DR
29.4.2021

Koncertni eksperiment uspel: s testi in maskami uspešno kljubovali covidu-19

Koncertni eksperiment uspel: s testi in maskami uspešno kljubovali covidu-19
EPA Veljali so skoraj vsi zaščitni ukrepi, a brez predpisane razdalje. Ljudje so oživeli, okužb skoraj ni bilo.
Popularno

Znani so rezultati marčevskega testnega koncerta v Barceloni, ki se ga je udeležilo pet tisoč ljudi in ni prinesel večjega števila okužb s koronavirusom.

Konec marca je bil v Barceloni koncert skupine Love of Lesbian, s katerim so želeli znanstveniki preveriti, kakšne so možnosti za varno izvedbo kulturnih dogodkov z več tisoč ljudmi. Udeležilo se ga je pet tisoč ljudi, veljali pa so zelo strogi varnostni ukrepi. Pred koncertom so vse obiskovalce testirali s hitrimi antigenskimi testi na covid-19, nositi so morali masko FFP2, sneli so jo lahko le med uživanjem hrane in pijače, pa še to samo na posebej označenih mestih, uporaba stranišč je bila številčno omejena, prostor so ustrezno prezračevali. Z eno izjemo: udeležencem ni bilo treba ohranjati medsebojne razdalje.

Le dva od 5000 ljudi, ki so se udeležili koncerta, sta se v dvorani okužila s koronavirusom

Medtem ko je v Španiji marca veljala omejitev, da se lahko v zaprtih prostorih družijo največ štirje ljudje, so se obiskovalci koncerta po dolgem času lahko skupaj zabavali. Prijaviti se niso smeli le ljudje s kroničnimi boleznimi in tisti, ki so bili v zadnjih tednih v stiku z okuženo osebo. Koncert je bil hitro razprodan, v ceno vstopnice, 23 do 28 evrov, pa sta bila zajeta tudi testiranje in maska za obraz. Dva tedna po koncertu so znani rezultati eksperimenta. V telefonskih pogovorih z udeleženci in iz uradnih podatkov so ugotovili, da se je z novim koronavirusom okužilo le šest udeležencev koncerta, a je incidenca precej nižja kot pri splošni populaciji v Barceloni - na koncertu je bila incidenca 131 na 100.000 ljudi, medtem ko je bila v katalonski prestolnici skoraj dvakrat višja.

Raziskovalci so ugotoviti še, da so se štirje od šestih ljudi, ki so bili na testiranju pozitivni, okužili drugje, ne na koncertu. "Ni znakov, ki bi nakazovali, da je med dogodkom prišlo do prenosa okužbe," je v torek na tiskovni konferenci pojasnil infektolog Josep Maria Llibre.

Glasbena skupina, ki je sodelovala v eksperimentu, se je zahvalila organizatorjem dogodka in znanstvenim svetovalcem z objavo na twitterju: "Upamo, da bodo države po teh odličnih rezultatih prisluhnile svetu kulture, kot si to zasluži." Pevec skupine Santi Balmes pa je po koncertu povedal: "Minilo je leto in pol, odkar smo kot skupina nazadnje nastopali. Nekateri člani zasedbe so jokali."

Koncert, ki ga je španska oblast dovolila le izjemoma v raziskovalne namene, je bil eno največjih druženj v Evropi, odkar se je začela pandemija, številne države po svetu pa medtem že iščejo nove načine za varno organiziranje javnih prireditev. Podoben dvodnevni poskus je bil marca na Nizozemskem, testnega glasbenega festivala se je udeležilo okrog 1500 ljudi.

Španski organizatorji koncertov pobudo podpirajo in jo opisujejo kot pilotni program za pomoč pri ponovnem zagonu kulturnih dogodkov v sektorju, ki v letu pandemičnih omejitev zelo trpi. "Na koncu predora vidimo luč," je rezultate komentiral organizator Jordi Herreruela. "Nekaj časa smo se lahko izognili resničnosti," pa je dejal udeleženec testnega koncerta, 40-letni Jose Parejo. "Bili smo v našem malem koncertnem mehurčku. In spomnili smo se lahko na preteklost, ko so bile takšne stvari normalne. Danes na žalost niso več nekaj običajnega." Navdušenja ni skrival niti 37-letni Gerard Munne: "Bil je občutek svobode, ko sem lahko začutil toplino ljudi. Bila je včerajšnja običajnost."