Andreja Čibron Kodrin
2.1.2021

(FOTO) Ravenska odbojka predstavljena v digitalni zbirki

(FOTO) Ravenska odbojka predstavljena v digitalni zbirki
Vir: www.kamra.si Osijek 1972: tretja generacija v prvi zvezni ligi. Sedijo (z leve): Josip Košuta, Berti Zagernik, Branko Golob, Jože Gostenčnik in Ivan Kristan. Stojijo (z leve): Marjan Šteharnik, Janez Dokl, vodja ekipe Rado Pšeničnik, Milan Slatinšek, tehnični vodja Anton Godec, Tone Spanžel (novi trener in igralec) in prejšnji trener Štefan Filipančič.
Šport

Na Ravnah na Koroškem je odbojka doma že več kot 90 let; obsežno digitalizirano gradivo o njej je zdaj objavljeno v zbirki na spletnem informacijskem portalu Kamra.

Predzadnji dan pravkar minulega leta je Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem na portalu Kamra objavila obsežno tekstovno in fotografsko digitalno zbirko z naslovom Odbojka – ponos železarskega kraja: 90 let odbojke na Ravnah na Koroškem, 1928–2018. Do nje je mogoče dostopati s povezavo kamra.si/digitalne-zbirke.html, direktno pa preko https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/devetdeset-let-odbojke-na-ravnah-na-koroskem-1928-2018.html.

image
Guštanjski odbojkarji pred tekmo s člani ruškega Sokola leta 1938. Z leve: Anton Radušnik, Štefan Trbovšek, Ernst Plešnik, Gusti Pongrac, Anton Sterčko in Ivan Globočnik.
Vir: www.kamra.si


Odbojka pušča neizbrisno sled v športni zgodovini Raven

"Odbojkarske korenine so ene najmočnejših korenin ravenske športne identitete. Malo je športnih kolektivov, ki lahko praznujejo tako visok jubilej: 90 let organiziranega športa, v katerem se je nabralo veliko vzponov pa tudi padcev; – ampak najpomembnejši so vzponi, ki pričajo o izjemnih uspehih vseh generacij ravenskih odbojkarjev, ki so jih dosegli z voljo, vztrajnimi treningi in naravno nadarjenostjo za to plemenito igro," je v uvodu zapisal Mirko Osojnik, ki je zbral in uredil gradivo in je tudi večinski avtor besedila ob Mitji Ježu, ki je prispeval kroniko za obdobje 2008–2018.

image
Odbojkarji FD Guštanj okoli leta 1946. Prepoznani so: Peter Šteharnik, Adolf Hanuš in Gusti Pongrac (4., 5. in 6. z leve v 2. vrsti), Pavle Cesar (2. z leve v 1. vrsti).
Vir: www.kamra.si

Organizirano igranje odbojke je skozi čas prineslo tudi odmevne uspehe. "Fužinarjevi fantje so si v teh letih kar trikrat priborili nastopanje v prvi zvezni ligi, ki je bila najvišje možno tekmovanje v takratni Jugoslaviji. Prvič so bili v njej leta 1957, drugič pa kar štiri leta (1964–1967). Tretjič so se povzpeli med najboljše jugoslovanske odbojkarje še v sezoni 1972/1973. Kadar jim ni šlo najbolje, so igrali rang nižje, v drugi zvezni ligi – zahod. A tudi kadar so bili v tej drugi najmočnejši jugoslovanski ligi, so skoraj vedno krojili vrh odbojkarske lestvice. V samostojni Sloveniji pa jim je največ pomenil dvojni naslov leta 1998. Takrat so postali slovenski pokalni in državni prvaki," pojasni avtor besedila.
Tudi ženska ekipa Fužinarja ni zaostajala za uspešnimi člani. Kot dodaja Osojnik, so od leta 1979 do leta 1982 dekleta uspešno nastopala v najvišji jugoslovanski konkurenci in v tistem obdobju z uspešnimi igrami v prvi zvezni ligi požela veliko priznanje in naklonjenost zahtevne koroške publike.

image
Pred tekmo prve lige v Mariboru leta 1957. Čepijo (z leve): Božo Antekolovič, Vlado Peruš in Tone Mori; stojijo (z leve): Miran Pipan, Vlado Kovačič, Jože Zupančič, Jože Plešej in Rudi Geršak.
Vir: www.kamra.si


Namesto tiskanega almanaha zdaj digitalna zbirka

Ob 90-letnici organiziranega igranja odbojke na Ravnah na Koroškem je bil predviden izid zbornika, tako kot so almanahi izšli že ob prejšnjih jubilejih: za 50, 60, 70 in 80 let. A finančna računica se ni izšla, zato so se zdaj odločili za objavo na Kamri. Z njo pa bo zbrano bogato gradivo dostopno ne le Ravenčanom, temveč tudi mnogim drugim.
Obširno in natančno besedilo je razdeljeno na več poglavij, ta pa so členjena na podpoglavja. Osojnik najprej predstavi začetke telovadnega društva Sokol in odbojkarske korenine (1928–1941), nato pa detajlno popiše zgodovino ravenske odbojke (1945–2008) in se še posebej posveti padcem in vzponom v zadnjih desetih letih (2008–2018). Ženska odbojka na Ravnah na Koroškem (1956–1991) je obravnavana v posebnem poglavju. Besedilo skleneta prispevka o družini Urnaut in mednarodnem odbojkarskem sodniku Jožefu Lečniku.
Fotografsko gradivo so prispevali posamezniki in institucije.
Avtor digitalne zbirke obljublja njeno aktualiziranje ter poziva k fotodokumentiranju dogajanja, da "bomo lahko to lepo zgodbo nadaljevali ter dopolnjevali in bo ob 100-letnici naše odbojke žarela še močneje in še višje!".

Kaj je Kamra
Kamra je spletni informacijski portal, preko katerega lahko uporabniki brezplačno dostopajo do digitaliziranega znanja in kulturne dediščine Slovenije.
Zapise ustvarjajo v splošnih knjižnicah, arhivih, muzejih in drugih kulturnih institucijah, kar zagotavlja kakovost vsebin. Institucije izbirajo teme, ki so značilne za njihovo pokrajino (predstavitev lokalnih avtorjev, društev, znamenitih zgradb, razglednice kraja, lokalne etnografske vsebine, raziskovalne naloge …). Dodani so multimedijski elementi (fotogalerije, glasba, zvok, gibljive slike, tridimenzionalni viri …), kazalo, povezave na sorodne vsebine na portalu, nosilec zapisa, partnerji zapisa in kontaktne osebe.
Portal omogoča iskanje v osnovnem iskanju in po pokrajinah, med njimi je tudi Koroška. Iščemo lahko tudi v naprednem iskanji po tipu vsebine, tipu multimedijskih elementov in vsebinskih kategorijah.
Na portalu je bilo do konca leta 2019 objavljenih 37.710 digitaliziranih objektov, ki so povezani v 681 digitalnih zbirk (zgodb). Svoje vsebine na portal prispeva 365 organizacij ali posameznikov.

(Vir: Wikipedija)
image
Z vlakom v Beograd na tekmo 1. zvezne lige leta 1957.
Vir: www.kamra.si
image
Mladinci Fužinarja, republiški prvaki leta 1958. Stojijo (z leve): predsednik kluba Peter Mihelač, Janez Dokl, Adi Urnaut, Vlado Peruš, Tomo Vrunč in trener Štefan Filipančič; čepijo (z leve): Konrad Ozvald, Damjan Pogorevčnik in Mitja Horvat.
Vir: www.kamra.si
image
Mladinci Fužinarja, republiški prvaki leta 1965 v Ljubljani. Z leve: Jože Gostenčnik, Milan Šteharnik, Marjan Šteharnik, Branko Golob, Gvido Stres, Ivan Rožen, Berti Zagernik, Mirko Osojnik in trener Štefan Filipančič.
Vir: www.kamra.si
image
Minuta odmora - s tekme prve zvezne lige leta 1966. Z leve: v ozadju Jože Lednik, trener Štefan Filipančič, Mitja Horvat, Josip Košuta, Peter Praper, Janez Dokl in Adi Urnaut.
Vir: www.kamra.si
image
V akciji (1990/1991): Igor Filipančič podaja.
Vir: www.kamra.si
image
Stojijo (z leve): tehnični vodja Marijan Kokol, David Slatinšek, Jure Kokot, Gregor Jerončič, Rasto Oderlap, Matjaž Hafner, trener Branko Golob, odbornik Brane Žerdoner in predsednik Darko Iglar; čepijo (z leve): Mijo Vuković, Aleš Legan, Janko Tone, Vlado Kotnik, Marko Drevenšek in Rok Sobočan.
Vir: www.kamra.si
image
Ženska ekipa 14. 10. 1956 – stojijo (z leve): Adela Urnaut, Ela Lasnik, trener Ivan Knez, Avgusta Rozman in Minka Trbovšek; čepijo (z leve): Majda Hecl, Fanika Bauče, Anica Dobaj in Rozka Blatnik.
Vir: www.kamra.si