Jasmina Detela
23.1.2019

Železniška postaja nič več ravenska sramota

Železniška postaja nič več ravenska sramota
Jasmina DETELA Železniška postaja Ravne na Koroškem - notranjost je v katastrofalnem stanju. 
Aktualno

Postaja, ki je bila več let v zelo slabem stanju, zanemarjena, postala pa tudi prostor za popivanje in vandalizem, je zdaj vendarle dočakala obnovo.

Železniško postajo na Ravnah na Koroškem, kjer so se zadnje čase zlasti ob koncih tedna zadrževali mladi in tam popivali, so končno začeli obnavljati. Ravenčani so v preteklosti že opozarjali na nujnost obnove, odgovorne pa k temu večkrat pozvali. Na našem spletnem portalu www.vecerkoroska.com smo že objavili fotografije, ki zgovorno ponazarjajo razmere na postaji - veliko bralcev se je odzvalo in komentiralo vse bolj sramotno podobo ter bilo kritičnih. Obnova postaje je vredna skoraj 1,3 milijona evra in bo končana jeseni. Pogodba z izvajalcem, to je konzorcij podjetij Rafael in SŽ Železniško gradbeno podjetje, je bila podpisana novembra lani. Rok za dokončanje del je deset mesecev od uvedbe v delo, ki je potekala konec lanskega novembra.

Tarča vandalizma

"Na železniškem postajališču Ravne na Koroškem so predvidene ureditev tirnih naprav, izgradnja nove dostopne poti na peron, rekonstrukcija in podaljšanje perona, odstranitev obstoječega dotrajanega postajališčnega objekta, namestitev novih nadstrešnic ter informacijske in urbane opreme postajališča, ureditev nove zunanje razsvetljave postajališča ter sanacija podpornega zidu," so pojasnili pri Direkciji RS za infrastrukturo. Postajališče na Ravnah bi bilo že pred leti potrebno temeljite obnove.

image
Jasmina Detela Železniška postaja Ravne na Koroškem - obnova se je končno začela. 

Kot je povedal ravenski župan Tomaž Rožen, so v preteklosti prejeli več klicev občanov glede slabega stanja postajališča, so pa tudi sami odgovorne opozarjali na nujnost obnove. "Veseli nas, da je obnova zdaj končno stekla," dodaja Rožen. Na direkciji še pojasnjujejo, da je bil objekt v preteklosti pogosto tarča vandalizma. "Postajališče Ravne na Koroškem je bilo v preteklosti zaradi vandalizma večkrat obnovljeno, od pleskanja fasade do zamenjave stavbnega pohištva. Zadnja takšna obnova je bila izvedena leta 2013."

500 potnikov mesečno
Od Maribora do Prevalj vozi v delovnih dneh pet potniških vlakov in iz Prevalj v Maribor šest potniških vlakov. V letu 2018 je na postaji Ravne v osmih mesecih vstopilo ali izstopilo skupaj dobrih 5000 potnikov oziroma mesečno okoli 500 potnikov. V letih 2016 in 2017 je bil obseg prometa na omenjeni progi podoben.
Trije pari vlakov dnevno povezujejo Prevalje s Pliberkom v Avstriji z zvezo za Celovec.
V poletni sezoni vozita dnevno ob sobotah še dva para vlakov od Maribora do Prevalj oziroma Pliberka in obratno, ki sta namenjena predvsem turistični ponudbi in imata dodaten prostor za prevoz koles. "V sezoni 2018 smo bili zelo zadovoljni z odzivom potnikov. Med njimi je bilo veliko organiziranih skupin tudi iz smeri Avstrije do Dravograda, Ruš in Maribora. Z novo povezavo je izpolnjen namen oživitve turističnih potovanj med Avstrijo in Slovenijo z vlaki preko Holmca," je zapisala Tea Šavor iz Slovenski železnic.

Ob ogledu postaje smo srečali gospoda srednjih let, ki se je z vlakom peljal, kot je povedal, na obisk k sorodnikom. Da je vožnja cenejša kot z avtobusom, pa še bližje ima do njih. Včasih se je z vlakom vozil pogosteje, zdaj se zaradi slabih povezav in neurejenosti postaje zelo redko. "Postaja je res v katastrofalnem stanju, zlasti zvečer je tukaj zelo neprijetno. Če bi bil prometnik, bi bilo stanje zagotovo drugačno, bolj urejeno, manj bi bilo vandalizma," je prepričan.

Prodaje vozovnic pri blagajni še vedno ne bo

A kot vse kaže, spremembe na tem področju ne bo. "Železniška postaja Ravne je bila med letoma 1968 in 1970 prekategorizirana iz postaje v postajališče, ukinjen pa je bil tudi prometnik na postajališču. Prodaja vozovnic pri blagajni se je prenehala leta 2008, po obnovi postajališča pa ni predvidena ponovna uvedba prodaje," razložijo pri direkciji RS za infrastrukturo.

image
Jasmina DETELA Železniška postaja Ravne na Koroškem

In v kakšnem stanju so druge postaje in postajališča na regionalni progi Maribor-Prevalje-državna meja? Na direkciji odgovarjajo, da so objekti redno vzdrževani in so v relativno dobrem stanju. V sklopu rednega vzdrževanja je bila v letu 2016 obnovljena postaja Vuhred (okna, streha, fasada). Na postajah Podvelka, Dravograd, Vuzenica so v obdobju od leta 2014 do 2017 zamenjali stavbno pohištvo (okna in vrata) in strešno kritino. V letu 2014 je bila na postaji Ruta zamenjana strešna kritina, na postaji Prevalje pa obnovljena streha in fasada. Na vseh postajah so bile v tem obdobju obnovljene tudi sanitarije in čakalnice. V letu 2014 je bilo popolnoma obnovljeno tudi postajališče Ruše - tovarna.

image
Jasmina DETELA Železniška postaja Ravne na Koroškem