastalo 42 pisarniških in 21 proizvodnih enot podjetniškega inkubatorja, ki se raztezajo na okoli 6000 kvadratnih metrih uporabnih površin. RRA upravlja okoli štiri tisoč kvadratnih metrov površin, preostale pa občine. Skupna vrednost vseh naložb je bila 7,6 milijona evrov, v večinskem deležu pa ga je sofinanciral evropski sklad za regionalni razvoj. "Proizvodni prostori so več čas polno zasedeni, na vsaki od lokacij pisarniškega inkubatorja imamo prosto le kakšno pisarno. Pa še to z razlogom, da jo lahko ponudimo zanimivemu mlademu podjetniku," pojasnjuje Jure Knez iz RRA.

V inkubatorje je bilo med leti 2010 in 2019 vključenih 125 podjetij, ki v njem ostanejo povprečno tri do štiri leta. Prihodki vseh inkubiranih podjetjih so v letu 2018 znašali 6,6 milijona evrov, zaposlenih pa so imeli 78 ljudi.

Zanimanje za vključitev je veliko predvsem zaradi nizkih najemnin za prostore in podpornih aktivnosti, ki jih izvajajo za podjetnike (zajtrki, delavnice, natečaj za izbor najboljših poslovnih idej, svetovanje in mentoriranje). Vključijo se lahko podjetja, ki delujejo na območju koroške regije, stara manj kot dve leti. Cena najema prvo leto znaša evro na kvadratni meter za pisarniške in 0,8 evra za proizvodne prostore. Ugoden najem jim v fazi rasti omogoča preživetje. Tako najemnina za proizvodni prostor v velikosti 150 kvadratnih metrov znese prvo leto 120 evrov, drugo leto 240 in tretje 360 evrov na mesec. Četrto in peto leto, ko ni več subvencionirana, pa 600 evrov mesečno.