A.L.
29.6.2020

Vse kaže, da bodo Hrvaško kmalu odstranili s seznama varnih držav

Vse kaže, da bodo Hrvaško kmalu odstranili s seznama varnih držav
STA
Aktualno

Vladni govorec Jelko Kacin je na dopoldanski novinarski konferenci sporočil, da se epidemiološka slika nezadržno slabša. Izpostavlja Bosno in Hercegovino, kjer se je zgodil nenaden visok porast okužb s koronavirusom. Iz Severne Makedonije do danes nismo dobili nobenega uvoženega primera, je pa prva država, ki smo jo uvrstili na rdeči seznam držav. Razmere so zaskrbljujoče tudi v Srbiji, tam sta se zgodili dve veliki nogometni tekmi. "16 tisoč ljudi navija na vso moč in širi okužbo okoli sebe," pravi Kacin. Kot pravi, je v Srbiji verjetno okuženih veliko mlajših oseb, ki ne poiščejo zdravniške pomoči. Sprememba je tudi pri Črni gori, ki smo jo prvo uvrstili na seznam varnih držav. Zdaj je zdrsnila v rumeno območje, sporoča vladni govorec. Velik skok okužb beležijo tudi na Kosovu, kjer je relativno malo testiranj.

Hrvaška kmalu več ne bo na seznamu varnih držav?

Kacin pravi, da so specifične razmere tudi na Hrvaškem. Število okuženih se je tam drastično povečalo, največje žarišče je Zagreb. Vladni govorec ob tem opozarja tudi na to, da je Hrvaška odprla nočne klube, kar je zanj nerazumljivo. Zaskrbljujoče se mu zdi tudi odprtje plaže v Zrćah, kjer se vsako poletje odvijajo divje zabave.

Po besedah Kacina je bilo od 1. junija v Slovenijo iz tujine vnešenih 44 okužb. 16 iz Srbije, 15 iz Bosne in Hercegovine, 6 iz Kosova in po ena iz Rusije, Švedske, Avstrije, ZDA, Hrvaške, Kazahstana in Nemčije.

Kacin je posvaril tudi, da bodo počakali na današnje uradne podatke o okužbah na Hrvaškem. A če trendi držijo, bodo Hrvati kmalu imeli 10 okuženih na 100.000 prebivalcev, kar bo pomenilo, da bo Slovenija Hrvaško prisiljena dati s seznama varnih držav. Kot pravi Kacin pot tja še vedno ne bo prepovedana.

"Že samo dejstvo, da država zdrsne z zelenega seznama, je opozorilo vsakomur, ki se odloča, da bo tja odšel, vsakomur, ki je že dam ali pa vsakomur, ki se vrača," je poudaril Kacin. Prepričan je, da bo vsak, ki se iz take države vrača, ob prvem znaku respiratornih težav znal prepoznati tipične znake, se pogovoril s svojim zdravnikom in opravil testiranje. "Za tiste, ki so že tam, pa je to še eno opozorilo, naj vendarle pazijo, kam hodijo, kako se družijo, s kom se družijo, naj poskrbijo za fizično razdaljo," je še povedal Kacin. 

"Bivanje v nočnem programu, v diskoteki ali klubu je najboljša stvar, da si pridobite karanteno, vsaj karanteno, če že en okužbo," je dodal Kacin.