Marko Kovačevič
7.5.2021

(INTERVJU) Marko Šuler: Maribor gre v pomladitev, dosti odhodov bo, prva okrepitev je že znana

(INTERVJU) Marko Šuler: Maribor gre v pomladitev, dosti odhodov bo, prva okrepitev je že znana
Igor Napast Športni direktor je prepričan, da je med vijoličastimi še dovolj fantov, ki se lahko zbudijo.
Šport

S športnim direktorjem NK Maribor o boju za naslov, poletnem remontu ekipe, odhodih, prvih okrepitvah in neformalnih silah iz ozadja

Malo bolj miren spanec si je privoščil po torkovi zmagi. "V Mariboru je vedno drugače, ko zmagaš. To je en korak, pot je pa dolga," se zaveda Marko Šuler. Športni direktor NK Maribor se je v pogovoru za Večer ozrl na turbulentno pomlad in vroče poletje.

Trenutna podoba ekipe na igrišču verjetno ni takšna, da bi vas zadovoljila?

"Veliko je nihanj, že na eni sami tekmi vidimo ogromno različnih obrazov. So momenti, ko vse skupaj že izgleda podobno Mariboru. Na zadnji tekmi se je v prvih 20 minutah drugega polčasa pojavila energija, ki si je želimo. Je pa treba narediti še ogromno. Proces bo trajal, vse se ne da rešiti takoj, a nekje moramo začeti. Ideja je, da bi v tem procesu rezultat čim manj trpel."

Čeprav je Maribor v letu 2021 zabeležil le štiri zmage, upanje o naslovu še tli. Kako realno je?

"Za prvenstvo in nogomet v Sloveniji ne pomeni nič kaj dobrega, da se s takimi nihanji še boriš za naslov. Kvaliteta je zagotovo padla. V tej sezoni od fantov ne bom zahteval nič, saj so si že sami zadali stres. Ne moreš reči, da se ne trudijo na treningih. Druga stvar pa je stanje, v katerem smo se znašli po toku dogodkov, ki so se zgodili v zadnjem letu. Cona komforta je bila meni zelo moteča. Da se iz tega premakneš, je postopek. Počasi delamo korake in verjetno so zato takšna nihanja."

Pomemben korak vas čaka v nedeljo. Kaj pričakujete od moštva na derbiju v Stožicah?

"Kar sem fantom govoril ves čas. Odigrajte odgovorno do kluba, dajte zadnje atome moči. To je edino, kar se od njih pričakuje, nihče jim ne drži noža za vratom. Po domače povedano: pustite srce na igrišču. Vse ostalo je delo trenerjev. Očitno je, da so fantje v krču. Gre za čisto drugačni ekipi, če jih gledaš na treningu in potem na tekmi. Če bi stvari s treningov prenesli na tekmo, bi gledali drug Maribor. Derbiji so zato, da se zmagujejo, vseeno pa lahko gremo na igrišče zelo neobremenjeni. Nekdo drug je zdaj pod dosti večjim pritiskom. Pri nas ga ni več, vsaj jaz ga ne nalagam. Je pa ta ekipa zmožna osvojiti prvenstvo. Maribora, kakršenkoli že je, ne moreš nikoli odpisati."

Prihaja Gregor Sikošek
Prvo okrepitev za prihodnjo sezono je Marko Šuler že našel. Potrdil nam je, da se bo v Ljudski vrt preselil Gregor Sikošek. Nekdanjemu igralcu Krškega, Kopra ter danskih Bröndbyja in Silkeborga poteče pogodba z Domžalami. "Po odhodu Kolmaniča smo iskali rešitev. K temu je botrovala tudi poškodba Guerrica. Reagirali smo, o tem obvestili Domžale in hitro našli skupni jezik. Gregor je za moje pojme eden od kandidatov za reprezentanco, okusil je tujino, pozna zadeve in je lačen izziva. To mu Maribor lahko da in tudi on lahko Mariboru da veliko. Ker ga tudi Simon dobro pozna, lahko to postane dobra zgodba," je o 27-letnem levem bočnem branilcu dejal športni direktor vijoličastih.

So vaše besede, da igranje za Maribor ne sme biti breme, zalegle?

"Ne vem. Kot igralec sem imel močen vpliv na slačilnico, zdaj ko sem v drugi funkciji, pa so se stvari malo spremenile. Fantje so karakterno drugačni, ne vem, ali so zadnje čase čisto razumeli stvari, ki sem jim jih želel prenesti. Ali pa so jih razumeli, pa jih niso zmogli sprocesirati. Jaz sem navajen živeti z Mariborom. Tudi ko smo bili v seriji desetih zmag, se je čutil pritisk, dolžnost, kar mi je bilo nekaj normalnega. Vsak trener je v tem moštvu videl kvaliteto, ki pa ni prišla do izraza. Po eni strani fantov ne moreš obsojati, saj na treningih res grizejo. To pomeni, da je v glavi neko breme. Se mi pa zdi, da počasi dojemajo, da je nogomet le nogomet, da lahko v njem hkrati uživaš in delaš. Želja po osvajanju mora biti samoumevna. Maribor je klub lovorik, ne glede na to, kako dolgo si tu, ti tega ne more biti nikoli dovolj. To mora biti način življenja."

Vas skrbi novejša statistika derbijev z Olimpijo? Do septembra 2019 moramo brskati, da najdemo zadnjo zmago Maribora.

"Ne. Statistiko nerad gledam. Nekaj ti sicer lahko pove, a ti lahko tudi zamegli sliko. Že kot igralec ji nisem posvečal pozornosti, lestvica mi je bila med sezono nepomembna. Zanimiva je zgodba, ki mi jo je v Belgiji predstavil trener Michel Preud'homme. Nogomet je maraton, šteje le, kje si na koncu. Še nikoli ni bil nihče prvak niti dva kroga pred koncem, četudi je imel devet točk prednosti, ker je pokal dobil šele po zadnji tekmi. Statistika je zato, da se ruši. Za medije, navijače so ti podatki pomembni, na derbijih pa so zelo nepomembni. Ne vidim razloga, zakaj zadnjega niza, ki ni bil v navadi Maribora, ne bi v nedeljo spremenili."

image
V Stožicah je večkrat gostoval kot igralec, zdaj ga čaka prvi večni derbi v Ljubljani v vlogi športnega direktorja.
Andrej Petelinšek

Včasih smo preveč nastrojeni do zelenih, ste rekli, ko ste končali kariero nogometaša. Še vedno tako razmišljate? Se je s koronasituacijo, odsotnostjo navijačev, rivalstvo malo ohladilo?

"Vse se je ohladilo, odkar ni navijačev. Nogomet se igra za njih. To, kar imamo zdaj, ni nogomet. Verjamem, da marsikdo v Mariboru trpi, ko Ljudski vrt sameva. Za nogomet pa je rivalstvo dobro. Kot igralcu se mi je mogoče res zdelo, da ga je preveč, zdaj pa vidim, da te to dela drugačnega. Maribor je zaradi tega poseben. Ko te zeleno moti, ti ne pride blizu, pomeni, da moraš imeti nekaj res zelo rad. Ko imaš nekaj res zelo rad, pa ne moreš drugače razmišljati. Okolje, ljubezen do vijoličaste, odnos do kluba … To nas dela drugačne, zaradi teh stvari je Maribor svetlobna leta pred vsemi. Najbolj strah me je, da se bo s korono izgubila nogometna kultura, življenje s klubom."

Ste se kot športni direktor morali spremeniti? Ste drugačni, kot ste bili kot nogometaš?

"V odnosu med ekipo in mano smo potegnili mejo. Fantje so že dosti mlajši, druga generacija, tistih, s katerimi smo bili res dosti skupaj, ni več v klubu. Druge stvari pa se niso spremenile. Igram z odprtimi kartami, zelo direkten sem, iskren. Zelo hitro vsi razumejo, kaj želim. Rad sprejmem kritiko, raje se skregam, kot da ves čas kimam. Čeprav misliš, da po šestih letih v klubu poznaš Maribor, te, ko prideš na drugo stran, udari realnost, da si vedel malo. Tudi zaradi veličine kluba, vpliva na širšo okolico in predvsem odgovornosti, da je to inštitucija, ki vleče za sabo, je lahko vse zelo krhko. Zaradi tega je odgovornost še večja. Vedeti je treba, koliko truda je bilo vloženega, da je klub dosegel to raven. Tudi zame je to nova pot, a obožujem izzive. Večji kot je izziv, večja je nagrada. Tega se ne bojim. Izbrana pot ne bo lahka, terjala bo dosti odrekanja in potrpljenja, a vsi vemo, kaj je Maribor, in zato smo tu."

Ker ste se preizkusili tudi v gradbeniških poslih, mi dovolite prispodobo iz gradbeništva. Težko bi rekli, da ste od predhodnikov dobili le temelje, klub je že kar konkretna zgradba, ki pa najbrž potrebuje obnovo. Bo za njo dovolj izvijač ali bo treba zagrabiti macolo?

"Tokrat bo potreben kar malo večji remont. Čisto vsega seveda ne bomo porušili, ker bi tako šli v prevelik riziko. Takšne stvari je Zlatko Zahovič že delal, po malem sestavljal okostje, nato pa dodajal, spreminjal. Okostje je prišlo do meje, ko je bilo treba narediti najtežjo stvar - postaviti novo zgodbo. Izbrati moramo vizijo, kako se bo gradilo, nato pa postopoma dodajati. V poletnem prestopnem roku, ki je bil v preteklosti za Maribor za vsak slučaj, tokrat pa bo glavni, se vse še ne bo dalo urediti, je pa treba poskrbeti za ključne stvari. Maribor vstopa v nove čase, da bi postal spet stabilen in imel jasno določeno vizijo. Pot, ki smo jo peljali z Zlatkom, je tista prava, terja pa mentaliteto, ki jo je težko vcepiti."

Veliko govorite o novi zgodbi, novi poti, na drugi strani pa poudarjate dosežke iz preteklosti. Se ne odmikate od zapuščine garniture Zlatka Zahoviča?

"V zelo dobrih odnosih sem z njim, neke vrste drugi oče mi je, zato se z njim zelo nerad primerjam. Primerjava bi bila žalitev zanj. Zdaj je druga pot, drugi okvirji, res pa je, da so se podobne reči v Mariboru že dogajale. Bile so težke situacije, ki so zahtevale velike odločitve. Od takih ljudi se lahko ogromno naučiš, neumen bi bil, če bi rekel, da bom delal nekaj čisto drugačnega. Vsega ne morem narediti enako, tudi kopiral ne bi rad, a če si inteligenten, lahko iz preteklosti potegneš, izluščiš veliko. Maribor je tudi s prilagajanjem in intuicijskimi odločitvami, za katerimi je bilo ogromno dela, dosegel nivo, zato te povezave vedno bodo. Čevlji so veliki, absolutno pa verjamem, da je Maribor še lahko uspešen."

"Ko me kaj moti, povem direktno. To je največja razlika med predhodnikom in mano"

Kdo so neformalne sile iz ozadja, ki po besedah vašega predhodnika vodijo klub?

"Tudi jaz bi rad vedel. Če si nezaupljiv in ne poznaš zgodbe temeljito, verjetno lahko prideš do takih zaključkov, najdeš stvari, ki te motijo. Ne vidim sil iz ozadja, kvečjemu čutim veliko zaupanje, pomoč, podporo. Ko zaupaš ljudem okoli sebe - in v tem klubu so ljudje, ki jim absolutno zaupam -, dobiš nazaj čisto drugačen občutek. Sem direkten, ne znam loviti ovinkov, a vseeno poskušam biti spoštljiv in nikoli žaljiv. Maribor je navajen, da se premika s trdim, marljivim delom skupine ljudi, ki vleče v vsaj podobno smer in si zaupa. Zaradi tega so se dogajale velike stvari. Ko me kaj moti, povem direktno in ne pustim niti kančka dvoma. To je verjetno največja razlika med predhodnikom in mano. On sam najbrž najbolje ve, kaj je vplivalo na dogodke, ki so se zgodili."

Kako zdaj, dobra dva meseca kasneje, gledate na odhod Oliverja Bogatinova in na svoje ustoličenje, na njegove ostre izjave o kači na prsih?

"Eno je, kako so stvari izgledale navzven, drugo, kako so se dejansko dogajale. Začelo se je že kar krepko prej. Ko sem se januarja vrnil v klub, sem prišel kot zadnja pomoč. Že takrat je šlo tako daleč, da takega Maribora nisem več poznal. V klubu je nekomu moralo počiti. Na koncu izgleda, da je Šuler vse zamenjal. Ne, tudi jaz sem bil presenečen. Sem pa tak, da ne bežim. V nogometnem smislu sem dal najlepša leta Mariboru. Ko je težka situacija, je najlažje reči ne, a jaz nisem tak. Že ko sem prišel v Maribor, sem imel idejo, ki je bila zelo podobna Zlatkovi. Če bi jo takrat razkril, bi mi rekli, da nisem normalen, a smo jo nato z ligo prvakov dvakrat izpolnili. Tokrat je bilo podobno. Na moji poti se nekatere stvari ponavljajo. Verjamem, da ne slučajno. V vsakem klubu je bilo dosti trpljenja, na koncu se je pa vse postavilo tako, kot sem delal. Če kdo, lahko jaz rečem, da se mi vrača, kar dajem."

image
Simon Rožman je bil prava izbira, je prepričan Marko Šuler.
Kako ste po prvih rezultatih zadovoljni z delom trenerja Simona Rožmana?

"Maribor ni navajen obdobja, kot ga je imel zadnje leto, ko je bilo toliko rošad. Znan je po stabilnosti. Je zelo specifičen klub, ki ga moraš poznati. Zelo tehten moraš biti, ko ti nekdo v teh težkih časih da v roke tak ustroj in ti reče: Pelji ga na pravo pot. Na dolg rok se bo pokazalo, da je bil Simon prava izbira. Je mlad, zagnan, ambiciozen in velik deloholik. Bolj me je strah, da ga bo pobralo in bo izgorel. Nekaj nihanj bo, a izbira je prava. Pozna Maribor, pripravljen je delati, tudi trpeti, predvsem pa je iskren in direkten. Zaupam mu, verjamem, da lahko zgradimo tekmovalen Maribor, ki osvaja lovorike in je gledljiv."

Od igralcev, ki bi jim po koncu sezone potekle pogodbe, je za zdaj novo dobil le Rok Kronaveter. Kako je s preostalo deseterico?

"Čeprav gremo v pomladitev, vseeno potrebujemo igralca ali dva z izkušnjami, zato smo se dogovorili z Rokom. Samo z mladimi bi se morali vdati v boju za najvišja mesta, kar pa v Mariboru ni opcija, saj se bo klub vedno boril za lovorike. Od tega ne odstopam. Verjetno Rok ni edini od starejših, ki jih bomo potrebovali. Kar se pa drugih tiče … Ne vem, ali nekateri fantje razumejo trenutno stanje na tržnici. Štirim so bile ponujene pogodbe, a jih niso sprejeli. Maribor drugič ne ponuja, pokliče le enkrat. Dosti odhodov bo, verjetno tudi dosti prihodov. Malo se mi že meša od vsega, kar sem pregledal v zadnjem času. Ogromno igralcev je na trgu, malo nas tepe tudi ime, saj je Maribor v Evropi še vedno kotiran blizu Dinama Zagreb, čeprav je realno kar daleč od njega. Treba bo biti pameten, možnosti za velike eksperimente in napake nimamo. Na koncu si fantje sami krojijo usodo na igrišču."

Ste lahko konkretni? Kateri štirje niso podpisali pogodb?

"Ne bi, da ne bo izpadlo grdo. Fantje še vedno igrajo, so člani Maribora. Verjetno pa bodo okusili realno plat nogometa. V koronskih časih ne moreš razmišljati o bajnih zaslužkih. Ne bom rekel, da nogometa, ki smo ga poznali, ni več, se je pa zelo spremenil. Tudi finančno so se karte zelo premešale. Pred par leti je bilo nepredstavljivo, da bi bila Messi in Ramos mesec dni pred iztekom pogodbe na trgu. Že to je pokazatelj, kako drugačna je situacija v svetu."

Nepisano pravilo je, da se največje legende upokojijo same, ne pa, da jih v to prisili klub. Med legendami v 60-letni zgodovini Maribora sta verjetno čisto pri vrhu Marcos Tavares in Jasmin Handanović. Kako je z njunima statusoma za prihodnjo sezono?

"Jasmin ima pripravljene stvari, zagotovo ostaja v klubu. Marcosa razumem, želi se posloviti pred navijači. Dokler bom tukaj, bom želel, da se ljudje, kot sta Marcos in Jasmin, z igrišč poslovijo na način, ki je primeren njihovemu prispevku v klubu. Trenutna situacija to malo otežuje, bomo pa še opravili pogovore. Gremo v menjavo generacij, iščemo novo kri, so pa vse možnosti še odprte. Žal zobu časa nihče ne more uiti."

"Dervišević in Cretu verjetno nista edina, ki bosta šla"

Je Alexandru Cretu že nekdanji igralec Maribora?

"Ja."

Zakaj?

"Glede profesionalizma mu ne morem reči nič, vse je oddelal do konca, res pa je, da je dosti nihal in se je od njega pričakovala drugačna podoba. Dolgo se je zavlačevalo z remontom, jaz pa sem se odločil, da ga je treba narediti. Gremo v pomlajevanje, začelo se je s Kodermanom in Gorenakom. Odločili smo se, da bo na tem mestu Gal dobil priložnost, imamo še Blaža Vrhovca in Aleksa Pihlerja, zato sta bila Cretu in Dervišević prva, ki sta se lahko začela pripravljati na drugačno nadaljevanje karier, saj še nista rekla zadnje v nogometu. Tega, da omogočiš igralcu pripravo za naprej, bo v zadnjem mesecu mogoče še več. Želim, da se to opravi korektno. Ko ti rečejo, da nate ne računajo, sta lahko energija in vpliv zelo negativna, zato zagovarjam način, da se to pove prej in je šok manjši. Izbrali smo pot, ki se je bomo držali. Za zdaj pri mladih, ki prihajajo, vidimo to, kar želimo. Za take fante smo pripravljeni tudi trpeti."

Torej je tudi Amir Dervišević že odigral zadnjo tekmo v vijoličastem?

"Sicer še ima pogodbo, a mu želim omogočiti, da si najde drug klub. Nočemo ga postaviti čisto na stran, še vedno trenira v klubu. Ogromnokrat je bil v plusih in minusih, kvaliteto absolutno ima, a tukaj mu ni uspelo razviti potenciala. Razume situacijo. Verjetno pa ni edini, ki bo šel."

Sta bila Cretu in Dervišević suspendirana?

"Ne. Suspenz bi pomenil popolno odstranitev. Tudi Alex je imel možnost, da trenira tukaj, a je želel oditi domov. To smo mu omogočili. Vsi ostali bodo trenirali normalno. V Mariboru teh stvari ne moreš skriti. Nisem tak, da bi koga držal v nevednosti, ampak mu jasno povem, kako je. To ni sankcija ali degradacija, fantje bodo trenirali do konca, saj jih veže tudi pogodba, jim je pa bilo jasno povedano, da si bodo zelo težko izborili mesto, če bodo ostali tukaj. Odločitev bodo morali sprejeti sami. Najlažje je kriviti druge, a igralec je sam svoj najboljši agent, odloča o svoji usodi. Mislim, da tudi oni razumejo odločitev kluba in jo spoštujejo."

image
Andrej Petelinšek

Kako boste kadrovali poleti? Iščete igralce brez pogodb? Si Maribor še lahko privošči, da koga tudi kupi?

"Kaj dosti ne. Korona je udarila tudi Maribor, lahko pa še gremo v nek riziko. Inovativen bo treba biti. Moji ideji sta pomlajevanje in domači kader. Prva izbira so domačini, šele potem, ko med njimi ne najdeš rešitve, se oziraš po tujcih. Ti pa morajo biti dodana vrednost. Dosti stvari je treba narediti, ni pa Maribor v popolnem kaosu, ko bi veljalo, da trenutni kader nič ne velja. Kar dosti fantov imamo, ki se še lahko zbudijo."

Si Maribor še lahko privošči takšno evropsko poletje, kot ga je imel lani?

"Ta kader si tega ne bi smel privoščiti. Če greš v kompletno pomlajevanje, lahko potrpiš, absolutno pa ne moreš iti v situacijo, da v Evropi ne bi bil tekmovalen. Tam je denar. Vemo, kako se je Maribor preživljal, zato Evropa absolutno je cilj. Na kakršnokoli pot že gremo, se nam to, kar se je zgodilo lani, ne sme ponoviti."