Andreja Čibron Kodrin
18.4.2020

Zlato in srebrno Cankarjevo priznanje tudi mladim Korošicam in Korošcema

Zlato in srebrno Cankarjevo priznanje tudi mladim Korošicam in Korošcema
Andrej Petelinšek
Kultura

Znani so dobitniki priznanj za letošnje šolsko leto na državnem tekmovanju iz slovenščine za Cankarjevo priznanje.

Potem ko smo pred časom že objavili zapis o dveh nagrajenih ravenskih gimnazijkah, je zdaj organizator, Zavod RS za šolstvo, objavil tudi uradni seznam oziroma rezultate dobitnikov zlatih in srebrnih priznanj na tekmovanju iz slovenščine za Cankarjevo priznanje na državni ravni, ki je potekalo v začetku marca. Objavljen je na njegovi spletni strani (https://www.zrss.si/zrss/wp-content/uploads/2020-04-16-uradni-rezultati-tekmovanja-iz-slovenscine-za-cankarjevo-priznanje-2019_2020.pdf).

Letos na vseh ravneh več kot 23.000 sodelujočih

"V letošnjem šolskem letu je na tekmovanju za Cankarjevo priznanje sodelovalo skupno 23.253 tekmovalcev od 4. do 9. razreda osnovnih šol ter iz gimnazij, srednjih strokovnih šol ter poklicno-tehniškega izobraževanja in srednjih poklicnih šol. Do vključno 7. razreda poteka tekmovanje samo na šolski ravni, za starejše tekmovalce pa tudi na območni, kamor se je letos uvrstilo 2025 tekmovalcev, in na državni ravni – letos se je pomerilo 314 tekmovalcev," je podatke letošnjega tekmovanja za Cankarjevo priznanje strnila Nevenka Štraser iz Zavoda RS za šolstvo, predstojnica OE Slovenj Gradec.

Zaradi pandemije bolezni covid-19 pa je bilo odpovedano šolsko tekmovanje za 1., 2. in 3. razrede (1. VIO – Mehurčki), ki bi moralo biti 2. aprila 2020. Nov termin še ni znan.

Tekmovanje je temeljilo na naslednjih književnih besedilih: Groznovilca v Hudi hosti (4. in 5. razred), Odprava Zelenega zmaja (6. in 7. razred), Preživetje in Geniji z nasmehom (8. in 9. razred), Oštrigeca in Tantadruj (1. in 2. letnik gimnazijskega in srednjega strokovnega programa), Mornar na kozi in pesniška zbirka Miroslava Košute po lastnem izboru (1., 2. in 3. letnik srednjega poklicnega izobraževanja), Cimre in Štoparski vodnik po galaksiji (gimnazijski in srednji strokovni program).

image
Vir: internet, ZRSŠ Ivan Cankar, veliki slovenski pisatelj, po katerem se imenuje tekmovanje iz slovenskega jezika. Ta Cankarjeva podoba spremlja tudi dokumente, povezane s tekmovanjem.

Devet priznanj tudi na Koroško

Med 52 osmošolci se je na 11. mesto uvrstil Tilen Štifter iz OŠ Muta in kot 42 sotekmovalcev prejel zlato Cankarjevo priznanje. Njegova mentorica je bila Franja Razdevšek.

V skupini 61 devetošolcev sta se pomerili tudi Nives Gošnjak (pod mentorstvom Irene Sešelj) iz OŠ Mislinja in Jona Novak (pod mentorstvom Jasne Ledinek) iz OŠ Ribnica na Pohorju. Osvojili sta srebrno priznanje, kot še 14 sotekmovalcev.

V kategoriji gimnazijski program, 1. in 2. letnik, je bila edina koroška predstavnica gimnazijka Blažka Merc Praper iz ŠC Ravne na Koroškem. Z uvrstitvijo na 19. mesto med 43 tekmovalci je prejela zlato Cankarjevo priznanje. Njena mentorica je bila Terezija Jamnik. V tej skupini so sicer podelili 20 zlatih in 23 srebrnih priznanj.

Zlato Cankarjevo priznanje sta prejela tudi Nina Črep iz ŠC Slovenj Gradec, Srednje šole Slovenj Gradec in Muta, ki se je za tekmovanje pripravljala pod mentorstvom Andreje Breznik, in Sergej Goričan iz Srednje šole v okviru Šolskega centra Ravne pod mentorstvom Veronike Kotnik. Prva nagrajenka je tekmovala v skupini 19 dijakov srednjega strokovnega programa 1. in 2. letnika, drugi nagrajenec pa skupaj s 14 predstavniki vseh letnikov srednjega poklicnega programa.

V tretji številčno najobsežnejši skupini je svoje znanje dokazovalo 48 dijakov 3. in 4. letnikov gimnazijskega programa. Med 29 prejemniki srebrnih Cankarjevih priznanj so tudi tri Korošice (navajamo po vrstnem redu uvrstitve): gimnazijke Nina Pačnik iz ŠC Slovenj Gradec (mentorica Irena Matko), Alekseja Gorenšek iz ŠC Ravne (mentorica Marjana Žaže) in Aja Fajmut iz ŠC Slovenj Gradec (mentorica Irena Matko).

Čestitamo vsem tekmovalcem in prejemnikom priznanj.

image
Vir: internet Motiv s priznanja.