Jasmina Detela
12.2.2019

S projektom Neverjetna leta nad vedenjske težave otrok

S projektom Neverjetna leta nad vedenjske težave otrok
Mocis Večegeneracijski center Andeški hram v Slovenj Gradcu.
Aktualno

V Slovenj Gradcu v februarju začenjajo z brezplačnim programom treningov za starše, uvodna predstavitev je v četrtek, 14. februarja, v Andeškem hramu

Vedenjske motnje, kot so izbruhi jeze, agresivnost, nevodljivost, so v otroštvu pogoste, saj jih ima veliko otrok. Če jih pravočasno, najboljše že v predšolskem obdobju, ne rešujemo, lahko takšno vedenje kasneje pripelje do hudih težav. Na delavnicah za starše v okviru projekta Neverjetna leta se starši naučijo, kako pomagati sebi in otroku. Ena od starševskih skupin se bo srečevala tudi v Slovenj Gradcu.

"V februarju želimo v program starševstva, ki na Ravnah poteka že več let, povabiti tudi starše iz Slovenj Gradca, ki imajo otroke v starosti od 3. do 8. leta in se želijo uriti v veščinah pozitivnega starševstva. Izvajali ga bomo v sodelovanju z Večgeneracijskim centrom Andeški hram, ki bo zagotavljal brezplačno varstvo otrok," je povedala direktorica ravenskega centra za socialno delo Sonja Tiršek. V skupino sprejmejo do 12 staršev. Gre za brezplačen program treningov za starše, enkrat na teden po dve uri, trajajo pa od 12 do 16 tednov. "Starše bomo usmerjali v opazovanje svojih ravnanj in vnašanja pozitivnih vzpodbud in pohval v interakcijo z otrokom skozi raznolike pristope, kot so: ogled videoposnetkov, skupinske diskusije, igra vlog, samoocenjevanje in vaja novih pristopov z otrokom v domačem okolju. Na srečanjih se bomo posvetili igri staršev z otroki ter starše učili in vzpodbujali, da opažajo in pohvalijo pozitivno vedenje pri otroku ter vadili, kako sankcionirati in preusmerjati pozornost otrok ob neželenem vedenju," dogajanje na delavnicah opiše Tirškova. Predstavitev programa starševstva bo v četrtek, 14. februarja, ob 17. uri, v Večgeneracijskem centru Andeški hram. Starši lahko za več informacij o programu pokličejo Sonjo Tiršek ali Patricijo Petrič na CSD Koroška, enota Ravne na Koroškem, telefon 02 821 63 52 ali 02 821 63 55 ali se prijavijo v

program na e naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate..

image
Jasmina DETELA Večegeneracijski center Andeški hram v Slovenj Gradcu.

V centru za socialno delo na Ravnah na Koroškem so z uvajanjem pilotnega projekta pozitivnega starševstva začeli marca 2015. Projekt, ki se financira iz sredstev norveškega finančnega mehanizma, starše nauči, kako pomagati otroku in tudi sebi. Prihaja iz Združenih držav Amerike, v uporabi pa je tudi v številnih drugih državah. V letu 2019 na Ravnah nadaljujejo že z osmo skupino.