VČ, STA
13.6.2021

(FOTO) Kardiolog: Dober znak je, da je bil Eriksen v bolnišnici buden, a ne vem, ali bo še kdaj igral nogomet

(FOTO) Kardiolog: Dober znak je, da je bil Eriksen v bolnišnici buden, a ne vem, ali bo še kdaj igral nogomet
EPA Christian Eriksen takoj po dolgi prvi pomoči na igrišču v Köbenhavnu. 
Šport

"Če nisem preveč direkten, on je danes umrl, čeprav za nekaj minut, ampak je umrl. Mu bo zdravniško osebje dovolilo, da znova umre? Odgovor je ne," pravi londonski profesor športne kardiologije Sanjay Sharma. Kaj se je zgodilo z nogometaševim zdravjem po letu 2019?

Danski nogometaš Christian Eriksen, ki se je v soboto ob koncu prvega polčasa zgrudil na tekmi evropskega prvenstva, je lahko srečen, da je še živ. Vendar pa po besedah kardiologa, ki je delal z njim pri Tottenhamu, ni veliko možnosti, da bi 29-letnik še kdaj igral vrhunski nogomet.

V 43. minuti obračuna proti Finski se je zvezdnik domače ekipe Eriksen zgrudil na igrišču, od koder so ga po dolgem oživljanju prepeljali v bolnišnico in od tam sporočili, da je v stabilnem stanju. Tekmo, ki je bila odigrana z zamikom, so z 1:0 dobili Finci.

image
Šokirani danski nogometaši, ki so po prekinitvi tekmo odigrali do konca in jo posvetili nesrečnemu Eriksenu.  
EPA

Profesor Sanjay Sharma, profesor športne kardiologije na londonski univerzi St George, pravi, da bodo nogometni organi in zdravniki glede vrnitve nogometaša Interja Milana na igrišče zelo striktni "Očitno je šlo nekaj zelo narobe. Uspelo jim ga je vrniti v življenje, a ostaja vprašanje, kaj se je zgodilo ter zakaj je prišlo do tega. Vse do leta 2019 z njegovimi izvidi ni bilo nič narobe. Kako bi torej pojasnili zastoj srca?" se sprašuje Sharma.

Srčni zastoj lahko povzročijo številni dejavniki, od visokih temperatur do skritih zdravstvenih težav, je pojasnil kardiolog in dodal, da je zelo dober znak, da je bil Eriksen v bolnišnici buden.

"Ne vem, ali bo še kdaj igral nogomet. Če nisem preveč direkten, on je danes umrl, čeprav za nekaj minut, ampak je umrl. Mu bo zdravniško osebje dovolilo, da znova umre? Odgovor je ne," je dejal Sharma in dodal: "Dobra novica je, da bo živel, slaba pa je, da se bliža koncu kariere. Ne vem, če bo na najvišji ravni odigral še kakšno nogometno tekmo. V Veliki Britaniji ne bi igral. Glede tega bi bili zelo striktni."

image
Selektor dancev Kasper Hjulmand. 
EPA

Danski selektor Kasper Hjulmand je na novinarski konferenci po tekmi komaj zadrževal solze. "Tekmo bi bilo težje odigrati jutri. Ne bi mogel biti bolj ponosen na svoje igralce, ki so poskrbeli eden za drugega. Nekateri so čustveno popolnoma izčrpani."

Danska reprezentanca je zato tudi odpovedala današnji trening in vse medijske aktivnosti.

image
Šok in žalost na tribunah. 
EPA
image
Tudi ruski navijači so bili sinoči v mislih z Dancem.
EPA

Grozovit dogodek se je dotaknil vseh. Angleški kapetan Harry Kane, ki je z Eriksenom osem sezon igral pri Tottenhamu, se v soboto ni udeležil novinarske konference pred nedeljsko tekmo, Belgijec Romelu Lukaku pa je svoj prvi gol ob belgijski zmagi s 3:0 proti Rusiji posvetil Dancu. Ob tem je soigralcu pri milanskem Interju v kamero zavpil: "Chris, rad te imam."