Hojka Berlič
24.8.2020

Kantavtor Adi Smolar pospremil nov odvoz plastičnih zamaškov v humanitarne namene

Kantavtor Adi Smolar pospremil nov odvoz plastičnih zamaškov v humanitarne namene
Hojka Berlič Ignac Habjanič ob odvozu zamaškov pogosto povabi znane osebnosti. Tokrat mu je družbo delal Adi Smolar. 
Popularno

Ptujski humanitarec Ignac Habjanič je tokratni izkupiček namenil Sončku.

Še en tovornjak, napolnjen z okoli 3500 kilogrami plastičnih zamaškov, je ptujski humanitarec Ignac Habjanič ta mesec s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske odpeljal v podjetje Omaplast iz Grosuplja. Odvoz je načrtoval že maja, a mu je epidemija prekrižala načrte. Tokratni odvoz je zato, podobno kot lani, opravil ob ptujskem občinskem prazniku. V desetletju je zbral in prodal v korist pomoči potrebnih že okoli 60 ton zamaškov. "Mislim, da to za posameznika, ki mu pomagajo drugi s širšega ptujskega območja, ni malo. Tako pomagamo ljudem s posebnimi potrebami pa tudi, na kar marsikdo ne pomisli, naravi. Resda je zamašek gospodinjski odpadek, ampak se da s tem odpadkom marsikomu pomagati," je na kratki slovesnosti dejal Habjanič, ki ob tem ni mogel mimo podatka, da je bilo lani ob istem času zbranih za dva kamiona zamaškov, letos pa le za enega. Koronakriza kaže zobe tudi na področju humanitarne dejavnosti.

image
Hojka Berlič V Sončku, društvu za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož, so se vnovične donacije zelo razveselili.

Pomembne so majhne pozornosti

Tokratni odvoz, letos že drugi, je pospremil priznani slovenski kantavtor in pesnik Adi Smolar, ki je med drugim povedal, da svojo pojavnost v javnosti vseskozi izkorišča za to, da opozarja, kako pomembne so majhne pozornosti, kako pomembna so majhna dobra dejanja, na videz nepomembna: "Ampak ko se jih nabere velika količina, je to eno veliko lepo dejanje. To velja tudi za te zamaške. En majhen zamašek ne predstavlja nič. V takšni količini, kot jo vidimo danes, pa prinaša pomoč tistim, ki bodo prejeli denar od njihove prodaje." Glasbenik je zbranim v skladišču na ptujski železniški postaji zapel pesem Rolica papirja, v svoji simboliki primerno trenutku, saj je tudi rolica papirja sama po sebi neugleden predmet, a v rokah dobrega človeka lahko prinese veliko dobrega: "Polepšajmo si življenje z na videz nepomembnimi rečmi, ki so zelo pomembne. Pozdrav, nasmeh nič ne stane, pa polepša življenje. Tovrstna dejanja spodbujajo tudi druge ljudi k temu, da počnejo kaj dobrega. Jaz pravim, je treba delat' - dobro - sebi in drugim. To je smisel življenja."

image
Hojka Berlič Adi Smolar je med drugim zapel svoj hit Rolica papirja.

Skušali bodo nadoknaditi izgubljeno

Habjanič je po štirih letih izkupiček od prodaje zamaškov znova namenil Sončku, društvu za cerebralno paralizo Ptuj-Ormož, ki, kot je pojasnil, edino, kljub temu da je denar v preteklosti že prejelo, ostaja vseskozi zavezano zbiranju zamaškov, s čimer pomaga drugim. Po besedah predsednice društva Valerije Grobelšek bodo s prejeto donacijo članom Sončka pomagali s fizioterapijami, ki jih je bilo letos premalo: "Obnovitvena rehabilitacija je za naše člane odpadla zaradi koronavirusa. In s tem bomo skušali nadoknaditi izgubljeno v tem času."

image
Hojka Berlič S pomočjo pripadnikov Slovenske vojske so bili zamaški natovorjeni kot bi mignil.