Urška Polanc
5.5.2020

Vodja radeljske knjižnice: Vrnjene knjige za en teden v karanteno

Vodja radeljske knjižnice: Vrnjene knjige za en teden v karanteno
Urška Polanc
Kultura

Splošne knjižnice so včeraj ponovno odprle vrata za uporabnike, a v omejenem obsegu. Možno je le vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva. Čitalnice ostajajo zaprte, prav tako še nekaj časa ne bo mogoč prost dostop do gradiva. Kako je ponovno odprtje komentirala vodja Knjižnice Radlje ob Dravi Slavica Potnik?

"Velikega navala v knjižnico, kot smo tudi pričakovali, ni bilo, ljudje knjige le vračajo in si sposodijo to, kar jih čaka. Našega priporočila, da naj obisk traja največ deset minut, se držijo. V ponedeljek zjutraj nas je pričakalo veliko naročil. Tiste, posebej brane, smo izpostavili na pultu, kjer si jih lahko ogledajo brez dotika. V času, ko smo bili zaprti, smo prejeli dosti klicev, kdaj bo knjižnica spet odprta, ni pa šlo za nič res nujnega, tako da knjig nismo pošiljali po pošti. Ne samo mlajši tudi starejši bralci so brali elektronske knjige, skrbno smo spremljali statistike, kaj najbolj berejo in dokupili dostop za približno 50 knjig, v zbirki jih je skupno okoli 500. Starejši bralci so nam povedali, da so v tem času prebrali dosti knjig iz domače knjižnice, si jih izposojali pri sorodnikih. "Zdaj imamo čas, a ne moremo brati," so se dosti pritoževali, saj so si za čas karantene najbolj želeli literaturo za prosti čas."

image
Urška Polanc Slavica Potnik

"Če pogledamo nazaj, literature je bila ta čas zelo pomembna, a dostopa ni bilo, če bi se še enkrat znašli v takšni situaciji, bi se morali drugače pripraviti oziroma v družbi sprejeti normo, da je knjiga nekaj bolj nujnega in po zgledu nekaterih drugih držav knjigarne in knjižnice pustiti odprte. Potrebnih bi bilo tudi več usposabljanj za branje elektronskih knjig. Veseli smo, tako bralci kot knjižničarke, da je dostop do knjižnice spet mogoč, ne do kupov knjig, ampak vsaj do ene ali dveh knjig. S tem, ko bodo knjige morale v karanteni ostati en teden, bomo imeli nekaj dodatnega dela, a tako pač je. Upamo, da bo praksa pokazala, da se lahko ta ukrep sčasoma opusti, za zdaj pa se ga bomo strogo držali, da bodo knjige, ki prihajajo iz knjižnice za bralce, ki jih nesejo direktno domov res varne."