N.S.
5.10.2020

Korošica Danaja Grebenc postala absolutna državna prvakinja

Korošica Danaja Grebenc postala absolutna državna prvakinja
ZDHS Danaja Grebenc
Popularno

V soboto je v Bohinjski Bistrici potekalo 6. državno prvenstvo v igranju na diatonično harmoniko. Absolutna državna prvakinja v disciplini tradicionalne glasbe je postala Danaja Grebenc iz Dravograda.

Novost letošnjega tekmovanja je bila možnost nastopa v dveh ločenih disciplinah in sicer v disciplini tradicionalna glasba ter disciplini vsa glasba. Nastope so v disciplini komorne zasedbe izvedle tudi širše sestave harmonikarjev. V disciplini tradicionalna glasbe je nastopilo 27 tekmovalcev, v disciplini vse glasbe je nastopilo 14 tekmovalcev, nastopil pa je tudi eden harmonikarski duet, in sicer v disciplini komornih zasedb. Tekmovalci so blesteli, o čemer pričajo visoki rezultati. Dosegli so kar 23 zlatih, 17 srebrnih ter 2 bronasta priznanja, pri čemer velja izpostaviti Dravograjčanko Danajo Grebenc, ki je postala absolutna državna prvakinja v disciplini tradicionalne glasbe in Gorenjca Primoža Gnidovca, ki je postal absolutni državni prvak v disciplini vse glasbe. 

image
Primož Gnidovec
ZDHS

"V zvezi diatonične harmonike Slovenije smo na izvedbo državnega tekmovanja 2020 izjemno ponosni, saj vemo, da to leto kulturo zaznamujejo številni negativni dejavniki in se glavnina prireditev, ki sicer držijo diatonično harmoniko na sceni, odpoveduje. Seveda je tekmovanje potekalo pod pogoji, ki jih določa NIJZ. Slavnostne podelitve nagrad tako nismo naredili na lokaciji ampak smo vse nagrade tekmovalcem poslali naknadno. S tem smo bili prikrajšani za veličastno podelitev ampak kljub temu se mi zdi pomembno, da dogodek ni bil odpovedan in so lahko harmonikarji, ki so se na ta nastop pripravljali mesece in mesece, prišli do izraza, nastopili in z nastopom dosegli bistvo njihovih priprav," je po tekmovanju povedal Predsednik Zveze diatonične harmonike Slovenije Klemen Rošer