Nejc Strojnik
11.6.2021

(FOTO) Ravenčan Tine Kotnik ostaja v Franciji, a se seli v nov klub

(FOTO) Ravenčan Tine Kotnik ostaja v Franciji, a se seli v nov klub
Boulazac Basket Dordogne Tine Kotnik pod obročem.
Šport

Po dveh letih, ki jih je Ravenčan Tine Kotnik preživel pri francoskem košarkarskem prvoligašu Boulazac Basket Dordogne, je zdaj prišel čas za spremembe. Po letošnji sezoni mu poteče pogodba, nekaj ponudb za selitev v novo sredino pa že ima na mizi.

Košarkarsko pot je začel v Dravogradu, se nato priključil ekipi iz Celja, od tam pa napredoval kar nekaj stopničk višje. Po končani srednji šoli je namreč sledila selitev v Francijo. Prejel je ponudbo Boulazaca, s katerim je dve leti igral v najelitnejši francoski ligi. "Super sem se navadil na življenje v Franciji, tudi na njihov način igranja košarke. Gre za urejeno državo, vse je tako kot mora biti, klub je dobro organiziran. Okoli tega res nimam pripomb," pravi Tine Kotnik, ki se je v tem času naučil tudi francosko. "Lani sem imel individualni tečaj, letos ga zaradi covida ni bilo mogoče izvajati v živo, a sem se kljub temu učil. Ne bom rekel, da govorim že povsem tekoče, sem pa v tem času precej napredoval."

Svoji ekipi je v zadnjih dveh sezonah pomagal v dveh selekcijah. Ključno vlogo je imel predvsem v ekipi U21, kjer je bil standarden član prve peterke, priložnost pa je dobil tudi v članski ekipi. Tudi zanj je bila letošnja sezona drugačna, konec lanskega leta je bilo obdobje, ko niso smeli igrati uradnih tekem. "Smo pa lahko vseskozi trenirali in bili v pogonu. Vsaj enkrat na teden smo se testirali, če si bil negativen si lahko, ko so se tekme spet začele, igral, drugače ne. Tekma je bila odpovedana, če so bili pozitivni vsaj trije člani ekipe," pove Ravenčan, ki je oktobra covid tudi sam prebolel. "Celotna ekipa ga je prebolela, moram reči, da mi ni bilo hudega. Nisem imel simptomov, je pa bilo malo dolgočasno biti 10 dni v domači karanteni."

image
Boulazac Basket Dordogne

Francosko košarko opiše kot hitro, bolj ameriško: "Več se igra "run and gun", bolj je podobna NBA-ju. Igralci so eksplozivni, hitri. Napadi se hitro zaključujejo, v Sloveniji pa je igra bolj enakomerna, igrajo se daljši napadi, ki se zaključujejo v zadnjih sekundah." Francoski slog mu je všeč, zato si nadeja, da bo tudi v prihodnji sezoni ostal v Franciji. Pogodba s sedanjim klubom mu po letošnji sezoni poteče, s francoskim mendžerjem zato iščeta novega. Nekaj ponudb že ima, po vsej verjetnosti, pravi, se bo preizkusil ligo nižje, kjer se bo ob večji minutaži med člani, za U21 je zdaj že prestar, lahko še bolj dokazal.

Košarka, to je sedaj občutil na lastni koži, je v Franciji zelo priljubljena, dvorane so polne, oziroma napolnjene kolikor so zaradi covida lahko. Trenutno je meja postavljena pri 50 odstotkih. V Franciji je sicer še vedno v veljavi policijska ura, zaprta je notranjost gostinskih lokalov, ukrepi pa se bodo predvidoma začeli sproščati konec junija. Je pa tudi v Franciji izjemno priljubljen Luka Dončić, ki je tema mnogih pogovorov, tudi Kotnikovi soigralci iz ZDA pa pravijo, da takšnega igralca še niso videli.

image
Boulazac Basket Dordogne

Kotnik kljub temu, da začetki v Franciji niso bili lahki, odločitev za selitev skoraj 1.500 kilometrov od doma opiše za eno najboljših v življenju. "Verjamem, da bo tudi selitev v nov klub name vplivala pozitivno. Spremembe okolja so dobre, spoznal bom nove trenerje, nove soigralce, nov način igranja. Moram pa reči, da sem že v teh dveh letih zelo napredoval," zaključi 205 centimetrov visok Ravenčan.

image
Boulazac Basket Dordogne
image
Boulazac Basket Dordogne
image
Boulazac Basket Dordogne