Marko Kovačevič
17.10.2020

Vijoličasti po reprezentančnem premoru na Primorsko: Več bo zmag, manj nervoze

Vijoličasti po reprezentančnem premoru na Primorsko: Več bo zmag, manj nervoze
Andrej Petelinšek Kaj zmorejo Primorci, je Maribor preverjal na pripravljalni tekmi na začetku sezone in zmagal s 6:1. 
Šport

Nogometaši Maribora po letu premora spet na obisk k Gorici, s katero imajo odlično statistiko, saj so zadnjič izgubili avgusta 2016.

Niso dolgo čakali na vrnitev na sever Primorske. Nogometaše Maribora danes (ob 18. uri) čaka gostovanje pri povratnici med slovensko elito, Gorico. Sezona je bila dovolj, da štirikratni prvaki izplezajo iz druge lige. In vijoličasti so spet dobili tekmeca, ki so ga redno premagovali. Zadnjih osem tekem proti sinje modrim so dobili, v enajstih doživeli le en remi. Da bi našli zadnjo zmago Gorice, moramo brskati vse do avgusta 2016. Pravo izhodišče, torej, da se 15-kratni prvaki po zaspanem uvodu vrnejo v zmagovalne tirnice.

8 zmag zapored je proti Gorici nanizal Maribor

"Vedno se igra za zmago, a ne odločamo sami, nekaj se vpraša tudi nasprotnika. Smo pa samozavestni, pripravljeni in verjamemo v uspešen razplet, saj smo zadnja tedna izkoristili za dobro in intenzivno delo. Da smo napredovali, želimo potrditi na igrišču," je pred svojim drugim gostovanjem z Mariborom odločen trener Mauro Camoranesi. Za odpravljanje težav, v zadnjih štirih tekmah so osvojili le pet točk, so izkoristili reprezentančni premor. "Največ smo jih imeli s taktiko. Veliko smo se pogovarjali," je povedal branilec Ilija Martinović, ki je v vijoličastem dresu debitiral na večnem derbiju proti Olimpiji v prejšnjem krogu. Črnogorec je priznal, da se je v ekipo po slabšem startu prikradlo nekaj nervoze. "Vseh se nas je to dotaknilo. Pričakovanja so velika, tukaj ne gre skozi nič razen zmag. Ni vse tako, kot je videti s tribune, nismo takšni, kot se slika v javnosti. Ne drži, da nismo profesionalni in nismo pravi športniki. Smo v tranziciji, iščemo malo časa, da se sestavimo," je zatrdil 28-letnik.

image
Andrej Petelinsek
image
Andrej Petelinsek

Gostovanje v Novi Gorici bo uvertura v pester zaključek oktobra. Pet tekem v 16 dneh čaka nogometaše iz Mladinske ulice. "Osnovno vodilo je, da želim videti ekipo z več ritma. Gost razpored bi lahko bil prednost, širina kadra nam omogoča, da igra več igralcev," je prepričan Camoranesi. Lahko bo računal tudi na Jana Mlakarja, Žana Kolmaniča in Luko Koblarja. Mladi reprezentanti so se po negativnem testu na novi koronavirus pridružili treningom. Je pa še vedno odsoten Aljoša Matko, ki je bil pozitiven. "Vsak igralec je pomemben, smo pa v situaciji, ko cel svet gori. Prilagajamo se, moramo iti naprej, saj je to življenje," o novi realnosti razmišlja Martinović.

image
Tadej Regent

Bi lahko vrzeli zapolnili trije nogometaši iz mladinske šole, trener jih je preizkušal na pripravljalni tekmi proti Sturmu? "Potrebovali smo energijo in mladi so nam jo dali. Na njih lahko računamo," odgovarja Argentinec z italijanskim potnim listom. Verjame, da kriza Rudija Požega Vancaša, ki je v tej sezoni prve lige še brez gola in asistence, ne bo večna. "Če bi se kupilo igralca, ki redno zabija, bi ga z veseljem sprejel," se je pošalil strateg vijoličastih. "Rudijeva pomembna lastnost, ki jo ekipa izkorišča in zaradi katere dobiva priložnost, je, da sodeluje pri osvajanju žoge. In še jo bo dobival, prepričan sem, da bo začel tudi zabijati, začel ponavljati številke iz preteklosti," je dejal in poudaril, da je le Rok Kronaveter v napadalnem delu ekipe na višji ravni kot Belokranjec. No, morda pa je trenerju nove rešitve v napadu ponudil branilec Nemanja Mitrović, v dresu Slovenije je gola zabil San Marinu. "Morda bi ga lahko uporabili na Rudijevem položaju, da bi bil bliže golu," je v smehu pribil Mauro Camoranesi.