Urška Polanc
15.10.2020

(POGOVOR) Robert Koren: Ni pomemben denar, ampak kaj želiš doseči

(POGOVOR) Robert Koren: Ni pomemben denar, ampak kaj želiš doseči
Urška Polanc
Šport

Korošec z vlogo pri zgodovinskem naslovu državnega prvaka je zapustil Celje, postal del strokovne ekipe NZS in včeraj še novi trener Fužinarja

Robert Koren je včeraj postal novi trener nogometnega kluba Fužinar na Ravnah, ki četrto leto zapored igra v drugi ligi. Uspešnemu začetku nove sezone, zmagam, so sledili porazi in 9. mesto na lestvici, kar je tudi vplivalo, da se je trener Mihael Bukovec po treh letih poslovil. Korenu delo na domačih tleh ni neznano, lani je prekinil sodelovanje z Dravogradom. Kot Korošec je spremljal tekme Fužinarja in zato razpolaga z dobrimi informacijami o delovanju članske ekipe, je povedal. Bo tudi vodja strokovnega kadra v klubu. S tem se želijo zgledovati po tujini, kjer trener članskega moštva narekuje delovanje celotnega kluba in bedi nad njim.

Fužinar že četrto leto zapored z igranjem v drugi ligi drži primat na Koroškem, ambicije ostajajo visoke.

"Igrati v drugi ligi v zadnjem obdobju ni mačji kašelj. Ljudje so storili veliko. Ideja pa je, da vse nadgradimo, podkrepimo, da se nogomet na Ravnah še razvije. Delovali bomo v dobrobit koroškega nogometa, da bodo pogoji vedno boljši. Kadrovali bomo čim bolj racionalno. Poleg tega bom bedel nad trenerji, celotno stroko. Tudi mlajše selekcije me bodo veliko videle na igrišču. Moja vodila so red, disciplina in trdo delo. Tako bomo delovali v članski ekipi, ki bo zgled in ogledalo celotnega kluba. Šli bomo korak za korakom. Najraje sem na terenu, zato že komaj čakam na prvi trening, da zavihamo rokave. Samo trdo delo nas bo pripeljalo tja, kamor si želimo. Predvsem bomo razmišljali o svoji igri. Fantom bom skušal čim več pomagati z nasveti. Verjamem, da bodo vsrkavali informacije, moje izkušnje, da bodo to kazali na igrišču in bomo rezultatsko uspešni, kar si vsi želimo. Igralci v Fužinarju so zelo dobro selekcionirani. Prejšnji trener Bukovec je delal zelo dobro. Seveda pa je v nogometu tako, da vedno nastopijo novo obdobje, novi projekti. V projektu, ki mi ga je predstavilo vodstvo kluba, se vidim. Je zelo ambiciozen, dolgoročen."

image
Koren po golu Alžiriji na SP 2010
Epa

Lani junija ste se razšli z NK Koroška Dravograd, koroškim rivalom, kjer ste bili strokovni vodja nogometne šole.

"Da, v nogometu nikoli ne veš ... Od danes delam za NK Fužinar, z vsem srcem in glavo sem pri stvari. ​Že ko sem deloval v Dravogradu, je bila ideja, da smo Korošci skupaj. Niti takrat nisem ničesar delal proti drugim klubom. Želel sem vse dobro za klub, predvsem za fante, da bi napredovali, se razvijali v pravo smer. Menim, da samo najboljši fantje skupaj lahko Koroško predstavljajo v višjih tekmovanjih. Tukaj je pomembno, da ne vlečemo vsak na svojo stran. Sem Korošec, pri srcu so mi vsi koroški klubi. Obdobje v Dravogradu je bilo odlično. Začeli smo z nule, nogometna šola se je takrat ukvarjala z velikimi težavami. Hitro smo jih odpravljali, veliko truda smo vložili v tisti projekt. Po treh letih smo se usedli, imeli drugačne poglede na teren, na organizacijo kluba. Odločil sem se, da fantom ni več mogoče zagotoviti pogojev za napredek - tisto je bil neki limit. Nobenemu nič ne zamerim, ljudi cenim. Bil sem v klubih v tujini, gledam zelo široko na nogomet. Ni mi najbolj pomembno, za koliko denarja delamo, moje vodilo je, kaj želimo doseči. Če vložiš celega sebe, je samo nebo limit. Z Dravogradom smo se razšli korektno. Za nekoga je bilo bolj boleče, za nekoga manj, meni ni bilo enostavno."

image
Jurij Berložnik

​Sledil je nov izziv, uspeh, več kot eno leto ste delali v NK Celje.

"Deloval sem v trenerski ekipi članov. Veliko smo delali na igrišču, vpet sem bil v vsakodnevno delo, fantom sem veliko pomagal. Enako verjamem, da bom uspel v NK Fužinar. S Celjem smo bili uspešni, a ko dosežeš tako velik cilj in postaneš prvak Slovenije, pridejo tudi druge obveznosti, pritiski, cilji. V trenerski ekipi so nastali malo drugačni pogledi. Smernice so se postavile drugače, klub je začel pogajanja s tujimi vlagatelji ... Temu nisem nasprotoval, ampak se v tisti zgodbi nisem videl, ni me pritegnila."

image
Urška Polanc

V Fužinarju ne boste imeli edine zaposlitve. Ko ste odšli iz Celja, ste pričeli sodelovati z NZS.

"Po končanem sodelovanju s Celjem me je poklical Miran Pavlin z nogometne zveze. Predstavil mi je projekt mlajših reprezentanc in A-reprezentance, kako naj bi vse skupaj delovalo v naslednjih letih. Hitro sva se ujela in prišla do zaključka, da bi bilo dobro, da pomagam. Dobil sem priložnost v strokovni ekipi U-21, kjer je selektor Primož Gliha. Takšne priložnosti ne dobiš vsak dan. Z veseljem sem jo sprejel, eno akcijo sem bil že zraven. V Fužinarju so seznanjeni z mojo vlogo na NZS. Neke stvari bomo morali korigirati, okvirno smo to že dorekli. Ne vidim težav. Verjamem, da so fantje željni dokazovanja, po moji oceni želi večina igrati v prvi ligi. Z mojim strokovnim štabom jim lahko veliko damo, da dosežejo tudi individualne cilje."

Žaljivke in nenavadne vzgojne prakse selektorja
Pred dnevi je iz reprezentance do 21 let prišla vest, da je kar pet igralcev okuženih z novim koronavirusom. Nova je še slabša, poroča spletni portal Nogomania. Selektor Primož Gliha naj bi naletel na odpor igralcev, ki zaradi "problematičnega obnašanja selektorja, izjemno nenavadnih 'vzgojnih' praks, predvsem osebnih žalitev" zanj več ne želijo igrati. Če je pri prejšnjih zborih ostalo le pri nezadovoljstvu, so igralci tokrat šli dalje, spisali in podpisali so se pod zahtevo. A ko ga je kapetan Jan Mlakar o tem obvestil, naj bi Gliha igralca Maribora celo poslal domov, pri tem je naletel na odpor njegovih soigralcev. Robert Koren tega ni želel komentirati. Dejal je, da je šele začel delati v reprezentanci in se mu ne zdi prav, da bi se vmešaval.

Kako pa ocenjujete delo članskega selektorja Matjaža Keka?

"Potreboval je nekaj časa, da je sestavil ekipo. V zadnjem času je naletel na določene težave, saj vemo, da je veliko vlogo igral Josip Iličić, ki trenutno ni na razpolago. Vsi smo bili malo skeptični oziroma v dvomih, kako in kaj, toda selektor je potegnil prave poteze, poklical prave igralce. Sploh proti Kosovu so fantje pokazali pravo željo, odnos. Gotovo so nakazali, da gre vse skupaj v pravo smer. Mogoče prvi dve tekmi v ligi narodov niso igrali tako lepo, kot bi si vsi želeli, a potreben je čas. Moramo verjeti v te igralce, jim dati podporo. Vseskozi poudarjam, da kadar nam ne gre vse po načrtih, je treba stopiti skupaj, pokazati pozitivno energijo."