Barbara Bradač
9.10.2020

Koliko na tržnici stanejo domači maroni?

Koliko na tržnici stanejo domači maroni?
Sašo Bizjak Tanja Račel z maroni z Zgornje Polskave, ki niso črvivi, ker jih sproti pobira.
Popularno

Kuhani maroni so odlični za sladice in kot pire pa tudi v zeleni solati, preliti z bučnim oljem.

Na osrednji mariborski tržnici je kilogram kostanjev na prodaj za štiri do sedem evrov, med ponudbo pa boste našli tudi domače marone, ki so zrasli v nasadu v Ogljenšaku pri Zgornji Polskavi. Pred dobrimi desetimi leti so tam nasadili sto dreves debeloplodnega kostanja ali marona, pripoveduje Tanja Račel, nosilka dopolnilne dejavnosti na kmetiji. Danes še raste okoli 50 dreves in letos je prvo leto, ko so drevesa obrodila toliko, da lahko marone prodajajo tudi na tržnici.

image
Sašo Bizjak

"Smo eni redkih, ki smo se odločili za nasad maronov, ki sicer niso najbolj prilagojeni za gojenje in rast v Sloveniji, a sem optimistka in sem verjela, da bo uspelo," pripoveduje Račelova in poudari ekološko vzgojo dreves in pridelavo maronov. To tudi pojasni ceno devet evrov za kilogram. Tudi sicer so v trgovinah maroni dražji od kostanjev.

Nekaj nasvetov še da o pripravi. "Najbolje jih je prerezati, dati v mrzlo vodo in zavreti, tako ostanejo sočni. Nato pa se v pečici pečejo pol ure na okrog 200 stopinj, lahko tudi 220. Če jih pečete na odprtem ognju, potrebujejo dobre pol ure ob neprestanem mešanju, vmes se jih malo z vodo osveži. Najboljši so, če se med pečenjem vrtijo v bobnu, takrat potrebujejo 40 minut na čisto majhnem ognju, ko se skoraj olupijo," svetuje Račelova. Kuhani so odlični za sladice in kot pire - maroni namreč nimajo kožice na sredini - pa tudi v zeleni solati, preliti z bučnim oljem. Receptov je veliko. Za to, da so kuhani, potrebujejo približno uro in 20 minut.