Urška Polanc
16.7.2020

(FOTO) Z boni na moderni senik v Ribnico na Pohorje: Ne ustrašite se, pod vami bodo krave

(FOTO) Z boni na moderni senik v Ribnico na Pohorje: Ne ustrašite se, pod vami bodo krave
Urška Polanc
Popularno

Priljubljena turistična destinacija Kmetija tete Lene, k dobri turistični zgodbi je prispevala cela družina.

V Ribnici na Pohorju to poletje ne morejo staviti na turiste iz tujine, ki so minula poletja gostovali v tej mali koroški občini, veseli pa so dobrega obiska slovenskih gostov. Turistične bone lahko v Ribnici med drugim koristijo tudi na priljubljeni kmetiji tete Lene. "Nizozemci so vztrajali do konca, a nato odpovedali, v oktobru imamo napovedane še Poljake. Videli bomo, kako bo. Letos je tako kot prvo leto, ko smo začeli in so prihajali le Slovenci, šele nato so začeli kapljati še tujci. Bojazni, da ne bi imeli polno, ni. Mislim, da ima slovenski turizem ogromno možnosti. Pa če gre še za tako neobljudene kotičke," je povedala Urška Šantl Urh. Glede na dnevne klice se zdi, da zdaj vsi Slovenci hitijo z rezervacijami, saj imajo občutek, izkušnjo, da po celi Sloveniji ni več nič prosto. Mnogi gosti, ki so pri njih apartma rezervirali že pred korono, so se zdaj odločili, da bodo izkoristili kar bon. Pristno kmečko, naravno izkušnjo namreč ponujajo na kmetiji, kjer gostje prespijo v moderno preurejenemu seniku, pod katerim je hlev z živino.

image
Urška Polanc

"Pod apartmaji je hlev. Ljudje si ne predstavljajo, da so pod njimi živali, zato tem, ki še niso bili pri nas, poudarim: Ne ustrašite se, pod vami so krave. Ponoči, ko je tiho, lahko namreč krava 'zaruži' z verigo, se zadere," je povedala po tem, ko so krave z mukanjem naznanile prisotnost. Pet do šest glav goveda (telički, bikci in kravi) imajo, enkrat na leto še pujsa, vsako leto pa tudi okoli 15 ovac in zajkljo. Že leto in pol animira prav posebna ovca Pika, ki so jim jo na kmetijo podarili prijatelji. Na družino je posebej navezana, vede se kot pes, zato jo lahko otroci tudi božajo, na tak način pa imajo pristen stik z volno.

Letos še trgovina z domačimi izdelki

Na kmetiji med epidemijo niso počivali. "Tudi slabi časi so lahko dobro izkoriščeni, zraven apartmajev smo odprli še trgovino. Prostor, ki je bil prej namenjen za stroje, smo uredili, namestili police in prodajni pult, kjer imamo svoje domače izdelke. Marmelade, zelišča, čaje, mila, tudi nekaj pletenih kvačkanih stvari, prtov. Najdejo se tudi manjša darilca za praznovanja in poroke," je povedala. Posebej priljubljene so marmelade, zeliščni čaji, na leto skuhajo okoli 1200 marmelad z 18 različnimi okusi.

image
Urška Polanc
image
Urška Polanc

"Zdaj je že mimo bezeg, tudi smrekovi vršički, češnja, prihajajo maline, marelice, breskve, ribez itd. S tem, ko dodajamo ingver, cimet in meto, nastanejo posebni okusi. Ko je sadje na voljo, ga je treba spraviti v kozarce, da se ne kvari, četudi je vse naenkrat. Pri marmeladah kupci najraje posežejo po posebnih okusih, kot so smrekovi vršički z ingverjem ali pa bezgovi cvetovi z ingverjem. Letos smo že delali malinin trojček: navadno malino, malino z meto in pa malino s sivko, dodali smo še malino z bezgom," je povedala. Za čaje vse poberejo iz okolice, kar je v vrtu, tudi v gozdu - od bezga, detelje, rmana, trpotca, vse vrste mete, melise, kamilice do lipe -, tako nastane dišeča mešanica zelišč.

Senik razstavili na prafaktorje

Enajst mesecev so namenili temu, da so pred dobrimi petimi leti v seniku uredili apartmaje. "Ni preprosto začeti, če pri nas ne bi bilo osnov, pridnih rok, ne bi šlo. Ko pa enkrat narediš, moraš znati prodati in predstaviti. Veliko potegne za sabo, imeti moraš tudi finančno osnovo. Senik je bil razstavljen na prafaktorje. Mož Marko je tri četrt stvari naredil sam, ideja pa je bila naša. Tudi od hčere Ane Vite, ki je bil takrat še srednješolka, danes je študentka arhitekture. Je tehnični tip, z dobrimi predstavami v prostoru, praktična, delovna. Skupaj smo snovali, kot ženski sva imeli številne ideje, ki nama jih je Marko nato razblinil. Nato smo si spet zamislili na novo," se spominja Šantl Urhova. Skelet, temeljna plošča, hlev so ostali takšni, kot so bili. "Očistili smo, naredili izolacijo, elektriko, vodovode, odtoke, to, česar v seniku ni bilo, in nazaj zaprli," je dodal Marko Urh in poudaril, da so les večinoma pustili, tudi za druge stvari pa so uporabili le domač les, ki je bil prej del senika. Uporabili so ga tudi za police v trgovini. Sami imajo malo čez tri hektarje gozda, skupno s travniki in kmetijo osem hektarjev.

image
Urška Polanc
image
Urška Polanc

Na ogled kmetije goste pogosto pelje teta Lena, ki jim pojasni zgodbo tete Lene, ki je na kmetiji nekoč zares živela, nato pa se sprehodijo čez travnik, naberejo zelišča, ogledajo si ribnik. Sledi še sprehod skozi gozd, kjer lahko obiskovalci najdejo tudi kakšno gobo, nazadnje pa gredo še na ovčji travnik, kjer ovce nahranijo s kruhom in se z njimi fotografirajo.

Avtodomi, izletniki in električna kolesa

Letos na kmetijo, kjer imajo že dve sezoni postajališči za avtodome, prihaja tudi več avtodomov. "Med prazniki se je kar vsak dan kdo pripeljal in odpeljal, zadnjič so nenaročeni prišli Švicarji, večinoma se sicer najavijo vnaprej. Nekateri ostanejo čez vikend, drugi eno noč. To so ljudje, ki se premikajo. Imamo umivalnico z dvema kabinama za prhanje, z ženskimi in moškimi sanitarijami, na voljo je tudi elektrika. Včasih si kdo postreže tudi na našem vrtu, prilagodimo se njihovim potrebam," je razložila. Lani so v sodelovanju z Apartmaji Breza & Tisa začeli gostom oddajati tudi električna kolesa, za katera je letos večji interes, najem stane 50 evrov na dan. Tudi sicer pa z omenjenimi apartmajskimi ponudniki v Ribnici dobro sodelujejo, pomagajo si tudi glede bonov. Na kmetiji razmišljajo, da bi se lahko z drugimi ponudniki še bolj povezali, saj želijo gostje obiskati tudi druge turistične lokacije v Ribnici. Se pa opazi manko avtobusnih izletnikov. Izlete so prestavili za nedoločen čas. Lani so prihajali predvsem v dogovoru s koroškimi splavarji, ki so jim z obiskom kmetije ponudili celodnevni izlet. Tako kot vsako leto pa imajo tudi letos največ dela julija in avgusta.

image
Urška Polanc Kmetija tete Lene ponuja tudi domače izdelke.
 
image
Urška Polanc