N.S.
23.4.2021

(FOTO) V jeklarni na Ravnah se je včeraj rodila slovenska olimpijska bakla

(FOTO) V jeklarni na Ravnah se je včeraj rodila slovenska olimpijska bakla
Dobran Laznik
Šport

Na Ravnah na Koroškem so včeraj predstavili slovensko baklo za olimpijske igre v Tokiu. Izdelek jeklarne SIJ Metal Ravne bo 81 dni potoval po Sloveniji in ogreval vzdušje pred poletnimi igrami na Japonskem.

"Ta bakla je priklon jeklarstvu v Mežiški dolini, ki ima že večstoletno zgodovino in tradicijo. V družbah Skupine SIJ to tradicijo uspešno nadaljujemo. V najboljših stvareh na svetu je Sijevo jeklo. Z njim smo oplemenitili tudi slovensko baklo," je direktor družbe Borut Urnaut utemeljil odločitev za izdelavo posebne bakle.

Ena od ambasadork bo nekdanja vrhunska smučarska tekačica in olimpijka Petra Majdič. "Jeklena volja, ki jo nosimo v sebi, je edino zagotovilo, da dosežemo svoje cilje, da postanemo najboljši. Prebudimo to jekleno voljo v sebi! Naj se pot slovenske bakle začne," je baklo na pot pospremila Majdičeva.

image
Dobran Laznik

Na poti po Sloveniji, načrtujejo jo po vseh 212 občinah, pa bo baklo spremljala še ena ambasadorka, judoistka Urška Žolnir Jugovar. "Želim si, da duh te bakle prenesemo v vsak slovenski dom, da Slovenijo navda z jekleno voljo, z vztrajnostjo in da postane tudi dodatna motivacijska popotnica našim olimpijcem v Tokiu," je pojasnila dobitnica zlate olimpijske medalje iz Londona 2012.

Tomaž Rožen, župan občine Ravne na Koroškem:
"Jeklarstvo že 400 let oblikuje življenje številnih generacij Korošcev. Sedanjost Občine Ravne na Koroškem je zaznamovana z jeklarstvom in gospodarskimi družbami na lokaciji nekdanje železarne, tehniška dediščina pa je pomemben del naše kulturne dediščine. Leta 1979 je akademska kiparka Milena Braniselj – Kranjc naše ravensko jeklo že uporabila za izdelavo svojega umetniškega izdelka Titove štafete, 34. Štafete mladosti. Slovenska bakla je lep primer prepletenosti in povezanosti tehničnega izdelka z umetnostjo. S ponosom bomo spremljali njeno pot v Tokio in nazaj."

Slovenska bakla za olimpijske igre Tokio 2020 je izdelana iz recikliranega jekla v kombinaciji z lesom. Kot so jo predstavili na OKS, je simbol trdnosti, modrosti, povezovanja in upanja. Oblika in izbor materialov pa imata tudi simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti, plamenico zaključuje jeklena krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov iz jekla, so simbolni pomen slovenske plamenice opisali pri slovenski krovni olimpijski organizaciji.

image
Dobran Laznik

"Iz srca formalno sprejemam tole čudovito baklo in tudi jekleno zapestnico, ki bo za vse nosilce bakle po državi nek simbol enotnosti. Upam, da bo to signal za enotnost tudi kasneje, ne zgolj v teh 81 dneh poti te bakle. Pri športnikih je nadvse pomembna tudi jeklena volja, ki jo v sebi nosi ta plamenica. Srečno," pa je baklo na pot pospremil predsednik OKS Bogdan Gabrovec.

image
Slovenska olimpijska bakla SIJ Ravne
Dobran Laznik
image
Slovenska olimpijska bakla SIJ Ravne
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik
image
Dobran Laznik