Nejc Strojnik
22.2.2021

Slovenjgradčanka Maja Pogorevc: Trikratna državna prvakinja, ki je iz Istanbula prinesla bron

Slovenjgradčanka Maja Pogorevc: Trikratna državna prvakinja, ki je iz Istanbula prinesla bron
Peter Kastelic/AZS Članice štafete, ki so krepko popravile državni rekord.
Šport

Po vrnitvi z dvoranskega atletskega prvenstva Balkana, ki je potekalo v Istanbulu, smo se pogovarjali z Majo Pogorevc. Slovenjgradčanka je osvojila bron v štafeti 4 x 400 m, ki je krepko popravila državni rekord (3:41,50). Poleg kolajne v štafeti je osvojila še sedmo mesto v teku na 400 m (55,42).

Za članico Atletskega kluba Slovenj Gradec je bilo prvenstvo v Turčiji prva mednarodna preizkušnja po dolgem času in tretja ter hkrati zadnja dvoranska v letošnjem letu. Trikratna državna prvakinja, naslove je dosegla minuli konec tedna v Novem mestu, je izkoristila priložnost in še enkrat več dokazala, da ji 400-metrska razdalja resnično leži. V štafeti 4x400 metrov so poleg Maje Pogorevc tekle še Maruša Mišmaš Zrimšek, Veronika Sadek in Anita Horvat in na koncu osvojile tretje mesto. "Rada tečem v štafetah. Všeč mi je ekipni duh, ki ga v atletiki, razen pri štafetah, ni toliko. Z rezultatom sem zelo zadovoljna, vedela sem, da smo močne in da lahko popravimo državni rekord. Vse smo bile odlične na predajah," je povedala Pogorevčeva, ki je tekla prva. "Najraje tečem prva, to mesto pa mi je pripadlo tudi zato, ker sem bila edina 400-metrašica, ostale so bolj dolgoprogašice."

image
Maja Pogorevc
Peter Kastelic/AZS

Poleg štafetne preizkušnje se je Korošica v Turčiji preizkusila še v teku na 400 metrov, ki velja za njeno paradno in najbolj močno disciplino. Na koncu je osvojila sedmo mesto. "Lahko bi bila boljša. Bila je taktična tekma z veliko prerivanja. Veliko sem tekla po drugi progi, kar pomeni, da sem odtekla več kot 400 metrov. Všeč mi je, da smo lahko nastopili na prvenstvu, naša reprezentanca je zelo močna, tudi prvenstvo Balkana je vsako leto močnejše, nastopili so namreč tudi atleti iz Avstrije, Ukrajine, Azerbajdžana …" Pogorevčeva se je v Istanbul odpravila s trenerjem Urošem Verhovnikom. Na pot sta krenila v četrtek in se domov vrnila včeraj. Pred odhodom sta morala opraviti PCR test, za varnost pa je bilo tudi na samem potovanju dobro poskrbljeno, vseskozi, razen na ogrevanju in med tekmovanjem so morali nositi maske, držati razdaljo, razkuževati roke …

image
Maja Pogorevc s trenerjem Urošem Verhovnikom.
AK Slovenj Gradec
Slovenjgradčanka, ki se je po uspešno končanem študiju v Združenih državah Amerike vrnila v Slovenijo, bo s tekmovalno sezono nadaljevala predvidoma maja, ko se začenjajo tekme na prostem. "Želim si izboljšati svoje osebne rekorde in osvojiti še kakšen državni naslov. Prvi cilj je gotovo evropsko ekipno prvenstvo. Lani sem se še lovila, leto je moja forma že precej boljša kot v Ameriki. Tudi treningi so drugačni. Verjamem, da bodo prišli še boljši rezultati." Vesela je tudi, da se situacija s koronavirusom umirja in da treningi niso več tak okrenjeni. "Pred časom smo lahko trenirali le najboljši, pa še to samo zunaj. V dvorano nismo smeli. Ko se je nekoliko sprostilo nas je bilo lahko v dvorani le nekaj hkrati. V Slovenj Gradcu niti nimamo atletske dvorane kot v Celju ali Novem mestu," še pove Maja Pogorevc, podiplomska študentka aplikativne kineziologije na Univerzi na Primorskem Odgovarja ji tudi študij, ki, razen vaj, za zdaj poteka na daljavo, saj lahko brez težav trenira v domačem Slovenj Gradcu.