Jasmina Detela
1.2.2019
Tanja Fajnik Milakovič
1.2.2019

Zaradi višjih plač dražja oskrbnina v domovih za starejše

Zaradi višjih plač dražja oskrbnina v domovih za starejše
Jurij BERLOŽNIK Dom starejših na Fari.
Aktualno

V domovih za starejše zaradi višjih plač zaposlenih dražijo oskrbnino. Na Prevaljah se je osnovna cena za dnevno oskrbo I povišala za 1,8 odstotka.

S 1. januarjem se je oskrbnina, ki jo plačujejo stanovalci, povišala v več kot polovici domov za starejše. Višja je za 1,3 do 3,9 odstotka, razlog za to, navajajo v domovih za starejše in na ministrstvu za delo, so višje plače, ki so jih izborili sindikati javnega sektorja v lanskih pogajanjih z vlado. Osnovne in socialne storitve v domovih za starejše plačujejo upravičenci in zavezanci, torej njihovi družinski člani oziroma občine. Sem sodijo bivanje, vzdrževanje prostorov in perila, prehrana, socialna oskrba in varstvo. Tako je, ker pri nas še nimamo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. Plače za zaposlene v domovih, ki zagotavljajo zdravstveno oskrbo (medicinsko osebje), pa se financirajo iz zdravstvene blagajne (ZZZS).

"Država lahko zagotovi dodatni denar le za pokritje tistega dela stroškov zaradi zvišanja plač, ki ga financira, zato si prizadevamo, da bi bil znesek, ki ga domovom za starejše nameni ZZZS, višji. Stroški dela predstavljajo polovico cene, kar pomeni pri štiriodstotnem dvigu plač za dva odstotka višjo ceno storitve," pojasnjujejo na ministrstvu za delo.

Na Prevaljah med 20 in 30 evrov več na mesec

"S prvim januarjem smo dvignili cene oskrbe v domu zaradi uskladitve stroškov dela zaposlenih na oskrbi. Osnovna cena za dnevno oskrbo I se je povišala za 1,8 odstotka in znaša 19,31 evrov na dan. Na mesečni ravni to pomeni, da bo oskrbnina višja med 20 do 30 evrov. Uporabnika prizadene kakršnikoli dvig cene. Razveselila me je pa novica, da se bodo letos pokojnine uskladile oziroma dvignile kar dvakrat. Še bolj vesela pa sem, da se bo končno povečal tudi znesek dodatka za pomoč in postrežbo," pove direktorica prevaljskega doma starejših na Fari Stanka Vauh. Pojasni še, da v marcu predvidevajo novo povišanje cen zaradi dviga cen živil, energentov, materiala in ostalih storitev.

image
Jasmina DETELA Stanka Vauh.

"V naši državi se mora urediti način financiranja domske oskrbe, saj je zdaj celoten strošek oskrbe na plečih uporabnikov, svojcev in tudi lokalnih skupnost. Sistem je potrebno organizirati na podoben način, kot je to urejeno v predšolskih vzgoji, kjer denar za plače zaposlenih zagotovi državni proračun," še pove Vauhova. Na ta način bi bila cena oskrbe nižja in kot taka bolj sprejemljiva za posameznike. Ta predlog je skupnost socialnih zavodov Slovenije že večkrat posredovala na ministrstvo za delo, a odziva doslej še ni bilo.  

image
Andrej PETELINŠEK Oskrbovanci v domovih za starejše s plačili krijejo večino oskrbnine, le za plače medicinskega osebja prispeva država. Tako je, ker še nimamo zavarovanja za dolgotrajno oskrbo.

Absurdno in ponižujoče

Pogovarjali smo se tudi z direktorjem mariborskega Doma Danice Vogrinec Markom Slavičem: "Dvig plač zaposlenim je bil sicer več kot nujen, a je še vedno nestimulativen, zato nam zaposleni bežijo v Avstrijo, Nemčijo in Švico. Upam, da je bil dogovor vlade s sindikati podpisan ob zavedanju vseh posledic, tudi vplivov na ceno, ki jo plačujejo stanovalci domov za starejše. Vse to velja za približno polovico zaposlenih, ki delajo na področju oskrbe in so plačani z denarjem stanovalcev. Absurdno in do skrajnosti ponižujoče pa je dejstvo, da se je vlada pogodila s sindikati, ne da bi v ZZZS, ki jo upravlja, zagotovila denar za plače za drugo polovico zaposlenih na področju zdravstvene nege. V našem domu v zdravstveni negi dela okrog 200 ljudi, sicer imamo okoli 300 zaposlenih. Smo v absurdni situaciji, saj se je znesek, ki ga od ZZZS prejemamo za plače zaposlenih v zdravstveni negi, celo znižal." Višje plače za januar bodo v mariborskem domu za starejše prejeli vsi zaposleni, čeprav ZZZS svojega deleža ni nakazala.

image
Andrej PETELINŠEK Marko Slavič: ”Smo v absurdni situaciji, saj se je znesek, ki ga od ZZZS prejemamo za plače zaposlenih v zdravstveni negi, celo znižal.”

Socialni mir bodo plačali stanovalci domov
Gregor Žigon, direktor mariborskega Doma pod gorco: "Cene oskrbnin se bodo pri nas zvišale s 1. februarjem, oskrbe I za 1,4 odstotka in oskrbe IV za 1,6 odstotka. Oskrba I v dvoposteljni sobi bo 25 evrov na dan, v enoposteljni 30,49 evra na dan. Oskrba IV. v dvoposteljni sobi bo znašala 37,35 evra in v enoposteljni sobi 42,84 evra. Dvig cen oskrbnin ni prijetna zadeva za nikogar, a na žalost ne moremo drugače zagotoviti ob tolikšnem dvigu stroškov dela normalnega poslovanja doma. Strinjam se, da si delavci za težko delo zaslužijo boljše plače, kljub temu pa smo razočarani, ker se niso ustrezno popravile plače najslabše plačanim, to je delavcem okrog minimalne plače. Hkrati je nedopustno, da odgovorni na vladi želijo breme višjih plač spet prevaliti na izvajalce in na stanovalce v domovih ter si tako zagotoviti socialni mir. Že drugič!"

Na ministrstvu glede morebitnega ponovnega povišanja oskrbnin jeseni ocenjujejo: "Na podlagi sprejetih aneksov h kolektivnim pogodbam, ki bodo začeli veljati novembra, septembra pa se bodo nekaterim zaposlenim v domovih začeli izplačevati tudi višji dodatki za delo v manj ugodnem delovnem času (nočno delo, nedelje in prazniki), to ne bo povečalo stroškov dela za več kot 1,5 odstotka po marčevski uskladitvi. Zato konec tega leta ne pričakujemo dodatnega povečanja cen storitev."