Nejc Strojnik
12.7.2021

Ravenčanka Janja Šegel dokazala, da se je vredno boriti do konca

Ravenčanka Janja Šegel dokazala, da se je vredno boriti do konca
Nejc Strojnik Ravenčanka bo ciljala na polfinale predvsem na 100 metrov prosto. 
Šport

Čeprav je plavalka Fužinarja dopolnila šele 20 let, bodo olimpijske igre v Tokiu že njene druge.

Ravenčanki Janji Šegel, ki je plavanje vzljubila zaradi starejšega brata, se v zadnjih tednih dogajajo same lepe stvari. Potem ko je v Banjaluki z normo na 100 metrov prosto ujela zadnji vlak proti olimpijskemu Tokiu, jo je pred nekaj dnevi razveselila še novica, da se bo po Japonski priključila ekipi Energy Standard, s katero bo nastopala v tekmovanju ISL. S tem je Slovenija dobila prvo žensko predstavnico v tem elitnem, tudi finančno mamljivem tekmovanju.

"Seveda sem vesela, tudi zaradi denarnih nagrad. Po drugi strani pa je to tudi velika čast," je povedala Šeglova. Da se prijavi, ji je predlagal trener Matija Medvešek, prva preizkušnja pa jo čaka že konec avgusta, ko bo dober mesec preživela na tekmovanjih v Italiji. A še prej jo čaka dolga pot proti Japonski, kamor se s trenerjem odpravljata v soboto. "Brez njega mi marsikaj ne bi uspelo. Dobro se razumeva. Res je, da je strog, a če ne bi bil, verjetno takšnih rezultatov ne bi bilo."

Na olimpijadi jo čakata nastopa na 100 in 200 metrov prosto, pri čemer več pričakuje od krajše razdalje. "Iskreno povedano - s trenerjem ciljava na polfinale. Vem, da bom morala še za pol sekunde izboljšati osebni rekord, a sem prepričana, da sem tega sposobna," pravi Šeglova, ki je na evropskem prvenstvu v Budimpešti osvojila deveto mesto na 200 metrov prosto.

image
Nejc Strojnik

Samozavestna Ravenčanka pravi, da je boljša, če ima pred startom vsaj malo treme, bolj kot jutranji termini pa ji ustrezajo večerni. "Zjutraj zelo težko vstajam. Ta teden se bom še intenzivno pripravljala na Ravnah, tudi na časovno razliko. Tako se nama je z Matijo zdelo bolje," odgovarja na vprašanje, zakaj se proti Tokiu s trenerjem nista podala že minuli konec tedna, kot sta to storila Katja Fain in Martin Bau.

Ravenčanka, ki ji je vzor legendarna Italijanka Federica Pellegrini in bi, če ne bi trenirala plavanja, najverjetneje pristala v atletiki, bo ena izmed dveh Korošic v Tokiu. Obe sta Janji in se osebno še ne poznata. Tako kot ves svet tudi Šeglova Garnbretovo zelo spoštuje, med vsemi športi na igrah, pa bi si ravno tekmovanje v športnem plezanju najraje ogledala v živo.

Čeprav je koronavirus prinesel marsikaj slabega, je sogovornica prepričana, da v Tokio ne bi potovala, če iger ne bi prestavili za eno leto. Normo je dosegla konec junija v Banjaluki in dokazala, da se splača truditi in delati do konca. Čeprav je do slovesnega odprtja le še enajst dni, treme še ne čuti. "Ne stiska me še. Po moje bo to prišlo, ko se bom vkrcala na letalo in se zares zavedela, kam grem," pove Šeglova, ki je ta konec tedna nastopila na mitingu v Radovljici. A ne na polno, le zato, da je ostala v tekmovalnem ritmu.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik