A.L.
13.1.2022

Ste lastnik psa in uporabljate fleksi povodec? Morda marsikaj počnete narobe

Ste lastnik psa in uporabljate fleksi povodec? Morda marsikaj počnete narobe
Profimedia
Popularno

Vsak lastnik psa dobro ve, da je izbira ustreznega povodca zelo pomembna. Za vsakodnevno uporabo, kot so sprehodi, je načeloma primeren skoraj vsak, saj imajo enak osnovni namen: ohranjati pse na varnem in pod nadzorom, ko so v javnosti. Povodci so pomembni tudi kot pomoč pri urjenju, a le, če jih pravilno uporabljamo. Pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so tokrat preizkusili tako imenovane fleksije.

Na testu so primerjali deset pasjih povodcev s samodejnim navijanjem, za katere so odšteli med 14 in 50 evri in za katere strokovnjaki menijo, da so primerni predvsem za starejše in vzgojene pse. Poleg velikih razlik v ceni se je izkazalo, da so precejšnje razlike v trdnosti in zanesljivosti zapiralnega mehanizma, izdelavi in vzdržljivosti. Le en povodec je prejel oceno zelo dobro, zanj pa bi odšteli okoli 20 evrov. Na testu so bili povodci šestih proizvajalcev, a razlike med izdelki istega proizvajalca so bile precejšnje, ugotavljajo na ZPS.

Najboljši povodci se nikoli ali skoraj nikoli ne zataknejo, trak ali vrvica se ne raztegneta, mehanizem in karabin ne zarjavita ob "srečanju" z vodo ali slanim okoljem, ohišja ostanejo nepoškodovana, če padejo na tla. Ohišja s trakom so nekoliko večja in težja od tistih z vrvico. A uporabnik mora biti previden, saj si lahko z vrvico poškoduje roko, lahko se mu navije okrog nog, malo večji in hitrejši pes mu jo lahko iztrga iz rok, "leteče" ohišje povodca pa pri tem lahko prestraši ali celo poškoduje tudi psa in mimogrede še morebitne druge sprehajalce.

image
Reuters

Za koga je torej primeren fleksi in kako ga uporabljati? Priznani kinolog, velik ljubitelj in poznavalec psov Tone Hočevar je za ZPS povedal šest pravil. 

- Fleksi začnemo uporabljati šele, ko pes odraste in zna ob nas hoditi sproščeno ob popuščenem običajnem povodcu. Šele takrat je samodejni povodec res uporaben in koristen, takrat tudi ni več nevaren za vodnika in za psa. 

- Fleksije cenijo pasji skrbniki, ki vodijo že socializiranega in vzgojenega odraslega psa na daljši ali krajši sprehod, pri tem pa psu dovolijo več gibanja, kakor bi ga imel, če bi bil na običajnem povodcu, dolgem navadno dober meter ali poldrugi meter.

- Fleksi je zaradi svoje raztegljivosti (dolžine segajo od treh do petih metrov, najdaljši celo do osmih metrov) primeren tudi za krajše sprehode, denimo za jutranji hitri sprehod, ko gre kuža samo na potrebo, skrbniku pa se mudi v službo.

- Psu ne smemo nikoli dovoliti, da bi povodec potegnil in sunkovito odvil do konca, ker bi se s tem poškodoval ali celo razbil mehanizem.

- Pri sprehajanju psa po pločniku ob prometni ulici fleksi nikakor ne sme biti sproščen, ampak mora biti dolžina traku ali vrvice omejena na sprehajalno dolžino, praviloma največ en meter. Zapiralni mehanizem je na ulici vedno zaklenjen!

- Fleksi lahko, dokler se ga ne naučimo uporabljati, služi tudi samo kot navaden povodec.