Nejc Strojnik
18.1.2021

Neja Dvornik: Odločitev za samostojno pot se že obrestuje

Neja Dvornik: Odločitev za samostojno pot se že obrestuje
Andrej Petelinšek Neja Dvornik.
Šport

Minuli konec tedna je bil za Korošico Nejo Dvornik prelomen. Vknjižila je prve veleslalomske točke za svetovni pokal in izpolnila prvega od treh letošnji ciljev.

Pravi, da ji je ustrezala podlaga. In da je navajena, da se januarja forma dvigne. "Seveda pa se še kako pozna dobro delo trenerja Denisa Šteharnika in ostalih članov ekipe. Razlika med lani in letos je precejšnja," razlaga Slovenjgradčanka Neja Dvornik, ki je konec tedna na dveh tekmah za Zlato lisico v Kranjski gori dvakrat osvojila točke svetovnega pokala. Novembra se je med najboljših trideset na Finskem uvrstila v slalomu, zdaj je premierne točke osvojila še v veleslalomu. Korošica je v letošnjo sezono krenila s samostojno ekipo zasebnega Smučarskega kluba Dvornik. Okoli perspektivne 20-letnice so zbrani oče Mladen, ki velja za vodjo ekipe, brat Jaka je v vlogi serviserja, tukaj sta še zdravnik ter kondicijski trener in pa seveda že omenjeni Denis Šteharnik, ki je pred to službo dolgo deloval v reprezentanci. "Prej sem kot vodja reprezentance, če pogledamo širše, skrbel za 15 ali 16 ljudi. Na trenutke sem se počutil kot turistični vodnik. Veliko stvari je zato šlo mimo mene, nisem imel časa, da bi se tekmovalkam posvetil individualno. Teh težav zdaj ni, Neji se lahko posvetim stoodstotno," pove Šteharnik, ki ima zaradi zamenjave službe več časa tudi za zasebno življenje. Ko so se dogovorili za sodelovanje, so si zadali tri osnovne cilje: Da Neja osvoji točke svetovnega pokala v slalomu in veleslalomu, da se zavihti na stopničke v evropskem pokalu in da osvoji kolajno na mladinskem svetovnem prvenstvu. Prvega so prečrtali minulo soboto.

Da se zdaj, ko je stopila na samostojno pot počuti veliko bolje, prizna tudi sama. Treningi se lahko v celoti prilagajajo njenim potrebam, pristop, ki ga bi po mnenju 20-letnice lahko potrebovala vsaka tekmovalka ali tekmovalec. V letošnjo sezono, ta se je sicer začela že aprila lani, so vstopili odlično. Nato pa se je zgodila poškodba hrbta, kondicijsko vadbo so morali na približno 40 odstotkih prekiniti. "Če se to ne bi zgodilo, bi bili rezultati še boljši. Nam pa poškodba še vedno narekuje treninge. Stanje je zdaj znosno, a še ne optimalno. Bolečine so vseskozi prisotne. Tudi program je preveč natrpan, da bi lahko izzvenele med sezono," pove Šteharnik, ki zagovarja tek na dolge proge. "Nikakor ne delamo po sistemu, da bi se pripravljali samo za določene tekme. Prioriteta je razvoj tekmovalke. Treningi morajo biti usmerjeni na Nejine pomanjkljivosti, ki bi jo lahko, če jih ne odpravi, ovirale skozi celo kariero."

image
Z Ilko Štuhec.
Andrej Petelinšek

Volje do smučanja ima tudi sama ogromno. Da je za doseganje dobrih rezultatov nujen peklenski ritem, dokazuje tudi s ponedeljkovim treningom v avstrijskem Obdachu, ki sledil dvema težkima tekmama. Na smučišču, ki je od Slovenj Gradca, od koder prihajata tako Šteharnik kot Dvornikova, oddaljeno dobro ure vožnje, bo trenirala tudi v torek. Nato sledi pot proti Švici in nekaj tekem evropskega pokala. Dnevi, ko sredi sezone prespi v domači postelji so redki, zato jih še toliko bolj ceni. A tudi takrat brez pogovorov o smučanju ne gre. "Včasih bi bilo mogoče fajn malo pozabiti na smučanje, a je cela družina preveč vpeta. Vseskozi razmišljamo o tem, kako bi lahko bila še boljša. Ja, v naši hiši je smučanje kar priljubljena tema za pogovore," se nasmehne.

Kot smučarko, o kateri se bo v nekaj letih še veliko govorilo, Korošico vidi tudi trener. "Če v njej ne bi videl velikega potenciala, v zgodbo sploh ne bi vstopil. Je pa dejstvo, da se ne da iz danes na jutri. Imam ogromno idej in vem na kak način bomo uspeli. Ima veliko kvalitet," razlaga Šteharnik, ki veliko možnosti za napredek vidi v kondicijski pripravljenosti. "Veliko bova delala tudi na tem, da bo med enim in drugim zavejem hitrejša. Vsaj nekaj stotink. To jo lahko naredi vrhunsko. Če odpravi to pomanjkljivost, se lahko v treh ali štirih letih zavihti v sam vrh," še pove prekaljeni Korošec, ki bi Dvornikovo rad oblikoval v vsestransko smučarko. Trenutno sta v ospredju tehnični disciplini, a tudi smuka in superveleslaloma ne želijo zapostavljati. Tam bi pri po besedah trenerja pri izvedbi treningov lahko sodelovali z ekipo Ilke Štuhec, saj je zaradi specifičnosti terenov in dolžine prog, ki jih takšni treningi zahtevajo vse drugače. Tudi finančno je bolj obremenjeno.