Nejc Strojnik
15.11.2020

Poroka med koronakrizo, ki so jo s Koroške v živo prenašali celo na jug Afrike

Poroka med koronakrizo, ki so jo s Koroške v živo prenašali celo na jug Afrike
Primož Ermenc
Popularno

Kljub koronavirusu, ki letos močno vpliva tudi na načrtovanje in izvedbo porok, je Slovenjgradčanoma Mateju in Jasmini uspelo. "Ostali so nama zelo lepi spomini," pravita mladoporočenca, od 11. julija oba Razgorška.

Ko je Matej Razgoršek 11. julija lani pokleknil pred zdaj že ženo Jasmino, si je verjetno mislil, da bo poroka s seboj prinesla določeno mero stresa. A da bodo meseci, sploh pa zadnji tedni pred poroko, tako hektični, si mladoporočenca nista predstavljala. "Še dobro, da sva tako hitro začela z načrtovanjem," pove Jasmina, ki se je hitro po zaroki pridružila različnim poročnim skupinam na Facebooku. Ena izmed uporabnic ji je svetovala, da naj kar najhitreje poskrbita za glasbo, prostor in fotografa. "Ogledala sva si več lokacij, a nama je bilo najbolj všeč gostišče Dular v Kotljah. Tudi datum sva izbrala premišljeno. Kolebala sva med 4. in 11. julijem, nato pa izbrala prvega. Pomembno nama je bilo tudi, da na najin dan ni kakšnega večjega športnega dogodka. Pred časom sva bila na poroki, ki se je ujemala s finalom lige prvakov. Vsi moški so dve uri sedeli pred televizorjem in gledali tekmo. Tega si res ne bi želela," je dejala.

Ko sta imela urejene ključne tri stvari, sta nadaljevala z načrtovanjem, pomemben je bil seznam povabljencev, kjer sta se omejila na 100 svatov. Jasminina družina je sicer precej velika, a sta se strinjala, da bosta povabila le tiste, s katerimi sta v rednih stikih. "Na začetku je seznam vseboval okoli 90 svatov, a ker so se vsi odločili, da pridejo brez otrok, se je ta skrajšal na 80," pravi Matej. Vabila sva začela raznašati okoli božiča, prvi so bili na vrsti starši. "Vsa vabila sva nesla osebno. Razen v ZDA in Južnoafriško republiko ne," razložita. Jasmina ima, tudi zaradi službe na križarki, ki jo je nekoč opravljala, veliko prijateljev po celem svetu.

image
Primož Ermenc

Poroka kot si jo želita ali nič

Zapletati pa se je začelo marca. Pojavil se je koronavirus in priprave na poroko so kar nekako obstale. A sta bila prepričana, da se ukrepi ne morejo vleči v nedogled. "Marec, april, mogoče še maj, da pa bi bila država zaprta tudi junija … zdelo se nama je nemogoče. Že tako ali tako je bilo tisto zaprtje grozljiv strošek za državo," pripovedujeta. Ko so začeli državo odpirati, jima je bilo ključno, da odprejo restavracije. Ukrepi, pravita, so bili namreč v veliki meri namenjeni javnim prireditvam. "Sva pa od začetka vztrajala, da si v vsakem primeru želiva poroko kot sva si jo zamislila. Če ne bi šlo skozi, bi jo zadnji trenutek preklicala. Seveda sva razmišljala, da bi jo prestavila, a z vsemi akterji (fotografom, ansamblom in restavracijo, op. p.) nikakor nismo našli drugega datuma, ki bi vsem ugajal."

Takrat, nekaj tednov pred načrtovano poroko pa se je prava živčna vojna šele začela. "Odprli so gostilne in dejali, da so poroke dovoljene. Nato so jih omejili na 50 svatov, potem se je govorilo, da je število svatov neomejeno, nato spet 50. Konstantno se je spreminjalo. Ampak nihče nama ni povedal, da so ukrepi namenjeni javnim prireditvam. Kakšen nesmisel! Na civilnem obredu nas je torej lahko 50, na zabavi kasneje pa neomejeno," se še vedno nekoliko razburjeno spominjata zadnjih dni pred poroko. "Konstantno sva klicala na NIJZ, kjer nisva dobila nobenih konkretnih informacij. Naju na drugi strani so klicali svati, saj niso vedeli, če poroka sploh bo. Res težki trenutki," pove Jasmina, ki za najtežje označi zadnje tri dni pred poroko. "Virus se naj bi spet začel širiti, klicala me je gospa iz ravenskega matičnega urada in obvestila, da nas je na civilnem delu lahko zgolj 50. Dva pooblaščenca, midva, priči in 44 svatov. Takrat sem se skoraj zlomila. Rekla sem, da ne morem delati selekcije. Midva bi se poročila na travniku za gostiščem, preostanek svatov pa bi moral biti na parkirišču. Poklicala sem šefa gostišča. Dejal je, da bo pač gostišče zaklenil in vanj ne bo spuščal drugih gostov. Res nama je šel zelo na roko, za kar sva mu zelo hvaležna. Klicala sem na NIJZ, kjer spet nisem dobila kakšne pametne informacije. Nazadnje sva klicala še na policijo, kjer so dejali, da na poroko, če ne bomo kršili javnega reda in miru, zagotovo ne bodo prišli. Gospa s policije nama je celo zaželela srečen zakon. Bila sva pomirjena."

image
Primož Ermenc

Nihče se ni okužil

Dobro pa se je na koncu razpletla tudi zgodba s civilnim obredom. Družinski člani so poroko spremljali iz prvih vrst, pri čemer je bil med stoli poldrugi meter razdalje, prijatelji pa so bili razkropljeni zadaj, kjer je bila razdalja med njimi še večja. Tudi maske sta imela samo matičarja, ostali jih zaradi razdalje niso potrebovali. "Na koncu je prav super izpadlo, nihče na poroki se ni okužil z virusom, tudi zabava je uspela, da bolj ne bi mogla," se spominjata.

Na poroko so prišli skoraj vsi povabljeni svati, manjkala sta le Matejev dedek in Jasminina babica. "No, pa tujci niso mogli priti. Kolegica iz Južnoafriške republike je imela že kupljeno letalsko karto, tudi dva iz Amerika sta imela že vse rezervirano, celo prenočišče na eni od turističnih kmetij. Vsi so na vsak način želeli priti, a se ni izšlo. Južnoafriško republiko so sploh do konca zaprli, precej bolj kot Slovenijo," se spominjata. A prijateljica z juga Afrike je poroko kljub temu lahko spremljala. V času poroke se je namreč ravno vozila iz službe, se vmes ustavila, Jasminina nečakinja pa je na telefonu vklopila Facetime in obred se je prenašal v Južnoafriško republiko. "Bila je zraven, a na drugačen način. Zelo sva bila vesela, da se je izšlo."

image
Primož Ermenc

Niti Janša ali Kacin osebno ne bi mogla preprečiti poroke

Da sta poroko kljub zapletom in preprekam speljala letos jima ni žal. "Preveč sva imela že načrtovano. Manjkale so le še drobtinice. Preveč truda, časa, nenazadnje tudi denarja sva vložila, da bi tik pred zdajci odpovedala. Šalila sva se celo, da nama niti Janša ali Kacin, tudi če prideta osebno, poroke ne moreta preprečiti," v smehu pove Matej. Z ženo se strinjata, da ne bi ničesar spreminjala, še posebej pa ju je navdušil šef gostišča, za katerega pravita, da bi z lahkoto lahko bil organizator porok. "Najprej sva dvomila, če je resen, saj naju je prenašal tako zelo mirno. Tudi vsaki najini želji je prisluhnil, vseskozi je govoril, da bomo vse zrihtali. Zelo pomirjujoč je bil, pozitiven. Na koncu je bila tudi zaradi njega poroka na nekaj stopenj višjem nivoju kot sva si kadarkoli predstavljala," povesta mladoporočenca, ki sta poročno potovanje izkoristila za raziskovanje Slovenije, najlepše trenutke pa preživela v Bovcu. "Ostali so nama zelo lepi spomini. Glede priprav ostaja nekakšen grenak priokus, ampak na koncu nama je uspelo. Korona nama ni preprečila poroke," še dodajata.

image
Poroka, Jasmina in Matej
Primož Ermenc