STA, N.S.
19.5.2019

Zakaj na Koroškem cveti gorskokolesarski turizem? 

Zakaj na Koroškem cveti gorskokolesarski turizem? 
Matej Okorn Med gorskimi kolesarji je še posebej zaželena vožnja po ozkih poteh v naravnem okolju.
Aktualno

Koroška ne le da krepi možnosti kolesarjenja po kolesarskih poteh v dolinah, v porastu je tudi gorskokolesarski turizem. Ponudniki nastanitev in organizatorji tur beležijo porast obiska, dodatno spodbudo je ponudnikom dala soorganizacija lanske tekme svetovne serije enduro. Ob tem kot eno najpomembnejših prvin dela izpostavljajo povezovanje. 

V grobem ločimo tri zvrsti gorskega kolesarjenja: kros (cross-country), vsegorsko (all mountain) in gravitacijsko (gravity). Med gorskimi kolesarji je še posebej zaželena vožnja po ozkih poteh v naravnem okolju. S tem je povezana tudi tekmovalna različica zvrsti vsegorsko (all mountain), ki se imenuje enduro, je pojasnil poznavalec tega področja Peter Zajc iz Regionalne razvojne agencije Koroška.

In prav področje enduro kolesarjenja je tisto, ki v zadnjem obdobju beleži rast obiska na Koroškem. Še posebej po lanski tekmi svetovne serije enduro, ki je potekala na območju Koroške v Sloveniji in Avstriji in bila po besedah soorganizatorja in lastnika specializiranega ekohotela Koroš Dušana Štrucla Dixija zelo odmevna.

Nastanitve za poletje se hitro polnijo

Enduro kolesarji so po njegovi oceni najboljši gorski kolesarji, saj "znajo voziti tudi navzgor". "Že lani se je povečalo zanimanje, letos pa sploh," je povedal Dušan Štrucl Dixi. Nastanitvene zmogljivosti za to poletje se hitro polnijo. Sami imajo na voljo 20 postelj v hotelu v Jamnici v Občini Prevalje, polnijo pa se tudi sosednje in druge nastanitve.

Kot je pojasnil, delujejo kot razpršeni hotel, saj imajo dogovorjeno sodelovanje s sosednjimi kmetijami in tudi drugimi ponudniki nastanitev in prehrane v okolici, prav sodelujejo širše s ponudniki po Koroški, tudi čez mejo. Kolesarski javnosti se med drugim kot enotna destinacija skupaj predstavljajo kolesarska parka Jamnica in Peca ter muzejski rudnik Podzemlje Pece, kjer že vrsto let nudijo kolesarjenje po nekdanjih rudniških rovih.

image
Tomo Jeseničnik Kolesarjenje v podzemlju Pece.

Ob tem sami na kmetiji Koroš že širijo možnosti nastanitev. V tem času urejajo postajališče za avtodome, pri sosedih pa kamp za šotore. Kolesarjev posamično ne štejejo, saj lahko ti na progah v Jamnici kolesarijo brezplačno. Štejejo pa nočitve v svojem hotelu, kjer je 95 odstotkov gostov kolesarjev.

​Število nočitev raste

V letu 2017 so od aprila do konca oktobra našteli 2400 nočitev, lani 2700, letos jih bo predvidoma še več. Od tega 90 odstotkov nočitev ustvarijo tuji gostje, v zadnjem obdobju se predvsem povečuje število gostov z nemško govorečih območij, ki se tudi veliko vračajo in ostajajo dlje, je povedal lastnik ekohotela Koroš.

Tudi letos na Koroškem v drugi polovici junija organizirajo Black Hole Bike Festival, katerega del bo letos tekma evropske enduro serije, za prihodnje leto pa ponovno kandidirajo za tekmo svetovne enduro serije.

Festival je po besedah Zajca gotovo najbolj obiskana gorskokolesarska prireditev na Koroškem z več sto tekmovalci in nekaj tisoč obiskovalci. Zajc je izpostavil tudi 14-letno organiziranje pokala v orientaciji z gorskimi kolesi v Slovenj Gradcu, ki se ga udeležuje več sto kolesarjev iz več držav, na Ravnah na Koroškem pa lokalni klub uspešno goji zvrst kros, tudi z mednarodno uveljavljeno dirko mlajših kategorij.

image
Miha Kolar EkoHotela Koroš na Jamnici.

Ocen o tem, za koliko turistov je motiv prihoda na Koroško izključno ali tudi gorsko kolesarjenje, sicer ni. Se je pa v zadnjih letih na Koroškem uredilo kar nekaj infrastrukture za gorsko kolesarjenje, je izpostavil Zajc.

​Borijo se z legalizacijo poti

Poleg omenjenega Single trail parka Jamnica še Bike park Poseka, Bike park Kope, Urbani bike park Radlje in Pump track Mežica. V kratkem bo pump track oz. grbinasto stezo dobil tudi Slovenj Gradec v okviru večjega parka urbanih športov, kjer bo tudi eden večjih in modernejših objektov za rolkanje oz. skejtanje v Sloveniji.

"Vsa ta infrastruktura je dober nastavek za razvoj turistične destinacije, še posebej s povezavo ponudbe na avstrijski strani Pece. Vendar bo treba postoriti še precej, predvsem v smislu razvoja legalnih enoslednic ter njihovega vzdrževanja in upravljanja," je izpostavil Zajc. Po njegovem bo le tako možen razvoj na dolgi rok, z blaženjem morebitnih konfliktov z drugimi uporabniki (lastniki, pohodniki, lovci itd.) in zmanjševanjem negativnih vplivov na okolje in naravo.

Za legalizacijo poti se po besedah Dušana Štrucla Dixija borijo tudi v okviru Slovenskega gorskokolesarskega konzorcija. S pravno ureditvijo tega področja bi možnosti za nadaljnji razvoj gorskokolesarskega turizma v Sloveniji bile še boljše in bi tako kot v tujini lahko tudi pri nas regije živele od gorskokolesarskega turizma, je prepričan Dušan Štrucl Dixi.