Borut Janša
7.6.2021

(TOTI LIST) Veliki intervju: 5 vprašanj za predsednika države Boruta Pahorja

(TOTI LIST) Veliki intervju: 5 vprašanj za predsednika države Boruta Pahorja
Instagram
Popularno

Razmere v državi so preveč resne, da bi afne guncali. Zato smo tokrat pred naš mikrofon povabili kar predsednika republike Boruta Pahorja, ki sicer ni popoln in tudi ni moralna avtoriteta, kot je tudi sam priznal pred leti, potrebuje pa država človeka, "ki ima neko politično avtoriteto". In če kdaj, mora zdaj ta avtoriteta udariti po mizi in strezniti tiste politike, ki našo državo vodijo v državljansko vojno.

Z uradom predsednika države smo se za veliki intervju dolgo dogovarjali, v uredništvu smo postavili tudi pleksi stekla, da bi pogovor tekel kar se da varno, vendar nam termina za snidenje na koncu ni uspelo uskladiti, saj je imel Pahor prejšnji teden pomembnejše opravke, tudi v tujini. Intervju smo zato na predsednikov predlog opravili na instagramu.

Gospod predsednik, nazadnje je odmevala afera glede (ne)imenovanja evropskih delegiranih tožilcev, Slovenija se je spet osramotila pred mednarodno javnostjo. Državnotožilski svet bo na podlagi nezakonitega ravnanja vlade državnemu odvetništvu celo predlagal vložitev tožbe zaradi kršitve zakona v škodo javnega interesa. Kako komentirate ta zaplet?

image
Instagram
"Pred konferenco treh voditeljev sem se zamišljeno vozil po posestvu na Brdu pri Kranju, ko je mojo dušo razveselila labodja družinica."

Dobra prispodoba, gospod predsednik. Kako pa ocenjujete cepilno strategijo Janševe vlade? Pred dnevi so ljudje več ur čakali na svoj odmerek pred celjskim sejmiščem, hkrati pa si je morala vlada od Madžarske sposoditi 300.000 doz cepiva AstraZenece. Nekaj je tukaj narobe, kajneda?

"Medicinski sestri je verjetno šlo na živce, ker sem napenjal mišice, ki jih ni. Vendar je bila zelo prijazna. Hvala."

Strasti so v družbi vedno bolj napete. Policija je zaradi svoje agresije prejela zelo nizko oceno državljanov, predsednik vlade Janez Janša bi protestnike poslal kar v Venezuelo, napadi na domače in tuje medije se množijo, STA je še vedno brez državnega denarja … Gre Slovenija pod to vlado v pravo smer?

image
Instagram
"Iz nekaterih ravnanj vlade bi lahko kdo sklepal ali pa bi se okrepil vtis, da se želi poseči po medijski svobodi ali v neodvisnost novinarjev, da se želi drugače razumeti situacija glede položaja sodstva in njegove neodvisnosti. V ravnanjih in izjavah visokih predstavnikov vlade je bilo dovolj nastavkov, da je tak vtis dovoljen in da je mogoč. Če me pa sprašujete, ali delim te stroge ocene, kako se pod to vlado ruši demokracija ... Ne, teh ocen ne delim. Mislim, da so preradikalne."

Dobro. Pa vseeno: je Slovenija v krizi? Na političnem prizorišču se zadeve nikamor ne premaknejo. Koalicija nima dovolj glasov za razrešitev predsednika parlamenta, ukvarja se s programom Levice, pomembnim zakonom tako ni zagotovljena podpora v prihodnje …

"Slovenija ni v politični krizi, ampak v razmerah povečane politične negotovosti."

Kaj to točno pomeni, gospod predsednik?

"Mi imamo danes voditeljstvo vlade. Državnega zbora. Imamo tudi operativnost vlade in državnega zbora. Seveda zaradi te negotovosti je nekaj krčev, je nekaj zapletov. Vendar pa to še ni stanje, ki bi ga lahko označili za politično krizo."