Petra Lesjak Tušek
23.2.2021

(VIDEO) Slikar Landi Fužir: V Črno, ki še živi na star način, sem se zaljubil

(VIDEO) Slikar Landi Fužir: V Črno, ki še živi na star način, sem se zaljubil
Andreja Čibron Kodrin Landi Fužir na eni od slikarskih kolonij.
Kultura

Koroška osrednja knjižnica nadaljuje z virtualnim povezovanjem z bralci in umetniki, tokrat so gostovali pri slikarju pod Peco, ki rad upodablja Črno, najbolj pa ga je prevzel Prežihov Voranc.

Pri Koroški osrednji knjižnici nadaljujejo serijo kulturnih dogodkov na daljavo, tokrat so se odločili pokukati v atelje oziroma domovanje slikarja Leandra Fužirja - Landija v sklopu, poimenovanem Iz okvirja. Prevaljčan pripoveduje, kako se je preselil v Črno, kamor je šel za ljubeznijo, šaljivo pravi, da iz Podpece nima več kam višje, razen če gre za upravnika na Peco. Še vedno gre rad skozi Prevalje, deli svoje spomine iz otroštva in mladosti, opisal je tudi poklicno pot skozi Žerjav, kjer so živeli v majhnem stanovanju.


Na srečo je v življenju srečal Prežihovega Voranca, da je njegove motive in knjige izbral in prebral - na vsako zgodbo je ustvaril nekaj slik in razstavljal. Njegov standardni motiv je tudi Črna. Kakor poreče v pogovoru: "Črna je lepa, "al"? Vedno to govorim. Zaljubil sem se v Črno že, ko sem prišel. Čeprav ne vem, kaj imamo od nje, lepa je, narava je lepa, enostavna še, en zametek je, ki še živi na tak star način."

image
Leander Fužir, delo.

Veliko slika kraje, v katerih je prebival, zato je Črno že tolikokrat "namalal". Nenehno slika, niti spati ne bi mogel, če ne bi kaj naslikal, govori o svoji strasti. Pripoveduje tudi širše o slikarstvu in slikarjih, tudi o sodelovanju s pokojnim Repnikom. O svojem slikarstvu in o željah pri ustvarjanju pa še: "Premalo časa bom živel, da bi naredil vse, kar bi si želel."

image
Leander Fužir: Vrnitev izgubljenega sina, 2017, akril na platnu.