Kvadrati
21.7.2021

(FOTO) Kako v stanovanju pravilno uporabimo geometrijske vzorce?

(FOTO) Kako v stanovanju pravilno uporabimo geometrijske vzorce?
Very
Popularno

Igra geometrije in barve ustvarja zanimive vizualne učinke in oboje lahko pri urejanju prostorov s pridom izkoristimo.

Moški imajo praviloma raje praktične, ravne linije, ženske zaobljene, romantične. In ko je v stanovanje treba vkomponirati še različne kose pohištva, stole, kavče, postelje, ter paziti na enovito rdečo nit, ki bo pripovedovala ravno prav zanimivo zgodbo, ne že rahlo shizofrene, zlahka razumemo, zakaj geometrijskih vzorcev od psihedeličnih 70. let v naše domove ni bilo na spregled. Danes, seveda v sveži različici, ti ponovno narekujejo modne trende, od oblačil do notranjega opremljanja. Zakaj torej ne bi sprejeli izziva, ki s pravilno izbiro povprečno sobo spremeni v neverjeten ambient? Zakaj ji ne bi vnesli vonja, duše in ne nazadnje kakšnega geometrijskega lika?

image
Very

Stilska usklajenost

Prepričanje, da geometrijski vzorci v domovih delujejo naporno, se je že kar globoko zasidralo med nami, zato se je treba za njihovo uporabo precej opogumiti. Če namreč niso dobro usklajeni in kombinirani z drugimi materiali, resnično hitro delujejo strožje ali celo hektično.

Geometrijski vzorci pa vsekakor prostor spremenijo tudi optično: z navpičnimi črtami ustvarijo iluzijo višjega stanovanja, z vodoravnimi ravno obratno.

image
Levis

image
Levis

Potreben je pravi občutek

Neizogibno dejstvo je torej, da je za igro z njimi treba imeti občutek. Zato ne preseneča, da bi nekateri ljudje po stanovanju najraje razporedili samo pohištvo, dodatkom in tekstilu pa se kar izognili. In katera težava se najpogosteje zdi nepremostljiva? Pravilna izbira, ki bo usklajena s stilom stanovanja. Recimo, nostalgični retro dosežemo s črtami in pikami, geometrijski se najbolje pomeša s sodobnim stilom in damask prostor navda z baročnim razkošjem. Ker pa veliki vzorci zelo prevladujejo, morajo biti pravilne barve in usklajeni z notranjo opremo. Samo takrat bo prostor zaživel, narekoval dinamiko ali pomirjal.

image
vijolična barva
Very

image
Dulux

Kaj pa, če vam povemo trik, s katerim različni elementi vendarle delujejo kot harmonična celota? Ključ je ista barvna paleta, ki celo pri vedno bolj popularnem eklektičnem stilu ustvari svojevrstno harmonijo. Najboljši učinek boste tako dosegli, če bo druga barva za vsaj dva odtenka svetlejša ali temnejša od glavne.

image
Levis

image
Foto: Levis

Pogumnejši se vsekakor poigrajte še s kontrasti, vendar v močnejšem vzorcu izberite le en oblikovalski element – najljubši kos, ki naj postane osrednja točka, preostale mu podredite. S kričečimi vzorci boste eleganten učinek dosegli le, če bodo v naravnih ali pastelnih odtenkih s kovinskim sijajem. Psihedeličnih vzorcev, ki delujejo utrujajoče, pa se vendarle raje izogibajte.

image
Very