Jasmina Detela
14.3.2019

Zbori bodo zapeli že 55-tič zapored

Zbori bodo zapeli že 55-tič zapored
Arhiv Jskd Oi Slovenj Gradec Letos bo zapelo preko 700 mladih pevcev
Kultura

V marcu in aprilu se v Mislinjski dolini obeta kopica pevskih srečanj, gledališki dnevi in na Prevaljah srečanje odraslih folklornih skupin Koroške.

Zveza kulturnih društev Slovenj Gradec in Javni sklad za kulturne dejavnosti, območna izpostava Slovenj Gradec, vsako leto predstavijo spomladanski program ljubiteljske kulture v Mislinjski dolini. Tudi letos se obeta kopica zanimivih prireditev. Pestro dogajanje se začenja v drugi polovici marca s področnimi srečanji pevskih zborov, to je najbolj množično, pripravljajo tudi Anderličeve dneve in srečanje odraslih folklornih skupin, ki bo letos na Prevaljah.

image
Arhiv Jskd Oi Slovenj Gradec Andrličevi dnevi

Vodja slovenjgraške izpostave Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Andreja Gologranc pove, da že tradicionalno začenjajo s prireditvijo Metuljček cekinček - v sredo in četrtek 20. in 21. marca. Na srečanju vrtčevskih, otroških in mladinskih pevskih zborov Mislinjske doline bo nastopilo okoli 750 pevcev. Ob tem Gologrančeva znova izpostavi potrebo po koncertni dvorani, ki je v Slovenj Gradcu ni: "Delamo v res težkih razmerah, avla Druge osnovne šole Slovenj Gradec je z leti postala premajhna za vse nastopajoče in publiko."

Zelo priljubljeno je tudi srečanje odraslih pevskih zborov Mislinjske doline, letos že 55. zapored, ki je po besedah Gologrančeve najstarejša neprekinjeno organizirana pevska revija odraslih v Sloveniji. Letos se je prijavilo 23 zborov iz Mislinjske doline. Nastopilo bo okoli 450 pevcev in pevk. Prepeval bo tudi moški pevski zbor Franc Ksaver Meško Sele Vrhe, ki je najstarejši zbor, njihov član in pevec Viktor Hovnik pa je sodeloval na vseh dosedanjih pevskih srečanjih. Namen teh srečanj je predstavitev zasedb in strokovno spremljanje njihovih nastopov, hkrati je to pohvala za njihov trud in delo," pravi vodja slovenjgraške izpostave.

image
Arhiv Jskd Oi Slovenj Gradec Srečanje folklornih skupin Mislinjske doline 

V okviru 16. Anderličevih gledaliških dnevov med 3. in 20. aprilom se bodo zvrstile štiri predstave. Kot prva bo 3. aprila v kulturnem domu Stari trg na ogled predstava Deklica z vžigalicami v izvedbi kulturnega društva Gimnazije Slovenj Gradec Spunk, 6. aprila predstava Izpolni obljubo (gledališča skupina Anka Šmartno), dan pozneje Pohujšanje v dolini Šentflorjanski v izvedbi gledališke skupine Avgust Hribar Dolič in 20. aprila v slovenjgraškem Mladinsko-kulturnem centru predstava Igra (Studio A).

Območno srečanje odraslih folklornih skupin Koroške bo letos 31. marca v Družbenem domu na Prevaljah. Predstavilo se bo devet odraslih folklornih skupin s celotne Koroške, med njimi le ena iz Mislinjske doline (Rej iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu). "Dejavnost folklore je v upadu. Upamo, da se bodo ponovno vzpostavile vse štiri skupine, ki so že delovale," pravi vodja slovenjgraške OI.

V maju se bo v Slovenj Gradcu zvrstila tudi kopica prireditev ob Tednu ljubiteljske kulture, ki sicer poteka po vsej Sloveniji.