A. Č. K.
1.5.2021

Sodelujte na festivalu Fotovizije 2021!

Sodelujte na festivalu Fotovizije 2021!
JSKD Logotip razpisa.
Popularno

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti organizira Festival Vizije – Festival mladinske kulture. Likovni del festivala je prikaz mladinske fotografske dejavnosti.

Namen festivala je prikazati in nagraditi najbolj kakovostne mladinske gledališke predstave, mladinske lutkovne predstave, mladinske rock skupine ter posameznike na likovnem področju in s tem spodbuditi razvoj in kakovostno rast mladinske umetniške produkcije. Festival Vizije ter razstava Fotovizije bosta potekala avgusta 2021 v Kopru kot del programa Mednarodnih poletnih gledaliških in filmskih delavnic. Če razstave zaradi epidemioloških razlogov ne bo mogoče izvesti, bodo poskrbeli za virtualno izvedbo.
Likovni del festivala je prikaz mladinske fotografske dejavnosti. Mladi fotografi lahko na natečaju sodelujejo s serijo fotografij na razpisano temo RAVNOTEŽJE. Natečaj je organiziran na državni ravni. Selektorica Fotovizij 2021 bo umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Nataša Kovšca.

Pogoji za sodelovanje in sistem izbora

Na natečaj se lahko prijavijo mladi ustvarjalci med 14. in 26. letom iz Slovenije ter Slovenci iz zamejstva ali tujine. Ustvarjalci lahko delujejo samostojno ali v okviru šol, društev, zavodov in krožkov, vendar pa se morajo na natečaj prijaviti kot posamezniki.
Pet do sedem fotografij avtorji povežejo v likovno celoto, foto zgodbo, ki bo na fotografsko kreativen način predstavila izbrano vsebino. Foto zgodbe so lahko zasnovane v črno-beli ali barvni tehniki, možni so tudi eksperimentalni pristopi k fotografiji.
K prijavi je treba priložiti serijo 5–7 fotografij na dano temo. Format fotografij mora biti v posamezni seriji poenoten. Na natečaj lahko vsak avtor prijavi samo eno serijo fotografij. Minimalna ločljivost fotografij naj bo 300 dpi, končni format povečav bo 30 cm × 40 cm oziroma 35 cm × 35 cm.

image
JSKD

Prijava je mogoča s spletno prijavnico. Oddati jo je treba najkasneje do 10. junija 2021. Fotografije lahko uporabniki Google računa naložijo v spletni prijavnici ali jih pošljejo ločeno preko spletne strani WeTransfer. Možno je tudi pošiljanje po pošti na digitalnem nosilcu s priloženim listom s podatki o avtorju.
Strokovna komisija bo po pregledu prejetih fotografij izbrala do 12 avtorjev, njihova dela pa bodo razstavljena na posebni razstavi na državnem festivalu Vizije. Dela bodo ocenjena v dveh starostnih kategorijah (osnovnošolci/dijaki in študentje/odrasli). Če festivala ali razstave v fizični obliki zaradi epidemioloških razlogov ne bo mogoče izvesti, bodo razstavo pripravili v virtualni obliki. Za tisk izbranih fotografij ter izvedbo razstave bo v celoti poskrbel organizator. Izbrani avtorji in njihova dela bodo predstavljeni tudi v publikaciji festivala.
Izbor del bo temeljil na naslednjih kriterijih:
- inovativnost, ocenjuje se svežina v obravnavanju dane teme, idejna in narativna nadgradnja izhodiščnega motiva, domišljenost koncepta in pristopa k seriji fotografij – fotozgodbi.
- kvaliteta izvedbe.
Vsi sodelujoči bodo o izboru obveščeni najkasneje v 15 dneh po izteku razpisnega roka.
Strokovna komisija Fotovizij bo določila dobitnika nagrade fotovizionar.
Več daje Monika Ivančič Fajfar, producentka za likovno dejavnost (Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

Ravnotežje
Fotografski natečaj je tematski. Za Fotovizije 2021 je razpisana tema RAVNOTEŽJE.
Ravnotežje ali ravnovesje opisuje stanje enakomerno razporejene teže. V likovnem smislu ga lahko razumemo kot harmonijo, simetrijo ali skladnost likovnih elementov … Lahko pa ga vidimo tudi kot stanje največje napetosti na točki preloma, kot ravnovesje, ki se lahko vsak hip poruši, se prevesi v eno ali drugo skrajnost. Ravnotežje je ena od prvin likovne kompozicije, a beseda ima tudi metaforično moč in ponuja raznovrstne vsebinske izpeljave.