N.S.
14.9.2021

Začenja se svetovno prvenstvo v športnem plezanju, v Moskvi tudi trije Korošci

Začenja se svetovno prvenstvo v športnem plezanju, v Moskvi tudi trije Korošci
Vid Ponikvar/Sportida
Šport

Po olimpijskih igrah v Tokiu športne plezalce čaka še drugi vrhunec letošnje sezone. Na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju bo med 15. in 22. septembrom 2021 v Moskvi nastopilo 15 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju, a brez olimpijske prvakinje Janje Garnbret, in štirje člani slovenske paraplezalne reprezentance.

Tekma svetovnega pokala v Kranju s šestimi slovenskimi finalisti je bila odlična popotnica za svetovno prvenstvo v športnem plezanju, po olimpijskih igrah drugo najpomembnejšo preizkušnjo v sezoni za slovensko reprezentanco v športnem plezanju, ki je letos že osvojila pokal narodov v težavnosti, v balvanih, kjer sezona še ni končana, pa je trenutno na tretjem mestu. "Ekipo bo zastopala deveterica v balvanih, štiri dekleta in pet fantov, ter deseterica v težavnosti, pet deklet in pet fantov, medtem ko bo v hitrosti, zaradi kombinacije, nastopila samo Mia. Izbor ekipe je bil narejen glede na dosedanje rezultate v svetovnem pokalu in glede na občutke vodstva. Posebnih pričakovanj ne bi podajal, definitivno pa je želja, da posežemo po finalu in nato napadamo stopničke," poudarja selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren

Slovenijo bo v Moskvi zastopalo 15 članov slovenske reprezentance v športnem plezanju. V vseh posameznih disciplinah in kombinaciji bo tekmovala Mia Krampl, v težavnosti in balvanih Vita LukanLučka Rakovec in Anže Peharc, kot specialisti za težavnost v Rusijo odhajajo Lana Skušek, Tjaša SlemenšekLuka PotočarDomen ŠkoficMartin Bergant in Milan Preskar, za balvane pa Katja DebevecJernej KruderGregor Vezonik, Zan Lovenjak Sudar in Matic Kotar. Tekmovalce bodo spremljali selektor in trener Gorazd Hren, trenerja Luka Fonda in Domen Švab ter fizioterapevtka Tjaša Kocjančič.

Ob odsotnosti aktualne olimpijske in svetovne prvakinje Janje Garnbret, ki se je odločila izpustiti to tekmo, kot prvo ime ženske izbrane vrste v Rusijo potuje svetovna podprvakinja Mia Krampl (AO PD Kranj), tudi slovenska predstavnica na olimpijskih igrah v Tokiu, kjer se je uvrstila na 18. mesto. Kot pravi, bo v Moskvi za piko na i olimpijskih treningov nastopila v vseh treh disciplinah: "Zadnji dve leti sem veliko časa posvečala tudi hitrostnemu in balvanskemu plezanju, zato bi mi bilo škoda, da teh treningov ne bi izkoristila do konca. Sicer od olimpijskih iger še nisem plezala hitrostne smeri, a bi še vseeno rada (verjetno) še zadnjič v življenju tekmovala v kombinaciji. Enaindvajsetletna plezalka z Golnika je pred dvema letoma na svetovnem prvenstvu v Tokiu osvojila srebro v težavnostnem plezanju, ki tudi letos ostaja njena paradna disciplina: "Kljub vsem treningom balvanov in hitrosti se imam še vedno za težavnostno plezalko, čeprav je nisem trenirala toliko, kolikor bi jo v običajni sezoni. Si pa želim narediti dober rezultat tudi v balvanih."

Aktualni evropski prvak v balvanskem plezanju, leta 2014 pa tudi svetovni podprvak v tej disciplini, je Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), ki v Moskvi ni osvojil le celinskega naslova, ampak tudi že stopil na stopničke svetovnega pokala. "Moskva je res moj predragi kraj. Glede na vse rezultate, ki sem jih tam dosegel, se z veseljem vračam nazaj. Tokrat sem kakšen dan več preživel na umetnih stenah, sem pa svojo energijo uspel napolniti konec avgusta v Švici. V Moskvo potujem brez višjih ciljev, ampak z veliko pozitive," pravi 30-letni plezalec iz Škofje vasi.

Na svetovno prvenstvo v Moskvo je že odpotovala slovenska paraplezalna reprezentanca, ki deluje pod vodstvom selektorja Jurija Ravnika in se je s treh preteklih prvenstev v paraplezanju vrnila s kolajno. Ekipo letos sestavljajo štirje člani, veterana tekmovanj Gregor Selak v kategoriji omejitve gibanja RP3 in Tanja Glušič v kategoriji omejitve vida B2, Matej Arh v kategoriji omejitve gibanja RP1 in novinka Manca Smrekar v kategoriji RP3.

image
Slovenska paraplezalna reprezentanca.
Arhiv Jurija Ravnika

"Letos sta za nami že dve tekmi svetovnega pokala. V Innsbrucku je Selak osvojil bron, v Brianconu ga je na tretji stopnički zamenjala Glušičeva, na obeh tekmah pa so bili vsi tekmovalci prav na robu finala, Smrekarjeva najboljša četrta in Arh šesti. Po sezoni brez tekem smo letos imeli verjetno najobsežnejše priprave. Kljub temu se bomo letošnjega svetovnega prvenstva v smislu pričakovanj lotili bolj previdno. Vsi tekmovalci so sicer v dobri formi in lahko - nekateri z malo sreče - računajo na finale ali še kaj več. Predvsem ne vemo, ali se bo nadaljeval letošnji trend previsnih smeri, ki v paraplezanju pomeni veliko razliko, niti kako bodo videti kategorije, saj se bo na novo klasificiralo skoraj pol plezalcev - in na ta račun lahko naši tekmovalci dobijo še kakšne močne tekmece. Veliko bodo odločali tudi dnevna forma, postavljavci smeri in še kaj," je pred odhodom v Moskvo poudaril selektor slovenske paraplezalne reprezentance Jurij Ravnik: "Še največ upov za medaljo polagamo na najizkušenejšega tekmovalca Grega Selaka, ki že ima lepo zbirko odličij s svetovnih prvenstev. Za Tanjo je žal treba reči, da je ob vseh zdravstvenih težavah, ki jih je imela letos, pravi čudež, da je tako konkurenčna za finale. Matej in Manca pa upam, da bosta stavila na sproščenost in presenetila z dobrim rezultatom."

Svetovno prvenstvo v Moskvi začenjajo paraplezalci, ki jih v sredo in četrtek čakajo kvalifikacije in v petek, 17. septembra, finale - prenos v živo bo prek spletne strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC). Športni plezalci začnejo tekmovanje s hitrostnimi preizkušnjami v četrtek, od petka do nedelje je na sporedu balvansko plezanje, v ponedeljek in torek pa težavnost - prenosi v živo bodo na spletni strani IFSC, finale bo prenašala tudi TV Slovenija (hitrost 16. septembra, balvane 18. in 19. septembra ter težavnost 21. septembra).