U.P.
5.2.2019

Von Pistor: Nagrada za življenjsko delo Mariji Kočivnik, naj športnik Bijol

Von Pistor: Nagrada za življenjsko delo Mariji Kočivnik, naj športnik Bijol
Arhiv društva Prireditev Von Pistor
Aktualno

Minuli vikend so v Vuzenici  ponovno obudili prireditev Von Pistor, podelili so nagrado za življenjsko delo, športnika leta, pokal Vuzenica, izbrali so tudi podjetnika, kulturnika in dogodek leta. 

Štirinajst let po prvi prireditvi Von Pistor so v vuzeniški Modri dvorani ponovno podelili Von Pistor-je 2018. Za življenjsko delo ga je prejela Marija Kočivnik, športnik leta je postal nogometaš Jaka Bijol, pokal Vuzenice je prejel plesno rekreacijski klub Harmonija, podjetnika leta sta Maksimiljan in Janja Šuler, kulturnik leta saksofonist Matevž Zupančič, Mojco Haberman pa so nagradili za dogodek leta s projektom 2 vdiha, 2 Triglava v enem dnevu.

Delo Marije Kočivnik
Njena službena pot se je pričela v Mariboru. Po rojstvu hčerke Iris si je želela službo bliže domu, ki sta si ga z možem v tistem času ustvarjala v Vuzenici. Pogumno je potrkala na vrata vrtca na Muti in tam ostala vzgojiteljica do leta 1976, ko se je zaposlila v vrtcu Vuzenica in postala vodja vrtca. S krajšo prekinitvijo dela, je bila vse do leta 2008 pomočnica ravnatelja za vrtec in gonilna sila pri razvoju otroškega varstva v kraju in širše.
Leta 1997 je prejela občinsko priznanje za večletni nesebični prispevek pri razvoju Vuzenice. Vrtec pa je pod njenim vodstvom leta 2001 zaradi dobrega sodelovanja na republiški ravni prejel Kumerdejevo priznanje – najvišje republiško priznanje na področju vzgoje in izobraževanja. Vrtec je postal mentorsko središče za vrtce Slovenije.
Marija, kljub svojim visokim strokovnim ciljem, nikoli ni pozabila na otroke, sodelavce in starše. Vedno je znala prisluhniti in pomagati. Veliko posluha pa je imela tudi za otroke s posebnimi potrebami in za njihove družine. Njen raziskovalni značaj, jo je za 11 let njene profesionalne poti odpeljal na Muto, kjer je bila prva vodja takrat imenovane Delavnice pod posebnimi pogoji. V prvih treh letih je postavila zdrave temelje današnjega Varstveno delovnega centra. Čeprav se je kasneje vrnila v vrtec, stika z uporabniki in delavci nikoli ni izgubila. Kot prostovoljka je pustila neizbrisen pečat na prepoznavnosti in vključenosti oseb s posebnimi potrebami. V svojem osem letnem predsedovanju Medobčinskega društva Sožitje Zgornje Dravske doline, pa je bila tudi pobudnica in 5 let vodja Mednarodnega Festivala Igraj se z mano za Koroško. Kot predani prostovoljki, ki svoje delo opravlja z veliko odgovornostjo in željo omogočiti osebam z motnjami v duševnem razvoju višjo kakovost življenja, so Mariji leta 2016 dodelili Plaketo Centra za usposabljanje delo in varstvo Črna na Koroškem.

image
Arhiv društva Prireditev Von Pistor
image
Arhiv društva Prireditev Von Pistor

Prireditev so z izvirnim in avtorskim scenarijem vodili igralci gledališke zasedbe Pitoni z.o.o. - Matjaž Jeznik, Jernej Urh in Uroš Medved, glasbeno pa so z akustičnimi nastopi dvorano razživeli Avtomobili (za to priložnost Marko Vuksanović z domačinoma Matjažem Steržetom in Domnom Gracejem), Okustični in Eva Boto.

image
Arhiv društva Prireditev Von Pistor

O zmagovalcih kategorij so odločali občani preko glasovanja po principu  vsako gospodinjstvo en glas. Podelili so tudi nagrado za športnika leta, ki jo je pripravila Občina Vuzenica in Von Pistor 2018 za življenjsko delo, ki ga je podelil organizator.

image
Arhiv društva Prireditev Von Pistor