Andreja Čibron Kodrin
10.9.2021

Pogovor o Lodrantovi knjigi: Med nebom in zemljo, pa tudi v raju in peklu

Pogovor o Lodrantovi knjigi: Med nebom in zemljo, pa tudi v raju in peklu
Osebni Arhiv Avtor Stane Lodrant v svojem priljubljenem svetu
Popularno

Leposlovni prvenec Prevaljčana Staneta Lodranta, profesorja športne vzgoje na ravenski gimnaziji, je po izidu spomladi naletel na dober odziv pri bralcih, v okviru Jesenskih srečanj pa je bil na Prevaljah živ pogovor o njegovih podvigih

Avtor v sodelovanju z izdajateljem zdaj pripravlja niz predstavitev. Prva je bila na Prevaljah, kjer se je z njim pogovarjal novinar Tomaž Ranc, naslednja bo 15. septembra v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem.

image
Z avtorjem knjige se je pogovarjal Tomaž Ranc.
Andreja Čibron Kodrin

Družinska popotnica za razvijanje talentov
Stane Lodrant je izoblikoval poseben odnos do gorništva ter ubeseditve doživetij na svojih turah in potovanjih, kar pripisuje tudi vzgoji, ki je je bil deležen doma: "Imel sem srečo v življenju. Starši so mi ponudili fantastično širino. Igral sem veliko instrumentov. Dedi me je učil nemščino in latinščino. Od malega sem moral pisati spise o družinskih izletih. Z očetom, mamo in sestro smo veliko zahajali v bližnje gore, tudi v Savinjsko-Kamniške Alpe." Iz otroštva se mu je v spomin trdno zasidral tudi ne najbolj prijeten dogodek s teh vzponov, ko so se napotili proti Kamniškemu sedlu, a so se morali zaradi težavnega dela vrniti brez osvojenega cilja. "Še zdaj se spominjam, kako smo se držali za skale, kako me je bilo strah."
Ljubezen do gora zaradi te izkušnje pri njem sicer ni ugasnila, strah pa občasno še ostaja. "V gorah ni heca, zato te mora malo biti strah, preveč pa ne," razmišlja o nevarnostih med vzponi, pomembnosti ustrezne usposobljenosti in opreme in zmožnosti odločitve o pravočasnem umiku. Tudi pod vplivom boleče izkušnje, ko je pod Raduho med turnim smučanjem našel nahrbtnik enega od treh svojih v plazu preminulih dijakov, v njem pa fotoaparat, še delujoč, s posnetki tik pred nesrečo … Nedavno ga je prizadela tudi smrt prijatelja, ki se je ponesrečil v strminah Grossglocknerja, in v noči po žalostni novici je nastal zapis, posvečen ponesrečenemu alpinistu; Lodrant ga je delil tudi s številnim občinstvom.
Nekam "bek", v samoto gora
Četudi bi povprečni bralec Lodranta zaradi težavnih vzponov opredelil za alpinista, se sam strinja z ugotovitvijo prijatelja, alpinista Jurija Gorjanca, da to ni. "Sem klasičen ljubitelj gora, športa, gibanja. Pri plezanju ne moreš biti pol pol, si ali pa nisi. Imel pa sem blazno srečo, da so me slovenski alpinistični velikani sprejeli v svoje kroge in mi omogočili nenavadna doživetja," skromno priznava zgolj sposobnost kondicijske priprave. Ob množici prijateljev izpostavi še svojega dijaka Matjaža Šerkezija in sošolca s fakultete Dava Karničarja.

image
Pogovor v Družbenem domu.
Andreja Čibron Kodrin

Kljub manj prijetnim platem alpinističnih odprav, kot so svinjski mraz, kukavice v glavi (glavobol v ritmu udarcev zvona pri Sv. Barbari), prehranjevanje s suhimi makaroni, paštetami in energijskim gelom in naporne polletne priprave (tudi z bivakiranjem na Peci v snežni luknji), se Lodrant z visokih gora spominja predvsem lepega. S Himalaje denimo, da je videl Mont Everest v živo, da je bil v baznem taboru in da je osvojil Island Peak (6189 m).

O knjigi
Stane Lodrant na svoji spletni strani že vrsto let objavlja potopise z gorniških in alpinističnih odprav ter družinskih potovanj. Letos jih je zbral v nekaj več kot 200 strani obsežni knjigi z naslovom Med nebom in zemljo, izšla je pri KD Mohorjan v 400 izvodih. Knjiga z dokumentarno-literarnimi zapisi in mnogimi barvnimi fotografijami iz obdobja 2003–2019 je razdeljena na tri poglavja. V prvem, poimenovanem Profesor, spoznamo avtorjevo profesionalno delovanje, v drugem (Med nebom …) njegove vzpone v domačih in tujih gorah ter sodelovanje v alpinističnih odpravah (na Himalajo, Kavkaz, v Iran, Kirgizistan itd.), v sklepnem poglavju (… in zemljo) pa turistična popotovanja po svetu z ženo Jadranko.

Čeprav ga vleče na Aljasko, pa meni, da se alpinističnih odprav v oddaljena gorstva zaradi psihofizične zahtevnosti ne bo več udeleževal. Dostopnejši so evropski vršaci, kamor se lahko odpravi tudi sam. Pa seveda njemu ljube koroške gore, v katerih žlebiče se zateče iskat samoto. "Samo vstran, po koroško 'nekam bek'!" Nedavno se je preizkusil v ferati Mučevo.

Lepo mi je, o svojem življenju pravi Lodrant

Tudi njegova žena Jadranka, "svetovna umetnica načrtovanja izletov", že izbira nove destinacije, od že doživetih pa je Lodrantu najatraktivnejša potapljanje v mehiških podvodnih jamah. In ne nazadnje, neobjavljenih je še nekaj gorskih vzponov. Nova knjiga? "Pustimo se presenetiti," je skrivnosten sogovornik.

image
Jadranka in Stane Lodrant sta skupaj obiskala Tajsko, Jamajko, Mehiko, Tanzanijo, Maldive in Šrilanko, načrtujeta pa že nova potovanja.
Andreja Čibron Kodrin
image
Stane Lodrant je zelo zadovoljen, da mu je uspelo izdati knjigo, veseli pa ga tudi povpraševanje po njej, saj naklada lepo kopni.
Andreja Čibron Kodrin
image
Naslovnica knjižne novitete.
Vir: Knjiga