Urška Polanc
7.1.2021

Mladi plavalci v mehurčku brez stikov z zunanjostjo

Mladi plavalci v mehurčku brez stikov z zunanjostjo
Sašo Bizjak V dveh mehurčkih lahko trenira 50 plavalcev.
Šport

Po prizadevanjih staršev se je novo leto za slovenske plavalce vendarle pričelo bolj vzpodbudno. Včeraj so v mehurčkih na Ravnah in v Kranju pričeli trenirati mladinci in kadeti

Čeprav epidemija in z njo ukrepi še vedno zavirajo športno udejstvovanje, pa je v novem letu situacija boljša za petdeset slovenskih plavalcev. Sedaj lahko namreč poleg članskih reprezentantov v mehurčkih ločeno trenirajo še plavalci mladinske in kadetske reprezentance. Konkretno pri Plavalnem klubu Fužinar lahko sedaj trenira še pet kadetov in dva mladinca. Plavalna zveza Slovenije je namreč zanje ustvarila dva mehurčka. Na Ravnah tako v mehurčku trenirajo mladinski reprezentanti, v Kranju pa kadeti. "Spijo in prehranjujejo se kot ena skupina, pri tem pa nimajo stikov z zunanjostjo," je povedal Gorazd Podržavnik, selektor slovenske plavalne reprezentance in trener Plavalnega kluba Fužinar. Pogoj za vstop plavalcev v mehurček je bil negativen test na covid-19. "To je korak naprej, a če smo že v prvem valu postavili rekord v tem, kako dolgo so bili brez vode, smo ga v drugem še presegli. To je težko leto za plavalce, po več kot dveh mesecih brez vode bo potrebna previdnost v postopnosti. To bo trajalo zelo dolgo, najhujše pa je, da ne vemo, kaj bo čez teden dni. Naredili smo mehurčka, ki sta velik finančni zalogaj, a če ne bodo kmalu odprli bazenov, bodo plavalci spet na suhem. To, da imaš 50 plavalcev in deset trenerjev v mehurčku, stane," je pojasnil.

"Končno," je dejala Anka Štular, mama kadetskega reprezentanta iz Ljubljane, ki je, da so lahko mladinci in kadeti iz reprezentance včeraj spet skočili v vodo, skupaj z ostalimi starši na pristojne naslovila številne apele. "To pomeni, da bodo pričeli postopno trenirati, gotovo to ne bodo klasične priprave, a v tem tednu jih bodo skušali spraviti na raven, da bodo potem lahko spet začeli trenirati kot pred zaustavitvijo. Najbolj pomembno je, da mladi spet začnejo sodelovati med seboj, da imajo spet neko socializacijo in niso prepuščeni sami sebi. Čeprav so bili ves čas vodeni s strani klubov, je vseeno drugače delati s trenerji na bazenu kot sam doma," je povedala in ob tem izpostavila veselje plavalcev, da so lahko začeli normalno trenirati. Njihova prizadevanja še niso končana, poudarja. Ostaja še kar nekaj plavalcev, ki bi jih morali prav tako spraviti v pogon. Tu so še mladinci in kadeti, ki možnosti treniranja sedaj morebiti niso dobili, ker je bilo lani premalo tekmovanj. Trenutno brez vode ostaja še nekaj plavalcev s kategorizacijo državnega razreda in 90 odstotkov mladincev in kadetov (v Sloveniji je lani tekmovalo 92 mladink in 101 mladinec ter 142 kadetinj in 195 kadetov). Tu je še okoli petsto deklic in dečkov in 650 registriranih mlajših dečkov in deklic. "Upamo, da bodo vsi lahko prišli čim prej v vodo. Veseli nas, da se je zbudila tudi strokovna javnost, da se o tem pogovarjajo v širšem športnem krogu, s ciljem, da bi registrirane športnike spravili v trenažni proces. Vendarle ni vse tako črno, saj smo pri naših prizadevanjih spoznali ljudi, ki so nam zelo pomagali, jim je mar za šport in razumejo stisko športnikov," je zaključila Štularjeva.