M.R.
8.4.2021

(FOTO) Hrvaški ribič za zgodovino: Ujel je največjega škampa doslej, tukaj so fotografije ...

(FOTO) Hrvaški ribič za zgodovino: Ujel je največjega škampa doslej, tukaj so fotografije ...
Boris Bulić/Novi List Tome Šarić in njegov ulov.
Popularno

Hrvaški ribič Tome Šarić se bo po tej veliki noči zapisal v zgodovino s svojim zelo zanimivim ulovom. Ujel je namreč največjega škampa doslej!

Dolg je bil kar 43 centimetrov in težak 350 gramov, poroča reški časnik Novi list. Škampi lahko uradno zrastejo do največ 25 centimetrov, merjeno od vrha klešč do konca repa. 

image
Škamp je bil od repa do vrha klešč dolg 43 centimetrov, sicer pa je meril 25,5 centimetra od vrha glave do repa. V tem merjenju je tudi absolutni rekorder.
Boris Bulić/Novi List

"Dan, dva pred veliko nočjo sem v eni vrši tam proti paškemu mostu dvignil tega, ki ga ne vidiš prav vsak dan," je Tome Šarić povedal za Novi list in ga novinarju pokazal na svojem mobilnem telefonu. S tem je, kot piše Novi list, postal rekorder Jadrana, hkrati pa tudi svetovni rekorder. 

Ribič se izključno z lovom na škampe profesionalno ukvarja že polnih 40 let. "Moje delo ni lahko in ni enostavno," je povedal za Novi list ter dodal, da je Velebitski kanal globok maksimalno 70 metrov, škampi pa se zadržujejo na globini od 40 do 45 metrov, včasih tudi na 60 metrih. Poudaril je, da jih je tudi zelo težko najti. 

Lovi s 300 vršami in na morje vedno hodi sam. Na ladji ima tudi dvigalo, zato težje delo zanj opravi hidravlika. "Ni me strah, saj imam leta in leta izkušenj, zato znam prepoznati burjo, ko je ta še daleč," je pripovedoval za Novi list. 

image
Tome Šarić in njegov ulov.
Boris Bulić/Novi List

V času sezone lahko v dobrih pogojih ulovi od 15 do 20 kilogramov na dan, ko pa je slabše, na primer v oktobra ali novembra, pa le 3 do 4 kilograme. V tem obdobju se namreč škampi zakopljejo in so neaktivni. 

Na vršah ima odprtine velike 20 milimetrov, čeprav so dovoljene tudi 18 milimetrov velike odprtine. "Malim škampom omogočim, da gredo ven, ostanejo mi večji. Meni se ne izplača loviti majhnih, prav tako ni dobro za škampe, da se jih lovi tako majhne. Vseeno je treba poskrbeti za to naše nesrečno morje," je še povedal za Novi list.