STA, A.L.
20.11.2021

V slalomu Slokarjeva četrta, do točk še Bucikova in Dvornikova

V slalomu Slokarjeva četrta, do točk še Bucikova in Dvornikova
EPA
Šport

Slovakinja Petra Vlhova je zmagovalka uvodnega slaloma sezone v Leviju. Drugo mesto je osvojila Američanka Mikaela Shiffrin (+0,31), Nemka Lena Dürr je bila tretja (+0,84). Za najboljši slovenski dosežek je poskrbela Andreja Slokar (+1,12) s četrtim mestom. Ana Bucik je osvojila 11. mesto, Neja Dvornik je prvi slalom sezone končala na 16. mestu.

Le 28 stotink je zmanjkalo, da bi Andreja Slokar znova stopila na oder za zmagovalke, vseeno pa je tekmo končala s četrtim mestom, svojim najboljšim slalomskim dosežkom v svetovnem pokalu ter drugim najboljšim po zmagi na paralelni tekmi prejšnjo soboto.

Ajdovka je na črni progi na severu Evrope odlično formo pokazala že v prvi vožnji, ko je s startno številko 11 dosegla tretji čas in se je tako prvič v svoji karieri po polovici preizkušnje znašla v boju za zmago.

V prvi vožnji sta bili od Slokarjeve boljši zgolj slalomski kraljici zadnjih let Slovakinja Vlhova in Američanka Shiffrinova, ki je za slovaško tekmico zaostala 11 stotink sekunde. Obe sta paralelno tekmo, na kateri je presenetljivo slavila Slovenka, izpustili.

Slokarjeva je na prvi progi za Slovakinjo zaostala 48 stotink sekunde. Odlično je v prvi vožnji nastopila tudi druga slovenska prvokategornica Bucikova, ki pa je naredila tudi eno večjo napako. Z zaostankom +1,56 sekunde in 15. časom se je zanesljivo uvrstila v drugo vožnjo.

V prvi vožnji je z visoko startno številko 58 navdušila še Dvornikova, ki je bila celo pet stotink hitrejša od Bucikove in je prišla na 12. mesto. Na strmini se je napaka pripetila Meti Hrovat, ki je povozila količek ter posledično odstopila.

Slokarjeva je v finalu prvič v karieri branila rdečo majico vodilne v skupnem seštevku ter tretji čas po prvi vožnji. V trenutku nastopa Slokarjeve je bila na prvem mestu Dürrova, ki je bila kot šesta po prvi vožnji 24 stotink počasnejša od Ajdovke.

image

Neja Dvornik do točk z uspešnima nastopoma.

Nemka je ostala prva tudi po nastopu Slokarjeve. Na startu sta bili le še Vlhova in Shiffrinova, ki nista naredili napake, v prestižnem boju za severnega jelena je zmagala Slovakinja. Tako Shiffrinova kot Vlhova imata po štiri zmage v Leviju, kar je največ med vsemi smučarkami.

"Rada smučam tukaj, ta sneg mi zelo ustreza. Vsako leto ne zmagam pogosto, ampak tukaj mi je to spet uspelo. Zelo sem vesela," je v intervjuju v ciljni areni povedala Vlhova, ki je lani zmagala na obeh slalomih v Leviju.

Na vprašanje o imenu severnega jelena, ki ga podelijo zmagovalki, pa je dodala: "Morda ga bom poimenovala po svojem fantu Michalu, on je tukaj in je ljubezen mojega življenja." Severni jeleni sicer ostanejo v Leviju.

Ocena trenerja

Sergej Poljšak, glavni trener, je nastop Slovenk ocenil tako: "Kot ekipa je za nami super dan, škoda le za Meto, ki je v prvem teku odstopila. Andreja je naredila fantastično prvo vožnjo in tudi drugi tek je bil dober. Ana je v prvi vožnji naredila veliko napako na strmini, v drugo pa je bila zelo dobra. Samo v drugem teku je imela četrti čas denimo. Neja je naredila tudi dva zelo dobra teka, predvsem prvi je bil, glede na visoko startno številko, zelo dober. Temu primerni so tudi rezultati vseh treh deklet. Glede na treninge v zadnjih dneh tukaj v Leviju, pa mislim, da sta Ana in Andreja lahko še hitrejši in sposobni še boljših rezultatov jutri."

Shiffrinova je medtem s 180 točkami vnovič prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, Slokarjeva, ki je bila en teden začasno na prestolu, je druga s 168 točkami. Tretja Vlhova ima osem točk manj.

image

Andreja Slokar spet najboljša Slovenka.

Tudi s četrtim mestom je Slokarjeva v svojem debiju na črni progi postala druga najboljša slovenska slalomistka na Finskem. Boljša je zgolj Tina Maze, ki je v Leviju zmagala leta 2014.

Na območju polarnega kroga bo v nedeljo sledil še en slalom za točke svetovnega pokala alpskih smučark.

image

Petro Vlhovo je na podelitvi presenetil božiček in celo severni jelen. 

EPA