Tomaž Ranc
1.4.2021

Ravenčan Nejc Štern v dramatičnem finišu do naslova mladinskega prvaka

Ravenčan Nejc Štern v dramatičnem finišu do naslova mladinskega prvaka
Janez Štern Ravenčan Nejc Štern je na Pokljuki postal državni prvak v smučarskem teku na 20 kilometrov.
Šport

Na Pokljuki uspeh mladega koroškega smučarskega tekača na razdalji 20 kilometrov v drsalni tehniki. Slavil je med 39 tekmovalci med starejšimi mladinci.

Preteklo je že kar lepo število let, odkar je Črnjanka Nataša Lačen serijsko osvajala naslove državne prvakinje v teku na smučeh, minuli konec tedna pa je na državnem prvenstvu naslov spet romal na Koroško. Na razdalji 20 kilometrov v drsalni tehniki je Ravenčan Nejc Štern (letnik 2003) v kategoriji starejših mladincev osvojil prvo mesto in za zaključek tekaške sezone pridobil naziv državnega prvaka. Na startu je bilo 39 tekačev.
Štern trenira in tekmuje v Športnem društvu Oktan Koroška iz Podgorja, na začetku tekaške poti je treniral kot SK Črna po okriljem Lačnove. Ob zmagi pa je neuradno osvojil tudi slovenski pokal v smučarskih tekih, ki je štela 10 tekmovanj v klasični in drsalni tehniki.

image
Tekma na Pokljuki s Šternom v ospredju.
Šd Oktan

Zahtevna dirka in trije na ciljni črti v desetinki sekunde
"Tekma je bila težka, vendar se je splačalo potruditi. Zmage sem zelo vesel, sploh zato, ker mi je na dan tekme uspelo sestaviti dobro dnevno formo in imeti prave, dovolj hitre smuči. Za zaključek dolge zimske sezone je bila to prava preizkušnja, 39 tekmovalcev nas je bilo na skupinskem štartu v zahtevnih vremenskih pogojih in v veliki skupini je bilo potrebno paziti na opremo – na krhke tekaške palice in pokrivati vse pobege v dveh krogih po 10 km. Po prihodu v cilj smo čakali na uradne rezultate dve uri, saj sem komaj odbil napad dveh tekmovalcev v finišu tekme - prvi trije smo bili na ciljni črti v sedmih desetinkah sekunde," je dosežek komentiral Štern. Sicer obiskuje Srednjo šolo Ravne, tretji letnik programa strojni tehnik. "Šolo in treninge usklajujem dokaj uspešno s pomočje razredničarke in ostalih profesorjev. Po obveznostih mi ostane še dovolj časa za treninge in druge dejavnosti. Najbolj natrpan urnik je v pripravljalnem predtekmovalnem obdobju jeseni, medtem ko je v tekmovalnem obdobju časa nekaj več, saj je med tekmovanji več počitka. Letos je bilo nekaj težav z iskanjem primernih fitnesov zaradi ukrepov, tako da smo precej impovizirali," je povedal Štern, ki se je za smučarki tek odločil že zelo zgodaj. Najprej je bila to samo prostočasna dejavnost z družino, čez čas pa se je to razvilo v nekaj, kar počne vsak dan. "Nikoli ni dolgčas, tekmujemo v klasični in drsalni tehniki in vedno je potrebno izboljševati tehniko," opisuje.

image
Smučarski tekači v idili bogate zime.
Šd Oktan
S snegom bogata zima kot minulo sezono je prinesla najboljše pogoje za smučarski tek

Naslednji cilj: olimpijada mladih na Finskem
Njegov naslednji cilj je udeležba na zimskih olimpijskih igrah mladih v Vuokatti na Finskem, ki so bile lani zaradi epidemije prestavljene na letošnji december. "Dolgoročni cilji so med dvema mojima športoma, poleti namreč kolesarim in tekmujem v disciplini olimpijski kros pod vodstvom trenerja Roberta Kordeža s Prevalj. Oba športa se zaenkrat dobro dopolnjujeta," pove športnik. Vprašali pa smo ga tudi, ali je epidemija koronavirusa pomenila težavo za tekače v sicer s snegom bogati sezoni.
"Absolutno ne. Imeli smo ogromno tekem, nekaj tudi v tujini, izjema je bila Italija, kjer je bilo kar nekaj odpovedi. Testiranja so bila potrebna res zelo pogosto. V decembru, ko še ni bilo dostopnih rednih testiranj, so nam pomagali v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, tam smo opravili plačljiv test, da smo lahko potovali na tekmo v Švico. Zaradi pogostosti nosnih testov sem imel tudi težave s krvavenjem iz nosu, enkrat se mi je to zgodilo tudi na sami progi med tekmovanjem, kar je bilo precej nerodno. Sezona se je začela malo bolj pozno kot ponavadi, vendar so bile tekme nato od prve do zadnje zelo natrpane. Drži tudi to, da je na začetku zime bilo res ogromno snega, hud mraz, ampak to so najboljši pogoji, kar bi si jih lahko zaželel, uporabili smo lahko smuči in kombinacije maž, ki ponavadi v srednji Evropi ne pridejo v poštev," je še povedal.
Kot je povedal eden od trenerjev in organizatorjev v Športnem društvu Oktan, ki je s tem ukvarja v prostem času, Janez Štern, so za društvo v tej sezoni uspešno nastopali še Peter Harnold ter tekmovalke Daša in Lili Štusaj, Neli Kogelnik, Julia Skuk, Ana Štern in Urška Sekavčnik. Člani koroškega kluba so se poleg tekmovanj za slovenski pokal udeležili tudi nekaj tekmovanj v sosednji Avstriji.

image
Nejc Štern na Pokljuki.
Šd Oktan
Zakaj Oktan?
Športno društvo Oktan so ustanovili leta 2010. Ukvarja se z večimi športnimi panogami, v registru imajo olimpijske ter neolimpijske šport (tudi strelstvo, kolesarstvo- olimpijski kros in enduro). "V zadnjih letih smo najmočnejši v teku na smučeh, poletna prioriteta pa je enduro – motokros šport, kjer so koroški fantje prav tako v vrhu v slovenskem in v nekaterih disciplinah tudi sredenjeevropskem okolju. Aktivnih – registriranih tekmovalcev je 11 pri tekih in 10 pri enduru. Pri tekih tesno sodelujemo s klubom iz Pliberka, "Laglaufarena Pirkdorf", kjer z Josefom Skukom usklajujeva nastope za avstrijske tekmovalce v slovenskem pokalu ter za slovenske na avstrijskih tekmah. To nam je v letošnji sezoni precej pomagalo pri osvojitvi norm za mednarodne nastope zaradi odpovedi nekaterih tekmovanj. Na žalost je trend v vseh športih – manjše sredine, ozko specializirane. Le to prinaša dovolj visok nivo koncentracije znanja ter dovolj individualen pristop, da to omogoča doseganje rezultatov ob še sprejemljivih stroških," je dejal Janez Štern.
image
Smučarski tek.
ŠD Oktan