Nejc Strojnik
6.4.2021

(FOTO) Ideja za izlet: V Žerjav, med fotogenične cvetove vresja

(FOTO) Ideja za izlet: V Žerjav, med fotogenične cvetove vresja
Nejc Strojnik
Popularno

Pot iz Žerjava proti lovski koči Dukles je spomladi, ko cvetita najprej vresje, nato še avrikelj, gotovo ena najbolj fotogeničnih lokacij na Koroškem. To dokazujejo tudi objave na družbenih omrežjih.

Sneženje, ki je danes zajelo Slovenijo morda res ni najbolj primerno za izlet med vijoličaste cvetove vresja, a že v četrtek se bo živo srebro v termometrih spet dvignilo na več kot 10 stopinj. Ravno pomlad je za obisk Žerjava in okoliških hribov najbolj primerna. Trenutno se namreč na pobočjih Pogorevca bohotijo cvetovi vresja, v kratkem se bo vijoličasti pridružila še rumena barva. Cvetel bo tudi avrikelj oziroma lepi jeglič. Pot proti lovski koči Dukles iz Žerjava v številkah pomeni okoli tri kilometre in pol v eno smer ter nekaj več kot 500 višinskih metrov. Za primerjavo: z Naravskih ledin do vrha Uršlje gore so dobri štirje kilometri in okoli 100 višinskih metrov več.

image
Nejc Strojnik

Ob prihodu v Žerjav je najbolje parkirati pri podružnični osnovni šoli ali kje v njeni bližini. Pot nato začnemo med stanovanjskimi bloki in travniku za njimi. Tam je tudi smerokaz za lovsko kočo Dukles, orientirati se da tudi ob pogledu na številne pohodnike, ki ob lepih dnevih grizejo v strm travnik ali pa za nasvet vprašate kakšnega od domačinov. Ko prečimo travnik se pot nadaljuje po gozdni cesti, kmalu zatem je še drugi smerokaz za Dukles. Ta smerokaz je zadnji, saj od tukaj naprej cilja, čeprav je pred nami še velik del poti, ni več mogoče zgrešiti. Nadaljuje se strma pot, pravzaprav steza, enoslednica ali trail, če hočete. Prva nagrada pride kmalu, na grebenu se namreč odprejo čudoviti razgledi na Smrekovec, Raduho in Olševo in Žerjav. Ob poti je vedno več tudi cvetočega vresja, ki je v teh prazničnih dneh navdušilo veliko pohodnikov. Pot po grebenu je ozka, precej sončna in v velikem delu ponuja dobre razglede. Ne le na okoliške vrhove in Jazbino ter Žerjav, temveč tudi na vijolične preproge cvetočega vresja. Pot je resnično idilična, zato ne čudi, da je v tem času precej obiskana. Posebnost poti je tudi njenih nekaj deset centimetrov širine, kar pomeni, da se je treba od časa do časa komu umakniti in paziti, da ne stopimo preveč v smeri Jazbine, saj je ponekod strmo odsekana.

image
Nejc Strojnik

Pot do lovske koče Dukles ob normalnem tempu iz Žerjava traja dobro uro in pol, v družbi mlajših otrok pa kakšne pol ure več, odvisno tudi od tega, koliko fotografiramo in občudujemo okolico. Ni malo, a ob tako lepi kulisi otrok niti ni težko animirati. Ob lovski koči je nekaj miz in klopi, vidi se tudi Uršlja gora. Čeprav je za mnoge cilj kar pri Duklesu pa pot vodi tudi naprej, proti vrhu Pogorevca, ki ni več daleč. Za izlet je zaradi cvetenja vresja, ki se mu bo kmalu pridružil še avrikelj, najbolj primerna ravno pomlad. Po besedah domačinov pa je prej precej neznana destinacija zelo priljubljena postala ravno na račun covida in izrazito večje želje ljudi po gibanju v naravi. Ter zaradi družbenih omrežij, kjer v teh dneh ni težko zaslediti vsaj zgodbe, če ne že objave iz teh krajev.

image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik
image
Nejc Strojnik