N.S.
31.5.2021

Ravne: Športniki leta so Daša Tušek, Rok Ažnoh in namiznoteniška ekipa Fužinarja

Ravne: Športniki leta so Daša Tušek, Rok Ažnoh in namiznoteniška ekipa Fužinarja
Večer Daša Tušek, Rok Ažnoh in moška ekipa namiznoteniškega kluba Fužinar.
Šport

Svečana podelitev priznanj bo 8. junija ob 18. uri uri v grajskem vrtu Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem. Zveza športnih društev Ravne na Koroškem bo podelila tudi druga priznanja.

Najprestižnejše nagrade, za športnico, športnika in športno ekipo leta, bodo prejeli plavalka Daša Tušek, alpski smučar Rok Ažnoh in moška namiznoteniška ekipa Fužinarja

Športnica leta 2020
Daša Tušek je članica Plavalnega kluba Fužinar, članica plavalne reprezentance Slovenije in perspektivna mlada plavalka z visokimi cilji. Daša je v letu 2020 odplavala normo za udeležbo na mladinskem evropskem prvenstvu, ki bi moralo biti na Škotskem. Odplavala je B olimpijsko normo v disciplinah 800 in 1500 m prosto. Odplavano je imela tudi A normo za udeležbo na svetovnem prvenstvu v kratkih bazenih v Abu Dabiju 2021, sodelovala je na evropskem prvenstvu v Budimpešti maja 2021. Najboljši rezultati Daše v letu 2020 so osvojeno 1. mesto absolutno na državnem prvenstvu v 50 m bazenu 800 m prosto, 1. mesto mladinke 400 in 800 m prosto, v 25 m bazenu je na državnem prvenstvu osvojila 1. mesto med mladinkami na 200 m prosto in 2. mesto absolutno na 800 m in 1500 m prosto. Udeležila se je Grand prix tekmovanj na Reki, Zagrebu in na Madžarskem, kjer je osvajala prva in druga mesta v disciplini 400 in 800 m prosto.
Športnik leta 2020
Rok Ažnoh je član slovenske smučarske reprezentance v alpskem smučanju . Na zimskih olimpijskih igrah mladih v Lozani v Švici si je prismučal srebrno medaljo v superveleslalomu in tako prismučal Sloveniji trinajsto odličje na zimskih olimpijskih igrah mladih. Tretje v alpskem smučanju in prvo v disciplini super veleslalom.V letu 2020 se je udeležil mladinskega svetovnega prvenstva v Narviku na Norveškem in v absolutni mladinski konkurenci zasedel 20. mesto. Ker pa na svetovnem mladinskem prvenstvu podeljujejo posebna priznanja tudi tekmovalcem v kategoriji U18, je Rok prejel v tej kategoriji priznanje za osvojeno 1. mesto v superveleslalomu in priznanje v smuku za osvojeno 2. mesto.
Športna ekipa leta 2020
Moška ekipa Namiznoteniškega kluba Fužinar Inter diskont Ravne na Koroškem v sestavi Mitja Horvat, Aljaž Godec, Žiga Kristjan Žigon, Luka Breznik in Andrej Godec. S trenerjem Darko Jamškom je pomlajena ekipa zasedla 2. mesto v prvi slovenski namiznoteniški ligi za moške.

Nagrade bodo prejeli tudi mladi perspektivni športniki, športnice in ekipa do 15. leta starosti, in sicer: gimnastičarka Neža Štern, plavalci Nace Zmagaj, Nija Gerdej in Maja Lajbaher, športni plezalki Žana Gliebe in Larisa Capl Cvetkovič, alpska smučarka Ana Merc in ekipa Nogometnega kluba Fužinar, ki se je v kategoriji U15 uvrstila v 1. SNL vzhod. 

Zveza športnih društev Ravne na Koroškem bo podelila tudi posebna priznanja športnikom, ki so s svojimi rezultati zaznamovali svojo športno pot, in jo še, in zastopali Slovenijo na odmevnih tekmovanjih doma in v tujini. Priznanje bodo prejeli Iza Mlakar, Luka Plaznik, Žan Gostenčnik in Nik Nikolov Veber

Iza Mlakar je dres slovenske članske odbojkarske reprezentance prvič oblekla pri sedemnajstih letih, na tekmi proti Grčiji na sredozemskih igrah v Mersinu, leta 2013. Bila je članica ekipe, ki je leta 2015 zabeležila prvi nastop na evropskih prvenstvih. Njena bleščeča odbojkarska pot je prispevala , da je pri doseganju največjega slovenskega ženskega ekipnega športa osvojila srebrno odličje na svetovnem prvenstvu v odbojki do 23 let. Na tem tekmovanju je prejela posebno priznanje, saj je bila kot najboljša korektorica uvrščena v idealno postavo tekmovanja. V letu 2017 in 2018 jo je Odbojkarska zveza Slovenije proglasila za najboljšo slovensko odbojkarico.

image
Maribor - Dvorana Tabor - Šport - Odbojka - Slovenija - Belgija - 9 Iza Mlakar - Avtor: Andrej Petelinšek

Luka Plaznik in Žan Gostenčnik sta člana Judo kluba Ravne na Koroškem in sta v letu 2020 nastopila na več tekmovanjih ter z vidnimi uspehi prispevala k promociji juda kat. Na državnem prvenstvu julija 2020 sta ubranila naslov državnih prvakov iz leta 2019 in 2018.

Boksar Nik Nikolov Veber, član kluba borilnih športov Ravne na Koroškem, je od leta 2015 osvojil šest naslov državnega prvaka, bil deveti na evropskem prvenstvu za mladince 2017. Med leti 2016 in 2020 je na mednarodnih turnirjih EUBC v kategoriji mladincev in članov zasedal vidna mesta.