Sonja Javornik
14.4.2019

“Z Nieti in Drinkersi, kjer sem ustvarjal nekoč, smo se izpeli"

“Z Nieti in Drinkersi, kjer sem ustvarjal nekoč, smo se izpeli"
arhiv izvajalca Erik Zavolovšek, David Zavolovšek, Martin Oblak, Robert Likar in Lucija Hrastnik (manjka na fotografiji) so po nekaj kadrovskih spremembah danes člani izvrstne rock zasedbe Up N’ downs.
Stop

Člani skupine Up N‘ downs se po prvencu z naslovom Vse, kar sem pozabil vračajo z drugim delom istoimenske trilogije, ki ima trši in surovejši zvok, a ostaja zvest melodičnosti, ki se posebej izraža v baladah.

Bend Up N' downs, ki včasih skrajša ime kar na U.N.D., je zrela rock zasedba, ki se v svojih pesmih ukvarja z bivanjskimi vprašanji, ki se gibljejo med nasprotnostmi, kot so jaz in ti, moje in tvoje, splošno in posamično, ljubezen in sovraštvo, vojna in mir ter ne nazadnje življenje in smrt. Pod vso glasbo in besedila na novem albumu, ki prihaja deset let po nastanku benda, sta se podpisala brata Zavolovšek. Aranžerski del so kot pri prvem albumu oblikovali vsi člani benda (Erik Zavolovšek, David Zavolovšek, Martin Oblak, Lucija Hrastnik in Robert Likar). Robert Likar (Niet, The Drinkers), ki se je nedavno pridružil skupini kot kitarist, je kot producent pripomogel k razvoju zvoka. “Z Nieti in Drinkersi, kjer sem ustvarjal nekoč, smo se izpeli. Pokazali smo veliko, praktično vse, zato nekako ne vidimo neke prihodnosti. U.N.D. pa imajo ogromno svežih in norih glasbenih kot tudi tekstovno izredno močnih izpovedi, pogled na svet in vse, kar sodi poleg, z druge perspektive,” pravi Likar, ki se je tako z veseljem odzval ponudbi, da se skupini, s katero je kot producent sodeloval že od samega začetka, pri drugem albumu pridruži kot enakopravni član.

Kljub starostni razliki Likar pravi, da se je z mlajšimi kolegi takoj ujel. “Z mlajšimi se bolje ujamem, kot je bilo pričakovati, kajti po načinu razmišljanja o glasbi in poeziji smo vsi v bendu enake starosti, drugačnost je vidna samo navzven,” pravi legenda domače rock scene.

Skupina sicer na domačem terenu še ni tako priljubljena, kot bi lahko bila, je pa že njen prvenec, ki ga je produciral Likar, dobil pri rock kritikih na območju nekdanje Jugoslavije najvišje ocene - čisto desetko. Za nameček so U.N.D. celo zmagali na 49. Zaječarski gitarijadi, tako da so edini Slovenci, ki jim je na tem odmevnem festivalu to uspelo. Zdaj je vsekakor čas, da se skupini tudi doma nameni več pozornosti, saj si jo mladi glasbeniki nedvomno zaslužijo.

Članek je bil objavljen v reviji STOP.