Bonbon
21.11.2020

Stari nasveti za napeto kožo: Stolčene zrezke in oljčno olje naravnost na obraz

Stari nasveti za napeto kožo: Stolčene zrezke in oljčno olje naravnost na obraz
Profimedia
Popularno

V Švici ženske za naravno obrazno masko uporabljajo svežo sladko smetano, ki ji dodajo med in rumenjak.

Lili Carsten v knjigi Lepota skozi letne čase opisuje, da ženske po vsem svetu, kljub temu da imajo na voljo najmodernejše dosežke kozmetične industrije, rade uporabljajo značilne naravne pripomočke. Grkinje naj bi verjele v lepotni učinek oljčnega olja, ki mu dodajajo nekaj kapljic limone, Italijanke, ki imajo rade zagorel videz, pa vodi za kopanje dodajajo nekaj vrečk pravega čaja in po naravni poti potemnijo svojo polt. Američanke v zrelih letih si za hitro osvežitev ohlapne kože na obrazu pomagajo tako, da na obraz za nekaj minut položijo stolčen telečji zrezek, v Švici pa ženske za naravno obrazno masko uporabljajo svežo sladko smetano, ki ji dodajo med in rumenjak.

image
Shutterstock

V Franciji, kjer so ženske prave umetnice lepotičenja, pa naj bi bila vasica, znana po "mladih starkah". Njihova skrivnost? Imenovala naj bi se boreč ali boraga. Semena, ki jih zdrobijo ali zmeljejo, prelijejo z rastlinskim oljem in s tem hranijo kožo obraza in vratu. To naj bi bilo odlično sredstvo proti gubam. Romunke, za katere je značilna lepa polt, izdelujejo svoje obrazne maske iz medu.

Povsod, kjer rastejo kaktusi, ženske uporabljajo kaktusove liste ali sadeže. Zlasti Egipčanke, tako kot nekoč lepa Kleopatra, si kožo negujejo s tekočino iz kaktusa aloje vera, številne Kitajke pa si z vodo, v kateri kuhajo riž in zelenjavo, umivajo obraz. Danes je izbira kozmetičnih izdelkov zares velika, zato neurejenosti, slabega vonja in nečistoče nikakor ni mogoče tolerirati.

image
Canstockphoto

Staro lepotilo je lilijino olje, ki so ga zaradi izjemne lepotilne moči uporabljali že v antičnih časih. Kožo mehča in jo naredi voljno, ji podarja nežno in mehko bledico. Kako ga pripravimo? Lilijine cvetove in tri olupljene čebulice na drobno sesekljamo, zmes damo v steklenico ali v kozarec za vlaganje s patentnim zapiranjem in prilijemo pol litra oljčnega olja. Dobro zapremo in pustimo stati okoli pet tednov. Olje dobro precedimo in rastlinske ostanke iztisnemo. Tekočino nalijemo v stekleničke in hranimo dobro zaprto v hladnem prostoru.