Miha Dajčman
14.2.2020

(ZGODBE ZLATE LISICE) Prva je najslajša, dve še bolj: Veliko slavje Mateje Svet

(ZGODBE ZLATE LISICE) Prva je najslajša, dve še bolj: Veliko slavje Mateje Svet
Igor Napast
Zimski športi

Stave na vreme? Tistega norega leta 1988 je bilo edino prav staviti na veliko Matejo Svet, ki je v Kranjski Gori dobila obe tekmi.

Maribor se je leta 1988 pripravljal na jubilejno 25. Zlato lisico, a zima ni hotela, da bi jo Pohorci izpeljali na Pohorju. Dušan Senčar je razmišljal celo o projektu, da bi snežne topove prenesli v hladilnico v Bohovi in od tam vozili sneg na progo. Pet dni pred tekmo je padla odločitev, da se najboljše smučarke sveta pomerijo v Kranjski Gori. Četrtič.

image
Igor Napast Mateja Svet leta 1988.

A tudi na Gorenjskem ni šlo brez zapletov, 36 ur je neprestano deževalo, v podkorenskem cilju je bilo jezero, Kranjska Gora poplavljena. Vpleteni so stavili, ali tekma bo ali je ne bo. Na naslovnici Večera pa je v ponedeljek, 1. februarja 1988, po Lisici pisalo: “Briljanten jubilej 25. Zlate lisice”. Mateja Svet je dvakrat premagala konkurenco, celo za 1,66 sekunde. Prva domača zmaga na Zlati lisici in stota zmaga elank je bila to. Po sobotni megli, ko so smučarske ekipe protestirale, da ne bodo tekmovale, je v nedeljo na jubilej posijalo sonce. V soboto se je iz Maribora v Kranjsko Goro peljalo sedem avtobusov, v nedeljo deset. “Mariborsko vzdušje pod Vitrancem” so o smučarskem slavju pisali v Večeru. Zlata lisica, ki jo je spremljala takšna smola, je postala z zmagama Mateje Svet in uspešnim smučanjem preostalih Jugoslovank platinasta, srebrni jubilej pa se je spremenil v briljantnega.

“Izredno sem vesela, da sem ravno doma osvojila prvo zmago v slalomu. To mi ogromno pomeni, pred domačim občinstvom, ki je bilo čudovito, na jubilejni Zlati lisici. Tega uspeha nikoli ne bom pozabila. Popoldne po sobotni tekmi sem imela kup obveznosti, tako da se nisem mogla dobro odpočiti in pripraviti na slalom. Toda to mi vseeno ni vzelo moči, očitno sem v dobri formi, še vedno sem lahko prevozila dva slaloma brez napak,” je dejala zmagovalka 25. Zlate lisice, ki je po tekmi misli usmerila v Calgary, kjer so bile olimpijske igre. Na to je opozarjal tudi Tone Vogrinec, ko je novinarje po sobotni zmagi zaprosil: “Pustite jo do Calgaryja malo na miru!” A je že dan kasneje z zmago sama poskrbela za nove obveznosti do medijev. V Kanadi je bila Mateja Svet srebrna v slalomu.

Prispevek je objavljen tudi v tiskani prilogi Zlata lisica, ki jo je omogočila NLB.