Marko Kovačevič
25.2.2021

(POGOVOR) Marko Šuler: Trener ne more biti nekdo, ki ne pozna Maribora

(POGOVOR) Marko Šuler: Trener ne more biti nekdo, ki ne pozna Maribora
Igor Napast
Šport

Po slovesu Maura Camoranesija in Oliverja Bogatinova se je v novi vlogi predstavil Marko Šuler.

Nočni sestanek je korenito zarezal v strokovni štab članske ekipe NK Maribor. Vodstvo kluba je po upehanem startu v spomladanski del sezone odslovilo trenerja članske ekipe Maura Camoranesija in njegove južnoameriške pomočnike. Posloviti se je moral tudi športni direktor Oliver Bogatinov. Hitro je dobil naslednika. "O stvareh za nazaj ne bi rad govoril, ker na njih nimam vpliva. Vse skupaj je bilo malo na hitro, ni pa bilo z včeraj na danes. Stvari so se nabirale, klub je reagiral," je o premikih v Ljudskem vrtu dejal Marko Šuler, od torkovega večera športni direktor vijoličastih. V tej vlogi se je prvič predstavil na gostovanju v Sežani, kjer je odgovoril tudi na nekaj vprašanj.

O trenjih med njim in Bogatinovom: "Ni počilo. Nočem prati perila v javnosti. Kar je bilo, je bilo, meni pa je pomembno, da Maribor izgleda, kot je izgledal v Sežani. To je edina pot."

image
Marko Šuler je bil v Sežani ob Saši Gajserju, začasnem trenerju, ki pa je med kandidati za stalno mesto na klopi. 
Igor Napast

O izboru novega trenerja: "Če bi delali nekaj na hitro, ne bi bilo učinka. Verjamem pa, da bo po tekmi z Olimpijo novi trener v Mariboru."

O kandidatih: "Krog je znan. Opcija je samo ena. Nekdo, ki pozna DNK Maribora. Trenutno ne more biti trener nekdo, ki ne ve, kaj je Maribor, tudi če ima za sabo uspešno pot. Krog se tako zmanjša, a kandidatov je kar nekaj."

image
Igor Napast

O Saši Gajserju kot glavnem trenerju: "Tudi to je opcija. Glede na to, kar smo videli v Sežani, je vse odprto. Nekorektno bi bilo, da on ne bi bil v teh krogih."

O vplivu finančne podobe kluba na izbiro trenerja: "To so skrbi našega direktorja Bojana Bana. Klub gre v racionalizacijo, to je absolutno nujno, a brez določenega rizika ne gre. Maribor bo vključeval mlade igralce, kar že nakazujemo, a rezultati so v ospredju. Prioriteta je v Evropi in prodajah igralcev."

"Brez Roka Kronavetra si Maribora ne morem predstavljati"

O statusu igralcev, ki jim po sezoni potečejo pogodbe: "To moramo čim prej rešiti, jaz bi to rešil že v Turčiji. To je naloga, ki se bo rešila v naslednjih dneh. Brez Roka Kronavetra si Maribora ne morem predstavljati. Denis Klinar mi daje točno to, kar potrebujem, z ostalimi pa se bo še treba pogovoriti. V Sežani sem videl pravi Maribor. Če je Maribor tak, bi zadržal vse. Korone ne smemo zanemariti, ima vpliv. Drugačni časi so, drugačne pogodbe se sklepajo, tudi zneski so drugačni, a po mojih pogovorih z igralci vidim, da so to sprejeli. V naslednjih dneh bomo opravili pogovore. Maribor potrebuje ekipo za konec prvenstva in Evropo."

O pogovorih z vodstvom: "Kaj dosti pogovorov ni bilo, a saj me poznajo. Izvedel sem v torek zvečer. DNK Maribora je znan, pot je znana. Zakaj se izgublja v zadnjih letih? Ja, so okoliščine, ki so sprejemljive. Korona, menjava moštva … A osnova, po kateri je bil Maribor poznan, se mora obdržati. Igralci to znajo sprejeti in razumeti."

O poti od imenovanja za pomočnika preko suspenza do vloge športnega direktorja: "Celo kariero me spremljajo take stvari, čeprav nikoli nisem bil v kakšnih konfliktih. Sam bi si želel priti na to mesto v absolutno drugačnih okoliščinah, a tisti suspenz po moje ni vplival na odločitev. Sprememba se je morala zgoditi, čas pa bo pokazal, ali je bila prava."

O delu Maura Camoranesija: "Ko so rezultati, lahko neke stvari kompenziraš. Ko jih ni, pa vse malenkosti pridejo na dan. Maribor je zelo specifičen klub. Moraš ga poznati. Deluje v znanih okvirih, Zlatko Zahovič jih je dvignil v take višave, da je vsak korak naprej skoraj misija nemogoče. Sam osebno sem videl, da bi šlo predaleč, tudi klub je verjetno ugotovil podobno. Dosti kontaktov z Maurom nisem imel, želel bi si jih več, ker se tudi sam lahko kaj naučim. Na koncu so svoje povedali rezultati. V Mariboru je to številka ena."

O vrnitvi na vrh: "Krediti in žetoni so porabljeni. Vpliv korone na finance je velik. Treba je ubrati pot, peljati prave stvari, narediti čim manj napačnih potez, predvsem pa se je treba za nekaj odločiti. Ko se za nekaj odločiš, se ti lahko zgodi napaka, a na koncu ti nogomet vrne. Začela se je ena pot, garanja pa bo še ogromno. Nismo še blizu temu, kar želimo biti."

O sodelovanju z nekdanjimi soigralci v drugi vlogi: "Ni sentimentalnosti, zdaj smo v drugačnih funkcijah, tudi odnosi so drugačni. Ko jih gledaš skozi profesionalizem, so stvari jasne."

O vlogi predsednika Dravograda: "Te stvari se bodo reševale sproti. Zame to ni konflikt interesov, so pa trenutno prioritete nekje drugje."

O hitri transformaciji iz igralca, ki se po karieri ni videl v nogometu, do funkcionarja na enem najbolj izpostavljenih mest v slovenskem nogometu: "Šola! Ne bom rekel, da rad delam napake, se pa rad iz njih učim. Zgodil se mi je zarečeni kruh. Verjamem, da se stvari dogajajo z razlogom. Včasih razlog izvemo takoj, včasih kasneje, včasih pa nikoli. Kar daješ, se ti vrača. Tako je bilo v moji igralski karieri in verjamem, da bo v drugi funkciji enako."