Andreja Čibron Kodrin
21.11.2021

Vrabičeva likovna razstava s katalogom, ki je tudi pesniška zbirka

Vrabičeva likovna razstava s katalogom, ki je tudi pesniška zbirka
Andreja Čibron Kodrin

Sašo Vrabič in Jernej Kožar med pogovorom o razstavi

Kultura

Ob zaprtju razstave del Saša Vrabiča z naslovom Obrni ploščo v Galeriji Ravne in Koroški osrednji knjižnici so v razstavišču slednje predstavili še skupni katalog, ki vsebuje tudi avtorjeve haikuje.

Sašo Vrabič, ki je diplomiral iz slikarstva in magistriral iz grafike na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, je tokrat svoja dela razstavil na dveh prizoriščih na Ravnah na Koroškem. Prvi del postavitve je konec avgusta na ogled postavil v Galeriji Ravne, drugi del pa konec septembra v Koroški osrednji knjižnici (KOK) dr. Franca Sušnika, obe razstavi pa sta trajali do minulega petka, ko so predstavili še njun katalog. Kot je pojasnil mag. Jernej Kožar iz Koroške galerije likovnih umetnosti (KGLU), kustos razstave in avtor spremnega besedila v katalogu, je razstava po umetnikovem predlogu prilagojena prostoroma, v Galeriji Ravne je zato ambientalna oziroma zaključena predstavitev, v grajskem razstavišču pa pregledna razstava avtorjevih del, tudi starejših – doslej takšne namreč še ni pripravil.

image

Knjiga umetnika Kam? je pritegnila veliko pozornost obiskovalcev razstave.

Andreja Čibron Kodrin

V Galeriji Ravne, kjer je Vrabič že razstavljal leta 2011, in sicer dela, poimenovana Razmeroma dostopne slike, je bilo do nedavna na ogled 84 slik na papirju z naslovom Naslovnice (Resnične barve). Postavitev, po kustosovem mnenju, spominja na prodajalno plošč, ker naslovnice kot da plapolajo v zraku. Slikar je namreč upodobil priredbe naslovnic vinilnih plošč nekaterih glasbenih izvajalcev, k čemur so ga spodbudile barve v naslovu albuma ali v imenu skupine. Pri nekaterih se je tudi poigral z napisom in ga domiselno spremenil. "Kar je mišljeno metaforično, Vrabič vzame dobesedno, in tako vzpostavi primarni nivo komuniciranja, ki ga poznamo iz pregovorov, o čemer priča tudi naslov razstave Obrni ploščo," v KGLU pojasnjujejo morebitno avtorjevo osebno zgodovino glasbe 20. stoletja. Pod vsako podobo je zapisan avtorjev haiku. Kot je razložil avtor, je z naslovnicami želel ustvariti serijo, ki bi opisovala barve, z ironičnim pristopom do naslovov pa je ustvaril bolj angažirane podobe, med procesom so nastajali haikuji: "So impresija, včasih nostalgija, ki se veže na ta prostor, na odraščanje na Koroškem."

image

Ena od fotografij gumice.

Andreja Čibron Kodrin
image

Naslovnica kataloga

Andreja Čibron Kodrin

V Galeriji Ravne je na ogled tudi zvočni video In vendar se vrti, njegov specifični zvok ustvarja ambientalni občutek prostora. Kot je pojasnil avtor, je glasba posneta na tako imenovano zanko, kar omogoča ponavljanje vzorcev, melodija pa se navezuje na risbe. Na več dimenzij Vrabičeve razstave je opozorila tudi direktorica KGLU dr. Andreja Hribernik. Gre za zanimivo kombinacijo zvoka in slike, pri čemer naslovnice asociirajo na plošče, vsebujejo zanimive besedne igre in značilne barve, ob tem pa še osebni pristop, ki ga simbolizira haiku.

V KOK pa je Vrabič na ogled postavil skicirke, grafične dizajne, risbe, serijo fotografij Gumice, Knjigo umetnika in drugo. Cikel 80 fotografij odvrženih/izgubljenih gumic za lase, ležečih na tleh, je nastajal dve leti. "Začel sem jih opazovati, bilo je kot nekakšna meditacija, pozneje so mi njihove fotografije začeli pošiljati tudi kolegi," je smeje pripovedoval Vrabič, ko je opisoval svoj ad hoc projekt, ki se je pojavil kot preblisk. Knjiga umetnika Kam pa je še nedokončano delo. Gre za letnik Dela iz leta 1974 (rojstno leto umetnika), ki ga je avtor "predelal": povedna je recimo tudi stran, na kateri izstopajo samo besede Koroška, možgani, kam.

image

Zvočni video

Andreja Čibron Kodrin

Vrabičevi delni razstavi povezuje katalog, ki ga je oblikoval avtor sam, vsebinsko pa presega koncept kataloga, saj so v njem objavljeni tudi haikuje z risb. "Knjiga je neke vrste pesniška zbirka," pravi kustos.

Sašo Vrabič, po rodu Slovenjgradčan, ki zdaj živi v Ljubljani, pa že ustvarja nova dela. Zdaj nastajajo večji formati z nadrealističnimi podobami v tehniki olje na platno kot kolaži. "Biti ustvarjalec je privilegij," pravi eden vidnejših predstavnikov postmedijskega slikarstva, ki se ukvarja tudi z drugimi oblikami vizualne in zvočne umetnosti. Sodeloval je tudi z več glasbenimi zasedbami, daljše obdobje je bil vokalni tolkalec pri zasedbi Perpetuum Jazzile.

image

Knjiga umetnika

Andreja Čibron Kodrin
image

Eden od Vrabičevih haikujev

Andreja Čibron Kodrin
image

Ena od risb naslovnic vinilk

Andreja Čibron Kodrin
image

Ena od risb naslovnic vinilk

Andreja Čibron Kodrin
image

Razstava del Naslovnice (Resnične) barve

Andreja Čibron Kodrin