Miha Dajčman
17.10.2020

(FOTO) Kolesarji na Pohorju: Samo, da se dirka. Na prvi tekmi svetovnega pokala Monika Hrastnik peta

(FOTO) Kolesarji na Pohorju: Samo, da se dirka. Na prvi tekmi svetovnega pokala Monika Hrastnik peta
Tadej Regent Slovenska šampionka Monika Hrastnik na najtežjem delu proge 
Šport

Polovica dogajanja pod Pohorjem pod streho, Monika Hrastnik je bila kot najboljša Slovenka tik pod stopničkami, Jure Žabjek 15., danes kvalifikacije, jutri druga tekma

Prizori Maribora in Pohorja, ki so jih včeraj pošiljali v svet iz vsaj štirih tovornjakov z nemškimi registrskimi tablicami in nekaj kombijev, kolikor smo jih našteli v bližini spodnje postaje krožne kabinske žičnice, niso bili niti malo podobni lanskim. Takrat je tekmo ob progi in v ciljni areni spremljalo več tisoč ljudi, dan je bil sončen in prijetno topel, okolica štajerske prestolnice pa prijetno zelena. Letos so dirko za zdaj zaznamovale padavine in nizke temperature, ob progi skorajda ni ljudi, klopi v cilju so prazne, prisotni pa morajo nositi maske. Danes in jutri naj bi bilo drugače - lepše, sončno in suho, tudi nekaj navijačev naj bi prišlo v pohorsko "šumo" spodbujat pogumneže.

Večina spustašev kljub vsemu uživa tudi v slabih razmerah, čeprav jih zebe in več časa kot za spust porabijo za čiščenje koles in oblačil. Včeraj so se pomerili na šele prvi tekmi svetovnega pokala letos, že v nedeljo bo za njimi pol sezone. Z izkupičkom včerajšnje dirke so bili zadovoljni tudi Slovenki in Slovenca.

55,5
kilometra na uro je bila najvišja izmerjena hitrost na včerajšnji dirki, toliko je drvel Avstralec Troy Brosnan

Med jutranjimi treningi je na Pohorju še deževalo, kasneje so se padavine umirile, kar je razmere na progi še poslabšalo. "Dež je v četrtek spiral blato s korenin in skal, danes pa se je ta oprijemal, tudi na kolesu je ostajalo blato, zato je bilo vse skupaj še težje," nam je včeraj nepoznavalcem v ciljni areni pripovedoval eden od rekreativnih kolesarjev, ki pomaga organizatorjem. Tezo sta nato potrdila tudi oba Slovenca, ki sta tekmovala v kategoriji elite.

image
Luka Berginc
Tadej Regent

Trojna zmaga Francozov

Luka Berginc se je pri 21 letih prvič uvrstil v finale tekme za svetovni pokal, na koncu je osvojil 40. mesto. "Teh občutkov ne morem ubesediti. Zelo zadovoljen sem, da sem vozil v finalu, tudi vožnja je bila po pričakovanjih. Je bilo pa zahtevno, drselo je, blato je bilo na koreninah gosto," je bil nasmejan Berginc, ki ga mraz ni motil. "Samo, da se dirka." V današnjih kvalifikacijah si želi nove uvrstitve na tekmo, v finale pa je že uvrščen Jure Žabjek, saj je v skupnem seštevku po 15. mestu v četrtkovih kvalifikacijah in na včerajšnji tekmi med prvo 15-erico. Popravil je lansko 20. mesto iz Maribora, zadovoljen je z dobro uvrstitvijo kljub napaki na začetku spusta. Dobro se je odrezal predvsem na najnevarnejšem delu proge, imenovanem Rock 'n' Roll, nekaj časa je imel celo najhitrejši čas te sekcije. "V nedeljo bo veliko odvisno od pogojev. Če bo suho, vem, kje je moj limit, če pa se proga spreminja, kot je to bilo prve dni, se lahko pokaže kakšna nova korenina in te lahko marsikaj preseneti. Vem, da sem lahko še višje," je optimističen Ljubljančan, ki je za deseterico tokrat zaostal za vsega sedem desetink sekunde.

image
Jure Žabjek
Tadej Regent

Na vrhu so bili v obeh konkurencah predstavnice in predstavniki Francije. Pri moških je slavil Loris Vergier, za več kot dve sekundi je prehitel rojaka Remija Thiriona in Thibauta Daprelo, slednji se je na stopničke pri 19 letih uvrstil na svoji prvi tekmi svetovnega pokala. Dolgo časa je sicer na vročem stolu v izteku v vodstvu čakal izkušeni 38-letni Južnoafričan Greg Minnaar, ki je bil na koncu peti. Napake so delali številni favoriti. Lanski zmagovalec Francoz Loic Bruni in Britanec Danny Hart sta sekunde izgubljala v zgornjem delu proge, za številne je bil usoden podolgovat drugi ovinek v desno, ki poteka še na zelenici pri koči Luka.

"Vedel sem, da so nekateri favoriti padli na ovinku zgoraj, zato sem pazil, da tam ne bi padel. Potem sem v nadaljevanju napadal, saj je bilo dokaj veliko oprijema. Francozi smo kraljevali, zato sem zadovoljen s tem razpletom," je po drugi zmagi v svetovnem pokalu in prvi po 27 mesecih dejal 24-letni Loris Vergier, ki je lani v Mariboru grdo padel, po jutranjem treningu, ko je vozil z gumami za suho vreme, pa se je nato odločil za gume za mehek in moker teren. Padec je vzel nastop prvemu favoritu Britancu Reeceu Wilsonu, ki je pogrnil na jutranjem treningu. Škot je v nedeljo slavil na svetovnem prvenstvu, v četrtek pa postavil najboljši čas kvalifikacij. Na startu se ni čutil dovolj sposobnega za nastop, je potrdil njegov šef v ekipi Trek Factory Racing Andrew Shandro.

Hrastnikovi stopničke preprečil padec

Tudi v ženski konkurenci so bile najboljše Francozinje, prva je bila Marine Cabirou, drugo mesto je osvojila Myriam Nicole, tretja je bila najboljša iz kvalifikacij Tracey Hannah. Slovenka Monika Hrastnik, tretja z nedeljskega svetovnega prvenstva, je ponovila lansko peto mesto. Bila je v boju za stopničke, a padla v spodnjem delu in izgubila pomembne sekunde.

image
Monika Hrastnik je ponovila peto mesto z lanske tekme v Mariboru, v nedeljo si želi še višje. 
Tadej Regent

"Zadovoljna sem, na progi je bilo divje, naredila sem kar nekaj napak. Spodaj sem skoraj padla, a sem se rešila ter nato spet padla. Nisem se mogla pripeti, kar mi je vzelo še nekaj časa. Vseeno sem zadovoljna s časom, bila bi kar visoko, če ne bi bilo padca," je dejala 26-letna Mozirčanka, ki upa, da bo danes in jutri na Pohorju pihalo in posušilo blato. Špela Horvat je osvojila deseto mesto, kar je njen uspeh kariere.

Izpod gondole

Irec in Francozinja slavila med mladinci

V mlajših konkurencah slovenskih predstavnikov ta konec tedna ni na startu. Med mladinci je slavil Irec Oisin O'Callaghan, ki je za vsega devet stotink ugnal Britanca Dana Slacka. Tretji je bil Portugalec Nuno Reis. Pri mladinkah so bile na startu le štiri tekmovalke, slavila pa je Francozinja Leona Pierrini.

Pohodniki na prizorišču

Ker morajo organizatorji tekem za svetovni pokal v spustu z gorskim kolesom v Mariboru zagotavljati "mehurček" za tekmovalce in spremljevalno osebje, so za širšo javnost zaprti nekateri dostopi do pohodniških poti, ki jih rekreativci sicer redno uporabljajo. Tudi včeraj je bilo med temi kar nekaj nejevolje, ko so morali poiskati alternativne poti, podobno je pričakovati tudi danes in jutri, ko je na Pohorju največ ljudi. Organizatorji pohodnike in druge naprošajo za razumevanje in strpnost ter spoštovanje ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Dva tekmovalca nista več v samoizolaciji

Tik pred včerajšnjo tekmo je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) sporočila, da bosta na tekmi sodelovala tudi dva tekmovalca, ki si te možnosti nista zagotovila preko kvalifikacij, saj jima je bilo to onemogočeno, ko sta bila pozitivna na testiranju na covid-19. Spomnimo, trije od 400 testiranih pod Pohorjem, so bili zaradi pozitivnih torkovih testov v sredo poslani v samoizolacijo v za to namenjen hotel. Ti tekmovalci so nato opravili še dva testa, dva od treh tekmovalcev sta bila negativna, zato ju je krovna organizacija vrnila na tekmovanje, tretji pozitivni na koronavirus je bil pozitiven tudi ob ponovnem testiranju in je zato ostal v samoizolaciji.

Današnji in nedeljski spored

Sobotno dopoldne bo namenjeno spustom za trening in kvalifikacijam mladincev in mladink za drugo tekmo sezone za spustaše. Kvalifikacije v kategoriji ženske elite bodo ob 13.30, moški se bodo za mesta v finalu borili po 14. uri.
Nedeljski program bo podoben včerajšnjemu. Tekma mladincev bo ob 9.45, tekma mladink ob 10.30, Slovenki in Slovenca bodo v boju šele po poldnevu, ženski finale bo ob 12.30, moški ob 13.30. Obe dirki bosta v neposrednem prenosu na TV SLO 2. (mida)