Ba. V.
24.11.2021

Zimska potovalna lekarna: Za vsak primer, če se pojavijo kašelj in žulji

Zimska potovalna lekarna: Za vsak primer, če se pojavijo kašelj in žulji
Shutterstock
Popularno

Potovalna lekarna za preživljanje počitnic na snegu vsebuje nekoliko drugačne izdelke kot tista ob poletnem oddihu, obema pa je skupno, da v prtljagi ne smeta manjkati.

Kdor se odloči za zimske počitnice na snegu, ne sme pozabiti, da telo morda ni navajeno tolikšnega napora in so tudi gibi drugačni kot sicer. Mraz in sončni žarki skupaj z naporom in spremembo ritma izpostavljajo telo možnostim poškodb in obolenj. Če želite na počitnicah maksimalno uživati, vnaprej poskrbite za preventivo, s katero lahko manjše težave odpravite kar sami. Pa veste, kaj ne sme manjkati v zimski potovalni lekarni?

Proti prehladu in gripi

Pozimi so zelo pomembni izdelki za prvo pomoč pri prehladu in gripi. V vaši torbici zato ne smejo manjkati pripomočki, ki blažijo simptome, kot so kašelj, izcedek iz nosu, povišana telesna temperatura, bolečine v grlu. Koristno je vzeti s seboj tudi kako sredstvo za krepitev imunskega sistema z vitamini, kalcijem in magnezijem. Odveč pa ne bodo niti čisto praktični pripomočki, kot so robci, termometer, tablete proti glavobolu in fiziološka raztopina za čiščenje nosu. Posebno pozornost posvetite majhnim otrokom, če potujejo z vami.

Ob poškodbah in praskah

Na smučanju, sankanju ali zimskih pohodih je tudi precej možnosti za poškodbe, žulje in podobne nevšečnosti. Ne pozabite torej na obliže vseh velikosti, povoje, sterilno gazo, lepilni trak in škarjice. Vzemite tudi sredstvo za dezinfekcijo odprtih ran in mazilo s heparinom, ki zmanjša podplutbo. Pri blažjem zvinu lahko gleženj uspešno stabilizirate s kineziološkim trakom. Nujni so tudi posebni obliži proti žuljem. V smučarskih čevljih, ki jih nosite nekaj ur, se koža hitro odrgne in naredi se neprijeten mehur. Obliž bo ublažil drgnjenje in vas rešil pekoče bolečine.

Razkužilo v žep

Seveda spadajo v potovalno lekarno tudi vsa zdravila, ki jih morate jemati redno ali ki vam bodo v potovalnih okoliščinah koristila, kot so recimo sredstva proti zaprtju ali driski. Pomembna je zaščita pred sončnimi žarki z visokim faktorjem in veliko vsebnostjo maščobe, saj kožo dodatno izsušita mraz in veter. V trenutnih okoliščinah pa morda ne bo odveč tudi razkužilo v priročnem pakiranju, ki ga lahko vtaknete v žep smučarske jakne. Potem ko ste upoštevali vse to, se lahko brezskrbno podate na počitnice.

Slavni tretji dan

Kdor je že kdaj bil na smučarskih počitnicah, lahko potrdi, da pripovedi o tretjem dnevu niso iz trte izvite. Tretji dan običajno čutimo posledice povečanega napora, ki ga telo ni navajeno. Pojavijo se bolečine v mišicah, golenih in splošna utrujenost. Raziskave dokazujejo, da se prav na tretji dan smučanja poveča število poškodb. Zato je smiselno ta dan preživeti bolj ležerno, privoščite si na primer obisk termalnega kopališča ali savne. Toplota bo prijala utrujenim mišicam in jih pripravila za nove podvige.