N.S.
12.2.2021

Janja Garnbret: Vsa energija in treningi so usmerjeni proti olimpijskim igram

Janja Garnbret: Vsa energija in treningi so usmerjeni proti olimpijskim igram
Jakob Schweighofer/Red Bull Content Pool
Šport

Letošnje olimpijske igre bodo za Janjo Garnbret in Mio Krampl predstavljale višek sezone. Njune misli in treningi so osredotočeni na Tokio, ostali športni plezalci pa z mislimi že na prvih tekmah svetovnega pokala.

Nova tekmovalna sezona športnih plezalcev ima prve datumske obrise. Mednarodna zveza za športno plezanje je objavila koledar tekem in prva bo na sporedu 16. aprila v Meiringenu v Švici. Od konca julija do začetka avgusta bodo olimpijske igre v Tokiu, prvi teden v septembru bo tekma v Sloveniji, konec istega meseca še svetovno prvenstvo v vseh disciplinah v Moskvi. Tekmovalno leto se za plezalce končuje sredi oktobra na Kitajskem.

"Tekmovalci smo popolnoma v treningih, trenutno se večino ukvarjamo s fizično pripravo, konce tednov pa imamo treninge na postavljenih tekmovalnih balvanih. V mesecu marcu bomo naredili serijo simulacij tekmovanja, kjer bomo tudi izbrali ožjo in širšo ekipo za prvi blok tekmovanj," je povedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren. "Za Janjo Garnbret in Mio Krampl je načrt malce drugačen, saj se morata pripravljati na vse tri discipline in se trenutno poleg balvanov posvečata tudi hitrosti, nato bosta dodali še težavnost. Na njiju zaradi olimpijskih iger ne bomo mogli računati celotno sezono, udeležili se bosta le izbranih, smiselnih tekem. V Tokio bosta šli dobro pripravljeni in verjamemo v najboljše."

image
Janja Garnbret in Domen Škofic na trboveljskem dimniku.
Jakob Schweighofer/Red Bull Content Pool

Aktualna trikratna svetovna prvakinja Janja Garnbret, ki je pred kratkim z Domnom Škoficem predstavila uspešen Red Bullov projekt plezanja na trboveljski dimnik, je zdaj z mislimi v plezalni steni in pripravah na olimpijske igre. Priznava, da je bila lanska sezona zelo drugačna od preteklih, a je iz nje potegnila največ. "V lanski sezoni se je zgodilo, da sem izgubila cilj in to se je poznalo v moji nihajoči motivaciji. Takšne se nisem poznala. K sreči sem lahko med prvo karanteno redno trenirala. S trenerjem Romanom Krajnikom sva naredila načrt, kot da olimpijske igre v avgustu bodo. Posvetila sem se vsem disciplinam, predvsem pa sem veliko časa posvetila treningu hitrosti. V lanski sezoni sem se zelo veliko naučila o sebi, o treningu in za letošnjo sezono imam nov načrt. Olimpijske igre so moj glavni cilj sezone in svojo formo tempiram na avgust. Še vedno bom tekmovala na nekaj ostalih tekmah svetovnega pokala, zagotovo se bom udeležila prve v Švici. A vsa energija in treningi so usmerjeni v Tokio." Njeni treningi so zelo intenzivni, trenira tudi po dvakrat na dan. "V treh dnevih imam pet treningov. Treniram tudi po šest ur na dan, a to je prav fino."

V reprezentanci vlada odlično vzdušje. "Na treningih uživamo, predvsem pa garamo, sicer pa je to za nas tako in tako normalno. Na srečo zaradi koronavirusa treningi doma niso omejeni, seveda pa nas omejuje pri treningih, ki bi jih radi opravili v tujini. Upamo, da bo to čim prej mogoče," je zaključil selektor Gorazd Hren.