Jasmina Detela
18.9.2019

Telovadba starejših: Vsako jutro tisoč gibov za boljše počutje

Telovadba starejših: Vsako jutro tisoč gibov za boljše počutje
Jasmina Detela
Aktualno

Skupina iz Legna pri Slovenj Gradcu vsako jutro pol ure nameni gibanju. Ne ovira jih ne megla, ne rahel dež, niti mraz ne. Vadijo zase, za zdravje, in k aktivnosti vabijo še druge

Da za svoje zdravje lahko največ naredimo sami, dokazuje tudi skupina iz Legna pri Slovenj Gradcu, ki v okviru društva Šola zdravja že tri leta vsako jutro telovadi na igrišču sredi naselja. "Fajn se imamo, telovadimo v pozitivni družbi in prijetnem ozračju ter hkrati že zjutraj naredimo nekaj dobrega zase, za svoje telo," pove Jana Komar, prostovoljka, ki vodi skupino jutranjih telovadk. Certifikat, da lahko vodijo vadbo 1000 gibov, imajo še Jana Slatinek, Tilka Linasi in Zinka Jamnik. Prepoznamo jih po oranžnih oblačilih, njihova zvesta spremljevalka je tudi dobra volja. Lažje je na tak način začeti dan, da se razgibaš v dobri družbi, potem pa gre vsaka za svojimi obveznostmi," razložijo. V Slovenj Gradcu sicer delujejo štiri skupine, legenska je številčno največja, saj se jih vsako jutro razgibava od 15 do 20.

image
Jasmina Detela Izvajajo vaje, s katerimi v 30 minutah razgibajo skoraj vse sklepe, od glave do rok in nog.

Od glave do peta

"Metoda, po kateri telovadimo, se imenuje 1000 gibov. S temi vajami v 30 minutah razgibamo skoraj vse sklepe, od glave, rok in nog. Pa še na svežem zraku smo," razlaga Jana Slatinek. Srečujejo se ob 8. uri. Tako jim najbolj ustreza, saj nekatere pred vadbo pospremijo vnuke v vrtec ali v šolo. Avtor metode je ruski zdravnik Nikolaj Grišin, društvo pa ima sedež v Domžalah. Prva skupina je nastala leta 2007 v Piranu, ta čas jih po Sloveniji deluje 193 in imajo več kot 4200 registriranih članov. Legenska je nastala pred tremi leti na pobudo Jamnikove in Linasijeve, ki sta sprva telovadili v skupini pri Prvi osnovni šoli. "Želele smo, da bi bila vadba bližje domu, zato smo šle od hiše do hiše in vabile k telovadbi. Res je fajn, da se zjutraj razmigaš, saj prihajamo same gospodinje, ki potem ves dan delamo," strne Jamnikova.

image
Jasmina Detela Vadba 1000 gibov skupine iz Legna pri Slovenj Gradcu

Tudi mene so povabile k vadbi, moram priznati, da je bilo zelo prijetno, predvsem pa sem se ves dan počutila razgibano in zelo dobre volje. Slednje verjetno tudi zato, ker so nekatere telovadke zelo dobrovoljne in stresajo šale kot za stavo. Največ si jih zapomni Jožica Blatnik, ki prihaja že od ustanovitve skupine in vsak dan pove en vic. "Ponoči večkrat ne morem spati in razmišljam," odgovori, ko jo vprašamo, od kod ji vse te šale.

image
Jasmina Detela

Začele smo z lahkotnim tekom, potem smo naredile krog in se pozdravile oziroma priklonile druga drugi. Sledile so vaje za roke in ramena, vrat, trup, ravnotežje in noge. Vadbo je vodila Jana Slatinek, ki je komentirala, kaj delamo, kdaj je treba stresti mišice na nogah, kdaj globoko vdihniti: "Ker se učimo vse življenje, nas spodbujajo besede zdravnika Grišina, da je lahko vsak trenutek nov začetek. To nas dodatno spodbuja k redni vadbi." Pri predklonu previdno, da ne "zaškripa" v hrbtenici, nas je opozarjala. Pomembno je tudi pravilno dihanje, najboljše s trebuhom.

​Do minus devet

Punce, ki morda niso več rosno mlade, so pa mladostne, vadijo v vseh letnih časih. "Nič nas ne ovira, le ko temperature padejo pod minus devet stopinj Celzija, smo dogovorjene, da odpade, ali pa če zelo močno dežuje. Ko je minus šest, nas običajno pride le pet najbolj vztrajnih," razlaga Komarjeva. Razgibavajo se pretežno starejše upokojenke, v povprečju stare od 60 do 80 let. Vesele bi bile, če bi se opogumil in se jim pridružil še kak predstavnik moškega spola.

Telovadba ni zahtevna. Zanjo ni potrebna predhodna kondicijska pripravljenost in posebna športna oprema. Vse je brezplačno, plača se le letna članarina. Vaje so preproste, a tudi koristne. "Vadba mi zelo pomaga. Bila sem operirana na hrbtenici, imela sem tudi odpoved kostnega mozga, zato ne smem uživati zdravil. Gibanje mi pomaga, da me manj boli. Vsak dan sodelujem, razen če sem bolna," razlaga Linasijeva. Tudi druge rade prihajajo. Že vse življenje telovadi tudi 77-letna Jožica Šmon: "Ko se družimo in telovadimo, nastane lep dan." Najstarejša udeleženka Jožica Presečnik je zabeležila 79 let. "Srečna sem, da lahko pridem telovadit," je skromna. Da je vse skupaj še bolj pestro, se jim ob sredah radi pridružijo varovanci bližnjega varstveno-delovnega centra, ki deluje pod okriljem Centra za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem. "Telovadba je zakon, telovadim zato, da sem zdrav in sproščen. Čez en mesec grem na ljubljanski maraton, tekel bom na 21 kilometrov," je navdušen Janez Juvan. Tudi Katja Sešelj se dobro počuti, ko je razmigana, všeč so ji tudi vici in masaža ob koncu telovadbe.

image
Jasmina Detela

Da v Legnu ne gre več le za vadbo, mi zaupajo, ampak tudi za druženje. "Po končanem razgibavanju kar na igrišču, ob slabem vremenu pa v manjši lopi, praznujemo rojstne dneve in druge pomembnejše dogodke. Izmenjujemo si vrtnarske nasvete in še marsikaj drugega. Mnoge so se spoprijateljile in se družijo v prostem času," našteva Jana Slatinek. Tako lepo se imajo skupaj, da ob vikendih vadbo pogrešajo, zato se včasih dogovorijo za krajši sprehod. Mnoge telovadke so aktivne tudi pri drugih prostovoljnih projektih. Že drugič zapored bodo v okviru akcije Pešbus spremljale učence v šolo, sodelujejo pa tudi pri čistilni akciji Očistimo Slovenijo, občasno spremljajo varovance CUDV na pohode ...