Sanja Verovnik
21.11.2020

Bivanje z mačko: Crkljive lepotice, ki ljubijo višino

Bivanje z mačko: Crkljive lepotice, ki ljubijo višino
Shutterstock
Popularno

So prijetne, kdaj pa tudi zahtevne stanovalke. Z njimi vam nikoli ne bo dolgčas, saj jih je z veseljem opazovati pri igri.

Svoji ljubljenki morate dovoliti, da izraža svoje naravno obnašanje in nagone. Dovolite ji, da preživi nekaj časa sama, če bo tako hotela. Omogočite ji prostor, kamor se lahko zateče, ko se želi skriti. Mačke imajo rade zaprte prostore, v njih se počutijo varne in samostojne. Hvaležne vam bodo za kakršnokoli ležišče, ki ji ga boste privoščili, le da se bo vanj lahko zatekla, ko ji bo do počitka. Toplo zavetje ji lahko uredite v navadni kartonski škatli, v katero namestite blazino ali odejo, v trgovinah z opremo za živali pa najdete tudi mačje postelje različnih velikosti ali oblik. Še veliko raje pa bodo svoje dolge nožice raztegnile kar na kavču ali postelji svojega lastnika.

image
Shutterstock

Več kot samo ležišče

Mačke za svoje bivanje potrebujejo veliko več kot samo ležišče. Dovolite ji, da lovi. Ni nujno, da je njen ulov živo bitje, lahko je tudi igrača. S svojo mačko se lahko igrate z igračami na ribiški palici, saj tako pokaže svoje naravno obnašanje plenilca in celo zmaga. Igračo naj ulovi in takrat bo predla od ugodja. Vesela bo tudi igre z manjšo plišasto igračko.

image
Shuttertsock

Mačje skrivališče

Ne bodite presenečeni, koliko časa porabi mačka za počitek. Nagon ji namreč narekuje, kdaj naj varčuje z energijo, da bo lahko ponoči lovila. Mačke rade spijo na višjih legah, zato se takrat, ko so prestrašene, zatečejo najvišje, kamor lahko pridejo. Poskusite svoji mačji ljubljenki omogočiti čim višje skrivališče. Prav nič nenavadno ni, če jo boste našli spečo na omari, kuhinjskem pultu ali radiatorju, kjer je še zlasti v hladnih zimskih dneh prav prijetno poležavati.

image
Shuterstock

Prostor za praskanje

Mačke morajo kremplje ohranjati ostre in kratke, tega pa ne počnejo zato, ker bi uživale pri uničevanju vašega pohištva. Svoji mački omogočite prostor, kjer ji bo dovoljeno praskati. Kupite lahko različne predmete za praskanje, in če imate možnost, izberite takega, ki bo všeč vaši ljubljenki. Tako boste zavarovali pohištvo in sobne lončnice pred poškodbami, ki bi jih lahko povzročili ostri kremplji.

image
Shutertsock

Sporočanje z vonjavami in drgnjenjem

Mačke za sabo puščajo vonjave, saj tako med sabo komunicirajo. Ko se vaša mačka drgne ob steno, pohištvo ali vrata, označuje svoje območje. Ko se drgne ob vaše noge, vam sporoča, da ste vi njena oseba.